Skocz do zawartości

Bezpośrednie linki tekstowe vs. banery reklamowe

Linksys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Takie pytanie. Czy dla PR strony ma znaczenie rodzaj zamieszczonego linku na stronach o wysokim PR? Innymi słowy - czy baner reklamowy (powiedzmy graficzny przenoszący na właściwą stronę) będzie miał taką samą moc jak tekstowy link bezpośredni zamieszczony na tej samej stronie o wysokim PR?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Czesc,

Umowmy sie, ze baner reklamowy (graficzny) nie ma prawie zadnej mocy wynoszenia pozycji w Google, w porownaniu do linkow tekstowych.

Natomiast sklonny jestem twierdzic, ze wysokosc pozycji dobrze pozycjonowanej podstrony ma sie nijak do wspolczynnika PR. Spokojnie pokonasz strone z PR 5-6, nawet gdy Twoja ma 0. Ale to tylko moja opinia.

Tylko pozycjonowanie marketingowe.

Linksys

1. Jeśli nie znasz takich podstaw - bądź uprzejmy poruszać się w dziale dla początkujących.

Link graficzny będzie mił swoją 'siłę' o ile bedzie ALT przy grafice. Oczywistym jest, że link tekstowy jest silniejszy.

2. Tak trudno jest wbić jakąkolwiek frazę w G i zobaczyć PR kolejnych stron?

Natomiast sklonny jestem twierdzic, ze wysokosc pozycji dobrze pozycjonowanej podstrony ma sie nijak do wspolczynnika PR. Spokojnie pokonasz strone z PR 5-6, nawet gdy Twoja ma 0. Ale to tylko moja opinia.

Bzdura. Normalnie nie istneja strony o zerowym PR, najwyżej że bardzo wkurzyli Google i mają sztucznie zerowy PR. Chce to zobaczyć jak mając takiego bana będziesz wyżej niż strona z PR5 :pisze:

Jeżeli chodzi o pytanie to zgadzam sie się z Erbitem i breja.

Bzdura. Normalnie nie istneja strony o zerowym PR, najwyżej że bardzo wkurzyli Google i mają sztucznie zerowy PR. Chce to zobaczyć jak mając takiego bana będziesz wyżej niż strona z PR5 :D

Tu już troche filozofujesz bo jemu chodziło raczej ogólnie o niższy PR , a nie koniecznie o 0 :) heh

I tu zgodzę się z tym że strona o mniejszym PR moze miec bez problemu wyższą pozycję.

PR wogóle mało się liczy - nadaje sie tylko do zarabiania kasy na sprzedawaniu linków w Allegro.pl :)

A ja mysle żę kolega pytał wyraźnie o przenoszenie PR a nie o pozycje i pozycjonowanie strony...

Tak więc ilość przenoszonego PR będzie taka sama dla bezpośredniego linku tekstowego jaki i dla bannera linkującego bezpośrednio (nawet jeśli nie będzie tagu "alt")...

Pozdrawiam

Wyjątkowe szkolenia o marketingu internetowym!

Współorganizowane przez

SprawnyMarketing.pl

Dziękuję za odpowiedzi. Tak, chodziło mi o przenoszenie PR. Zdaję sobię sprawę, że PR nie ma dużego wpływu na pozycję strony.

A ja mysle żę kolega pytał wyraźnie o przenoszenie PR a nie o pozycje i pozycjonowanie strony...

Tak więc ilość przenoszonego PR będzie taka sama dla bezpośredniego linku tekstowego jaki i dla bannera linkującego bezpośrednio (nawet jeśli nie będzie tagu "alt")...

Pozdrawiam

Bzdura. Normalnie nie istneja strony o zerowym PR, najwyżej że bardzo wkurzyli Google i mają sztucznie zerowy PR. Chce to zobaczyć jak mając takiego bana będziesz wyżej niż strona z PR5 :D

Jeżeli chodzi o pytanie to zgadzam sie się z Erbitem i breja.

A co powiesz na taki wynik PR (badany za pomoca narzedzia z forum PIO)?

"PageRank dla: www.google.com wynosi: 0"

I teraz pytanie: Domena moze byc pierwsza w Google na kilkanascie wyrazen (kazde z nich posiada 500.000-1.000.000 wynikow) czy nie?

Pozdrawiam,

Maciek

P.S. Mozna teoretyzowac, ale takie sa fakty ;)

Tylko pozycjonowanie marketingowe.

Jak wynika z tego https://www.socialpatterns.com/search-engin...search-results/

Formulas/Calculations

The rest of the document walks through some generalized formulas and calculations. I’m urging everyone to read through this part, because I’m not going to summarize it.

Placed Content (ads):
Each placed content has a profile associated with it. Compare the content profile to the user profile, then obtain a similarity score.

Score = scaling factor x CTR x bid

Training:
{ For each important term in the document { For m = 0 to MaxPrefix { For n = 0 to MaxPostfix { Extract the m words before the important term and the n words after the important term as s; Add 1 to ImportantContext(m,n,s); } } } For each unimportant term in the document { For m = 0 to MaxPrefix { For n = 0 to MaxPostfix { Extract the m words before the unimportant term and the n words after the unimportant term as s; Add 1 to UnimportantContext(m,n,s); } } } } For m = 0 to MaxPrefix { For n = 0 to MaxPostfix { For each value of s { Set the weight for s to a function of ImportantContext(m,n,s), and UnimportantContext(m,n,s); } } } 

Context Pattern:
Weight(m, n, s)=Log(ImportantContext(m, n, s)+1)-Log(UnimportantContext(m, n, s)+1).

Generic Score of Document:
GenericScore=QueryScore*PageRank. 

Personalized Score:
PersonalizedScore=GenericScore*(TermScore+CategoryScore+LinkScore). 

Final Score:
FinalScore=ProfileScore*ProfileConfidence+GenericScore*(1-ProfileConfidenc- e).

PR ma duże znaczenie.

Druga sprawa, PR nie może byc zerowy to juz mówiłem. Maciej Sokołowski ubawiłeś mnie :D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności