Skocz do zawartości

Kilka domen z wersjami językowymi pod jeden serwis - jak najlepiej ?

Deeuss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem w trakcie tworzenia sklepu na WooCommerce. Wykupiłem następujące domeny :

-domena.pl

-domena.eu

-domena.de

-domena.com

Chcę użyć języka polskiego, niemieckiego i angielskiego.

I teraz zastanawiam się jak to zrobić. Biegając po tym forum wyczytałem, że najlepiej pod względem SEO jest zrobienie każdej wersji językowej pod inną domene. *.com - angielski, *.pl - polski, *.de - niemiecki, a *.eu wtedy bym pozycjonował kilka miesięcy i potem przekierowanie 301 na domene *.com. Rozwiązanie wygodne, bo każda wersja byłaby lepiej pozycjonowana w danym regionie. W takim wypadku na każdej domenie, musiałbym zbudować to samo jedynie w innym języku, do tego dochodzą dodatkowe koszta (4x kupno modułu obługującego płatności, szablonu itd.). Kłopotliwe by było też to, że miałbym wszystko rozbite i 4x więcej roboty.

Zastanawiam się nad czymś takim by na domena.com zrobić wszystkie języki za pomocą wtyczki do WordPressa. W WooCommerce miałbym wtedy wszystko pod ręką w jednej bazie danych, nie musiałbym się z każdym razem codziennie logować na wszystkie domeny bo miałbym wszystkie zamówienia w jednej bazie. Ale w jakim języku byłaby pozycjonowana domena.com ? Czy wyniki w wyszukiwarkach byłyby dostępne we wszystkich 3 językach, czy jedynie w głównym języku ? Co wtedy zrobić z pozostałymi domenami ? Pozycjonować je w osobnych językach i zrobić przekierowanie linków do domena.com ? Nie będzie to wtedy Dublowanie Zawartości skoro domena.com będzie w 3 językach ?

Jestem żółtodziboem w temacie, dopiero od wczoraj zapoznaje się z tematem. Jak napisałem coś idiotycznego - proszę poprawcie.

Pozdrawiam

Pozycjonować je w osobnych językach i zrobić przekierowanie linków do domena.com

A po co?

Dobrze początkowo rozumowałeś, każdy kraj osobna ccTLD i pozycjonujesz wszystko osobno, począwszy od słów kluczowych ( żadne tłumaczenia 1:1 ) po linkbuilding. Łączysz zawartość hreflangiem i canonicalami, linkujesz je odpowiednio między sobą tak, i nie będzie problemu z DC.
Wybierz albo COM albo EU ( jak chcesz tylko rynki europejskie ) na domenę główną ( po angielsku ).

A generalnie jak nie masz doświadczenia na 1 rynku i to ecommerce to nie wróże sukcesu na 3 

88x31_en.png - semrush z trialem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności