Skocz do zawartości

Czy coś daje przekierowanie 301 ze strony o trochę innej tematyce?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dałem 301 z 3 starych domen powiazanych tematycznie (z backlinkami naturalnymi) z moją nową i po kilku miesiącach zero efektu, domena nie rusza się z  45-50 miejsca

a czy te linki naturalne nie są tylko url, max link "fajna strona" :)

a czy te linki naturalne nie są tylko url, max link "fajna strona" :)

Czyli jak rozumiem dodać do tej mocnej domeny trochę linków z moimi anchorami i wtedy przekierować?

Czytałem też o tym, że taką stronę można przekierować na domenę mojkeyword.com i dopiero tą domenę przekierować na moją stronę...

• 1 miesiąc temu...
  • 10 miesięcy temu...

Aktualizuję temat, który zacząłem parę miesięcy temu i chciałem opisać Wam moje spostrzeżenia ze zrobionego przekierowania 301. Przypominam: przechwyciłem domenę parku narodowego z bardzo mocnymi naturalnymi linkami, wtedy prawie 600 domen linkujących. Zgodnie z sugestiami podlinkowałem ją trochę słowami kluczowymi z mojej branży (podobnej, nie takiej samej), stworzyłem trochę urli, które po przekierowaniu 1:1 odpowiadały domenie docelowej i je też trochę podlinkowałem. Następnie przekierowałem 301 skrupulatnie zdecydowaną większość urli 1:1 na moją stronę i przeniosłem na moją stronę część artykułów z tamtej strony. Tutaj ważna uwaga: moja strona docelowa istnieje w sieci już wiele lat i ma swój profil linków, więc docelowa nie była nową domeną.

No i  teraz: minęło ze 3-4 miesiące, wszystkie linki się przekierowały (Search Console pokazuje te linki), ale pozycje praktycznie nie wzrosły. A wiem, że linki z domen, które linkują do parku narodowego, gdyby poszły bezpośrednio na moją stronę, pomogłyby bardzo. Ale jakaś moc przeszła, bo na nazwę tego parku narodowego jestem wysoko, więc część mocy została przekazana.

Teraz tak, możnaby się pokusić o wniosek, że tamta strona jednak mówiła o czym innym i stąd te linki (głównie z czystymi urlami, bez anchorów) nie wpłynęły na moje słowa kluczowe. Czyli jednak tematyka przy przekierowaniu 301 musi być ścisła 1:1 i wtedy ona działa. A może macie inne wnioski?

Teraz kusi mnie, żeby na stronę przekierowaną puścić trochę linków (np ze statlinka) na nią ze ścisłymi i podobnymi anchorami do moich fraz. Co myślicie o tym pomyśle? Od przekierowania minęło 6-7 miesięcy, więc zastanawiam się, czy to nie będzie podejrzane dla Google, że idą linki na stronę przekierowaną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności