Skocz do zawartości

Harvestowanie okiem początkującego - czy to aby ma sens?

BlackHat

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

moje wnioski po zapoznaniu się pobieżnie z tematem są takie:

- soft do tego jest drogi (z perspektywy osoby prywatnej, która pozycjonuje własne strony)

- darmowe wersje tegoż softu posiadają poważne ograniczenia

- trzeba koniecznie załatwić sobie zestaw 100+ wartościowych i sprawnych proxy

- footprinty na polskie wersje serwisów muszę napisać sobie sam, bo ktokolwiek je ma nie dzieli się nimi

i teraz meritum:

- co w zasadzie daje mi harvestowanie? Jeśli dobrze rozumiem i wyszło mi w moich testach na WP, to dostaje linki do podstron gdzie mogę umieścić komentarz z linkiem (chyba nawet bez anchora). I takich miejsc mam np 5,000. Dodatkowo dochodzi zmniejszenie skuteczności ze względu na moderację komentarzy, czy po prostu nawet jej brak (blogi trupy).

Czy czasem zasadzenie takich 5,000 komentarzy z płaskim linkiem bez żadnych atrybutów, nawet "ratalnie" po 20-50 linków dziennie da mi cokolwiek poza zwiększeniem wyłącznie liczby (po przecież nie jakości) linkowania?

Czy może po prostu to jest zły przykład, a ja to wszystko źle rozumiem?

naughty.gif

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

- co w zasadzie daje mi harvestowanie?
Interesujące użytkownika dane.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Interesujące użytkownika dane.

Właśnie takich płytkich frazesów chciałbym uniknąć, na rzecz merytorycznej i treściwej wypowiedzi.

Dobrze wiem, że daje DANE. Pytanie jak te dane wykorzystać - dałem przykład ze zwrotką w postaci 5,000 adresów do formularza komentarza. Czy to jest aż tak ważne, że tyle osób z tego korzysta?

Ponownie, prosiłbym o rzeczowe informacje, fajnie jeśli z przykładami.

naughty.gif

No jak to co? Masz teraz dodatkowe 5000 adresów w bazie, a przed harvestem miałeś 5000 mniej. 

Czy czasem zasadzenie takich 5,000 komentarzy z płaskim linkiem bez żadnych atrybutów, nawet "ratalnie" po 20-50 linków dziennie da mi cokolwiek poza zwiększeniem wyłącznie liczby (po przecież nie jakości) linkowania?

Skoro już masz tę bazę, to ją przetestuj. Strzelam, że masz 5000 adresów z harvestu - oczyść listę i zrób testowy przebieg dodawarką, to pewnie zostanie sporo mniej. 

- footprinty na polskie wersje serwisów muszę napisać sobie sam, bo ktokolwiek je ma nie dzieli się nimi

Wiele footprintów jest uniwersalnych i ogólnodostępnych. Ale zawsze warto próbować tworzyć swoje, dzięki temu być może zbierzesz adresy, na które nikt inny nie dodaje. 

Dzięki za odpowiedź!

Zakładając ze z 5,000 adresów wyjdzie mi 1,000 działających... warto dodawać te komentarze z linkiem wszędzie? Nawet ustalając jakieś tempo żeby nie zalać googla takim spamem, czy to nadal nie będą linki o prawie zerowej wartości? (mówię tu o przypadku tych tysięcy blogów; no i OK - z tego 1,000 dajmy na to 10-100 będzie miało jednak jakąś wartość ze względu na zbliżony temat i/lub wiek domeny, content itd)

naughty.gif

Głównym celem harvestowania jest zdobycie dobrych, silnych, wiarygodnych i najczęściej tematycznych linków. Po sharvestowaniu, jak napisałeś otrzyma się np. te 5000 adresów, które, zakładając, że nie są zaspamowane, możemy wykorzystać w celu podlinkowania naszej strony. Możesz zawsze spróbować publicznych proxy, ogólnie może być minimalna utrata wydajności ale jeżeli masz ich sporo nie powinno być problemu.

Footprinty - Najlepiej robić ręcznie, nie jest to trudne ale jeżeli jesteś początkujący w tym to może trochę potrwać zanim wyrobisz się w tym.

Zakładając ze z 5,000 adresów wyjdzie mi 1,000 działających... warto dodawać te komentarze z linkiem wszędzie?
Nie, nie warto dodawać wszędzie, trzeba przesiać te blogi. Co prawda są dwie szkoły, jedna mówi, że nie zaszkodzi. Druga natomiast mówi, że lepiej linkować linkami dobrej jakości ale w mniejszej liczbie. Ogólnie taka kwestia to nic innego jak testy i Twoje przekonania na tą sprawę.

Właśnie takich płytkich frazesów chciałbym uniknąć, na rzecz merytorycznej i treściwej wypowiedzi.
Ja nie rozumiesz co to są dane, to zmień zabawki lub zapisz się na kursy

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ok, super, dzięki @pavlo911, dzięki @Moriarty!

Czy ScrapeBox poniżej wersji 2.0 jeszcze nadaje się do czegoś? Mam możliwość odziedziczyć ten soft za jakiś mniejszy pieniądz, albo za standardowy kupić ten najnowszy. Nie wiem który wybrać (czy różnica między 1.6 i 2.0 jest taka duża)?

Czy to prawda, że ScrapeBox średnio radzi sobie z Googlem, dużo lepiej współpracuje np z Bingiem?

Mam też jeszcze pytanie odnośnie tego:

Nie, nie warto dodawać wszędzie, trzeba przesiać te blogi.

O co tu najszybciej chodzi? O spam w komentarzach i o content (jakość) bloga? Czy może jeszcze DA, liczba BL, site itd? Czy może nie warto tracić czasu na takie sprawdzanie?

naughty.gif

Czy ScrapeBox poniżej wersji 2.0 jeszcze nadaje się do czegoś? Mam możliwość odziedziczyć ten soft za jakiś mniejszy pieniądz, albo za standardowy kupić ten najnowszy. Nie wiem który wybrać (czy różnica między 1.6 i 2.0 jest taka duża)?

Jest duża różnica między SB 1.6 a 2.0 i ogólnie na 1.6 coraz gorzej się pracuje.

Czy to prawda, że ScrapeBox średnio radzi sobie z Googlem, dużo lepiej współpracuje np z Bingiem? Tak mi się wydaje ale 2.0 działa chyba lepiej pod Google. Ogólnie to może być kwestia odpowiednich proxy.

O spam w komentarzach i o content (jakość) bloga? Czy może jeszcze DA, liczba BL, site itd? Czy może nie warto tracić czasu na takie sprawdzanie? Tak ale to też zależy czy chcesz uzyskiwać "dobre" linki czy robisz po prostu jakiegoś blasta żeby szło w górę.

O spam w komentarzach i o content (jakość) bloga? Czy może jeszcze DA, liczba BL, site itd? Czy może nie warto tracić czasu na takie sprawdzanie? Tak ale to też zależy czy chcesz uzyskiwać "dobre" linki czy robisz po prostu jakiegoś blasta żeby szło w górę.

Mam możliwość odziedziczyć ten soft za jakiś mniejszy pieniądz, albo za standardowy kupić ten najnowszy. Nie wiem który wybrać (czy różnica między 1.6 i 2.0 jest taka duża)?

Bardzo prosiłem by nie próbować wciskać nam kit, każdy kto kupił Scrapebox ma możliwości jego aktualizacji do v 2.0+, natomiast v 1.6 to wersja złamaną i rzecz jasna nie aktualizuje się.

Co do harwestwoania to na Twój paziom wiedzy SEO można to określić tak : wyciaganie z wyszukiwarki adresów stron na których jest to co ja szukam.

Co trzeba do hawestowania? Harwester (soft), proxy działające pod wyszukiwarką który będziemu harwestować ( najlepij API, polecam proxymarket.pl), zapytania (footprinty w/d tych obsługiwanych przez przeglądarkę), lista słów kluczowych najlepiej slownik przy pomocy których bedziemy nasze footprinty unikalizować.

Mam możliwość odziedziczyć ten soft za jakiś mniejszy pieniądz, albo za standardowy kupić ten najnowszy. Nie wiem który wybrać (czy różnica między 1.6 i 2.0 jest taka duża)?

Bardzo prosiłem by nie próbować wciskać nam kit, każdy kto kupił Scrapebox ma możliwości jego aktualizacji do v 2.0+, natomiast v 1.6 to wersja złamaną i rzecz jasna nie aktualizuje się.

Dzięki za info, bardzo możliwe że oszczędziłeś mi wydatku w lewy soft, bo znalazłem ofertę od gościa, który próbuje mi online przekazać swoją licencję po atrakcyjnej cenie.

Dzięki też za te parę haseł do dalszego szukania info :)

naughty.gif

Zachowajmy odrobiny przyzwoitości soft jest rozwijany od kilku dobrych lat kosztuje śmieszne pieniądze bo ledwo $67 ( było $57 ) 

A jesli chodzi o samo harwestowanie - widze, ze podchodzisz do tematu od d... strony, piszesz ze potrzebujesz harwestowac bo tak mówią a sam do konca nie wiesz po co i na co. 

88x31_en.png - semrush z trialem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności