Skocz do zawartości

Liczniki odsłon i odwiedzin

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

humm..., tak czytam z zaciekawieniem wielkim...

i mam pytanko, co sadzicie o

https://stat.webmedia.pl

bo na tych statystykach, przy wylaczanym zliczaniu przeladowań serwis ktory monitoruje ma do 7500 odwiedzin dziennie, z czego unikalnych jest prawie 3 tys.

jednak zainstalowalem tez statystyke:

https://www.stat.pl -> wersje darmowa i humm tutaj wyniki sa calkowicie inne - jak bylo 7.5 tys na webmedia to na stat.pl ok, 2 tys.

Co powoduje ze stat.webmedia.pl pokazuje tak duza liczbe odwiedzin, bo sam wchodzac na strone jestm liczony tylko raz, pozniej jak sobie robie reload sajta to nis sie nie zmienia, tylko liczba wykluczonych przeladowan rosnie - testowalem na osobnym koncie gdzie tylko ja ruch nabijalem..

mial ktos stycznosc z stat.webmedia.pl i jak to oceniacie?

Generalnie do pomiaru zmian ilosci ludzi na stronie to sie przydaje, ale nie jestem pewny co do tej liczby ludzi...

Hmmm... ciezka sprawa...

na pewno lepiej uzywac Stat.pl ze wzgledu na renomę wlasciciela - w koncu to Gemius jakby nie patrzec. To wedlug mnie ulatwia wybotr, a kazde statystyki inaczej dzialaja i mysle, ze kazda ma jakies przeklamania i jakies swoje sposoby... i w kazdej bedzie inny "wynik".

Ja po prostu zrobilem wlasne statystyki, na razie sa tylko tekstowe, graficzne wykazy dorobie 'kiedys', i jestem na razie bardzo z nich zadowolony :) I testuje je na stronie, na ktorej jest nawet po 1.000 unikalnych wejsc na dobe, i wszystko gra :) Staty na MySQLurzecz jasna. Moze kiedys pomysle nad zrobieniem z nich szerszego uzytku, ale narpierw dopracuje, takze graficznie.

Ja po prostu zrobilem wlasne statystyki, na razie sa tylko tekstowe, graficzne wykazy dorobie 'kiedys', i jestem na razie bardzo z nich zadowolony ;) I testuje je na stronie, na ktorej jest nawet po 1.000 unikalnych wejsc na dobe, i wszystko gra ;) Staty na MySQLurzecz jasna. Moze kiedys pomysle nad zrobieniem z nich szerszego uzytku, ale narpierw dopracuje, takze graficznie.

Ja też zrobiłem swoje na mysql... ale problem jest taki ze mam 10k unikalnych i juz prawie milion wpisow w jednej tabelce... w ciągu 2 miesięcy och...

coraz wolniej chodzą.

linki ze stopki...

hehe

tez mialem ten problem

dlatego zrobilem tak, ze robia sie zsumowania (podusmowania...) statystyk, a po jakims czasie te "pojedyncze" wpisy w tabeli z wejsc sa usuwane, a zostaja juz w zsumowanych, podliczonych 'wynikach' statystyk.

Ja w kazdym razie kwestie rozwiazalem, bo musialem ;) przy nawet 1.000 unikalnych odwiedzin na dobe. Wszystko gra i smiga, a wczesniej doszlo do tego, ze tyle bylo danych, ze statystyki juz sie nie daly wyswietlic, o za dlugo trwalo przerabianie danych :]

Pozdrawiam i powodzenia

• 5 tygodni później...

Myślę, że zliczanie unikalnyh IP jest obciążone mniejszym błędem statystycznym niż Wam się to zdaje. Testowałem pewne dane na systemie zamkniętym B2B około 1500 użytkowników dziennie i porównywałem ilość zalogowań 1 konto = jededn użytkownik z ilością unikalnych IP w ciągu dnia.

Okazuje się, że bład statystyczny nie przekraca 3%-5% (i to czasami na plus, czasami na minus !) co dziwne, bo przecież wielu klientów ma neo które resetują kilka razy i dostają inny ip.

Okazało się, że ilośc zmiennych IP jest mniej więcej równoważona, przez przypadki kiedy przez jeden proxy serwer łączy się kilku klientów !.

Po za tym skoro kilent zmienił IP to znaczy, że odchodził od kompa i łaczył się po raz kolejny co daje nam kolejną wizytę (chociaż ja skłaniam się od odstępu 24h).

Myślę, że ważniejszym czynnikiem niż dokładność zliczania wizyt jest używanie przez wszytskich tej samej metody co znacznie ułatwiałoby porównywanie statystyk.

I tu najprostsze wydaje się po prostu zliczanie dziennych unikalnych IP z filtrem na 66.249.*.* i 66.196.*.*. - A błędy o których mówiliście (wizyta od 23.50 do 0.20 itp) występowały by u każdego i dlatego porównanie było by wiarygodne.

A tak obojętnie jak doskonałą metodę wymyśłimy, to i tak zawsze będziemy porównywani z inną. Kiedyś próbowałem zrobić coś w stylu (cookie + ip + ip zza proxy(jak się da) + przeglądarka) - ale niewiele dokładności więcej zyskałem

• 1 rok później...
Uściślając - myślałem o odstępie 24h, bez uwzględniania dób. Aby uniknąć przypadków, kiedy użytkownik ogląda stronę między 23:50 a 00:10 (co spowodowałoby przy tej metodzie zliczenie 2 wizyt).
Ale wtedy osoba moze wejsc na strone o godzinie powiedzmy 22:00 a nastepnego dnia o 20:00 i nie zostanie zliczona.

Wiec albo interwal krotszy albo...

Ja stosuje ciecie o godzinie 5:00. Wtedy (tak sadze) ci co mieli isc spac - juz poszli. A czesc ktora spi dopiero wstanie.

Natomiast co do adresu IP to do identyfikacji po IP stosuje ciag: IP wraz z IP serwera proxy o ile takie jest.

W PHP sa to nastepujace zmienne:

$REMOTE_ADDR, $HTTP_X_FORWARDED_FOR

Przykladowe dane uzyskane w ten sposob:

212.122.207.8 //standard - zdecydowana wiekszosc adresow
192.168.50.173 IP Proxy: 81.210.104.2 //wykryto serwer proxy
unknown , IP Proxy: 62.93.41.198 //tutaj takze wykryto serwer proxy
							 //ale nie podal on adresow IP wewnetrznych (najrzadszy z przypadkow)
10.1.5.43, 217.98.60.62, 82.160.26.98 IP Proxy: 82.160.26.3 //takie perelki takze sie zdazaja

Tutaj takze oczywiscie moze serwer maskowac calkowice (zdaza sie) i nie sposob wtedy (tym sposobem przynajmniej - byc moze sa inne) stwierdzic czy IP jest IP serweru proxy.

Serwer proxy moze nie podawac adresow wewnetrznych.

Ktos moze takze zmianiac proxy... ale sadze ze to jest rzadkosc, pozatym w takim przypadku zwykle zliczanie IP takze jest tak samo "dziurawe".

Ale jakby nie patrzec statystyka uzyskana w ten sposob jest bardziej "wiarygodna".

Problem jest takze oczywiscie z Neostrada...

Ale tu takze mozna ustawic "odcinanie" Neo i wyswietlanie osobno wynikow Neo a osobno standardowych IP.

------

Dla zainteresowanych, kod PHP:

if (empty($HTTP_X_FORWARDED_FOR))
{
 {
$UNIQUE_IP = $REMOTE_ADDR;
 } else
$UNIQUE_IP = "$HTTP_X_FORWARDED_FOR IP Proxy: $REMOTE_ADDR";
};

------

P.s. (offtop) to pierwszy moj post wiec witam wszystkich : )