Skocz do zawartości

Problem z transferem

Tomen

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. Mam ukończony projekt serwisu, nad którym pracowałem od grudnia. Potencjalnie na dzień dzisiejszy jest blisko 40 mln podstron, a biorąc pod uwagę ewentualne filtry na Duplicate to i tak będzie tego jakieś 30 mln. Każda strona to circa 30 kB. Nawigacja między stronami nie będzie zbyt łatwa, a o zasadzie 3 kliknięć mogę tylko pomarzyć. Jakbym się uparł to zrobiłbym mapę serwisu z tysiącami linków, ale i tak nie rozwiąże to linkowania do stron najbardziej zagłębionych. Przygotowane są sitemapy Google'a, z linkami do podstron, które i tak zawierają po kilkadziesiąt innych linków, do których już sitemapy nie linkują (nierealne wygenerowanie).

O ile jestem przygotowany na oglądalność rzędu 1 mln odsłon dziennie, to poważne obawy budzą we mnie wizyty robotów :D

Moje pytania:

1. Na jakie zużycie transferu miesięcznie muszę się nastawiać?

2. Czy blokować roboty Slurpa i MSN'a, aby nie marnować transferu i ustawić się tylko na Google, ewentualnie Onet i Netsprint ? (content jest polski)

Liczę na konstruktywną dyskusję i pomoc w tej sprawie. Jestem na etapie wciskania przycisku z wysyłaniem Sitemap do Google, a potem to już tylko patrzeć jak schodzi transfer ;)

Pozdrawiam

Jeśli jeszcze nie ma, to koniecznie zastosuj kompresję stron (w tym CSS-a jeśli jest duży). Zostanie z tych 30kB połowa lub mniej.

Co się zawiera w tych 30kB?

Jeśli masz dużo grafiki, to umieść ją w folderze zablokowanym dla robotów.

Ja bym nie blokował poważniejszych robotów (czyli Yahoo, MSN)

PS. Skąd ta pewność, że Google to zaindeksuje? Nie problem zrobić 100 mln podstron, problem to zaindeksować.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

2. Czy blokować roboty Slurpa i MSN'a, aby nie marnować transferu i ustawić się tylko na Google, ewentualnie Onet i Netsprint ? (content jest polski)

MSN i Yahho nie.. ale całą masę innych - tak.

Zerknij na to (blokada niechcianych robotów) -> https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?s...ost&p=68334

w całości tu -> https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?s...st&p=147184

Myślę, że się przyda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności