Skocz do zawartości

Convertiser kolejny scamer?

makensis

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
  • Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Chciałem zapytać jak wygląda terminowość wypłat w branży modowej (z wyłączeniem eobuwia) - Answear, Bronprix, Born2be. Z całym szacunkiem, ale wolałbym uzyskać odpowiedź z

perspektywy wydawcy :)

@Convertiser

Czy w razie potrzeby można odłożyć w czasie wypłatę z prowizji np. o miesiąc, dwa?

Czy FV, którą wystawiam jest zbiorcza dla wszystkich kampanii?

Czy mogę wystawiać FV ostatniego dnia miesiąca (zakładając, że przysługują mi środki do wypłaty)?

Kup mocne linki i zwiększ autorytet swojej strony.

@Grubyy w każdym programie jest widoczny wskaźnik średniego czasu walidacji sprzedaży przez reklamodawcę (panel wydawcy, widok programu). To nie zależy od nas, lecz od polityki zwrotów w danym programie. Przykładowo w Zalando darmowy zwrot przysługuje przez 100 dni od daty zakupu, a więc reklamodawca nie waliduje konwersji młodszych niż 100 dni. Do tego okresu dochodzi kilka dni wgranie pliku walidacji przez reklamodawcę & 7-14 dni na opłacenie faktury. Jak tylko pieniądze trafiają na konto reklamodawcy – odpowiednie konwersje automatycznie zaznaczane są jako opłacone, a wydawcom zostaje naliczona potwierdzona prowizja możliwa do wypłacenia. Faktury dla wydawców generowane są automatycznie na całą kwotę dostępnych środków ostatniego dnia miesiąca i opłacane są w terminie "do 5 dnia nast. miesiąca". Czekamy do 5 dnia, ponieważ szereg wpłat od reklamodawców przychodzi w 1–4 dzień mc i relatywnie duża część wydawców wystawia wtedy ręczne zlecenia wypłaty. Nie chcemy, aby musieli czekać do następnego cyklu rozliczeniowego – dlatego wypłacamy wszystkie oczekujące zlecenia wypłat na dzień 5.xx; Dla wydawców z wypłatami > 10K PLN/mc jesteśmy w stanie robić wypłaty 2 razy w miesiącu lub częściej. Dobrze rozumiemy potrzeby arbitrażu :)

Zatem rozliczenia są zawsze terminowe i wg. harmonogramu :) nigdy nie przeciągnęliśmy nikomu wypłaty.

3 hours ago, Grubyy said:

Czy w razie potrzeby można odłożyć w czasie wypłatę z prowizji np. o miesiąc, dwa?

Tak, można poprosić support wyłączyć automatyczne płatności i wystawiać zlecenia wypłaty ręcznie.

Czy FV, którą wystawiam jest zbiorcza dla wszystkich kampanii?

Tak. Od 2 dni doszła funkcjonalność automatycznego rozbicia faktur, tzn są widoczne kwoty per program oraz możliwość podejrzenia lub eksportu wszystkich konwersji składających się na tą fakturę.

Czy mogę wystawiać FV ostatniego dnia miesiąca (zakładając, że przysługują mi środki do wypłaty)?

Można wystawić w dowolnym momencie. Jednak procesowane są do 5 dnia najbliższego miesiąca. Dla większych kwot – jesteśmy w stanie robić nawet codzienne rozliczenia :) 

Programy Partnerskie v2.0 - Najwięksi Reklamodawcy. Minimum formalności. Maksimum zysku dla Wydawcy. Zaawansowane API. 1mln produktów. Kupony. Unikatowe narzędzia. Unikatowy widget porównywarki.

Dnia 21.01.2019 o 15:53, Grubyy napisał:

Chciałem zapytać jak wygląda terminowość wypłat w branży modowej (z wyłączeniem eobuwia) - Answear, Bronprix, Born2be. Z całym szacunkiem, ale wolałbym uzyskać odpowiedź z

perspektywy wydawcy :)

Terminowość wypłat jest różna, nam zdarzyło się czekać 6 mc na wypłatę  ( konwersje styczniowe opłacone w połowie roku). 
Myślę, że problem polega na tym, iż Conv większość programów ma jako pośrednik tj zaciąga je z innych sieci, zatem dochodzi jeszcze jeden podmiot na drodze płatności, którego w innych sieciach nie ma. 
Answear - polecam od przedstawicielstwa na PL czyli Awin, jeśli planujesz rozbudować się na inne kraje wszystko załatwisz w jednej firmie.
BonPrix - główny przedstawiciel to Trade Doubler. Conv pobiera od niech program, a w TD jeśli masz już sprzedaż bez problemu dostaniesz CTA na BPrix na poziomie ponad 50 złotych, a nie 30 złotych jak w Conv ( ostatnie zmniejszone z 40 złotych). 

Eobuwie - tutaj to jest dopiero ciekawie w Conv .... 

Sama realizacja przelewu jest szybko ( w Conv), ale musisz się w przypominać i dopytywać o walidację. 

Z doświadczenia polecam pracę z dużymi sieciami za którymi jest powaga i prestiż. Nie pobieraj także wszystkiego z jednej sieci - może to wygodne ale jak będą się niezgadzać transakcje i walidacje to dużo roboty z przepinaniem.

Dnia 21.01.2019 o 19:17, Convertiser napisał:

@Grubyy w każdym programie jest widoczny wskaźnik średniego czasu walidacji sprzedaży przez reklamodawcę (panel wydawcy, widok programu). To nie zależy od nas, lecz od polityki zwrotów w danym programie. Przykładowo w Zalando darmowy zwrot przysługuje przez 100 dni od daty zakupu, a więc reklamodawca nie waliduje konwersji młodszych niż 100 dni.

Halo, halo Conv Zalando walidowało między 30 a 60 dni. Nigdy nie kazali czekać 100 dni.

1 hour ago, WydacaW said:

Myślę, że problem polega na tym, iż Conv większość programów ma jako pośrednik tj zaciąga je z innych sieci, zatem dochodzi jeszcze jeden podmiot na drodze płatności, którego w innych sieciach nie ma. 

@WydacaW nie resellujemy programów innych sieci. Większość – a raczej prawie wszystkie są programami bezpośrednimi. Raptem w kilku programach traking musi iść przez zewnętrznego partnera, ale w praktyce nie robi to różnicy dla wydawców (wyjątkiem takiej różnicy jest bonprix). 

1 hour ago, WydacaW said:

Terminowość wypłat jest różna, nam zdarzyło się czekać 6 mc na wypłatę  ( konwersje styczniowe opłacone w połowie roku). 

To się zdarza w każdej sieci. Czy tak powinno być? Nie. Wydawcy powinni zwyczajnie przestawać promować program w którym reklamodawca spóźnia się z rozliczeniem lub walidacją. Nic tak dobrze nie wpływa na poprawe programu partnerskiego jak brak ruchu.

23 minutes ago, arczer said:

To byś się zdziwił jaki jest łańcuch pośredników w różnych sieciach afiliacyjnych..

Przy większej ilości partnerów w łańcuchu, gubią się konwersje i spada wszelka efektywność. Dlatego reselling najczęściej nie ma sensu (nie mówimy o przypadku, kiedy reklamodawca ma dedykowanego partnera odpowiedzialnego za prowadzenie programu partnerskiego).

Programy Partnerskie v2.0 - Najwięksi Reklamodawcy. Minimum formalności. Maksimum zysku dla Wydawcy. Zaawansowane API. 1mln produktów. Kupony. Unikatowe narzędzia. Unikatowy widget porównywarki.

1 godzinę temu, AdamBoganD napisał:

Na współpracy z jedną taką międzynarodową siecią Adservice utopiłem kasę, nie zapłacili bo im reklamodawca (Vebkredit) od kwietnia 2018 nie zapłacił, przestałem promować ich produkty to za brak ruchu konto zablokowane i kasy jak nie ma tak nie ma, nawet interwencja w centrali nic nie dała. Za mała kasa by po europejskich sądach się ścigać. Nauczka - tylko polskie sieci !!!

Wystąp do sądu o wypłatę kasy z kapitału firmy, a jeśli dług jest większy niż 500pln otwiera Ci się furtka windykacji. To nie do końca jest tak, że jak wydawca nie zapłaci to nie dostaniesz kasy - popularny zapis w regulaminach, ale do obalenia bez problemu. Ty masz umowę z siecią a nie z reklamodawca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności