Skocz do zawartości

Pomysł na stronę firmową...

Komi77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem zlecić zrobienie strony firmowej ale za bardzo na nią pomysłu nie mam.

Bo co tam można umieścić dane kontaktowe, opis działalności i galerię produktów/realizacji...

I w zasadzie to tyle co mi przychodzi do głowy, nic wielkiego. Dość niewiele treści żeby to było dla googla atrakcyjne.

Wot jak kawałek strony z kolorowego katalogu.

Są jakieś zasady porady dotyczące projektowania takich stron w zasadzie wizytówek?

Bo co tam można umieścić dane kontaktowe, opis działalności i galerię produktów/realizacji...
Na standardowej stronie firmowej nic więcej nie potrzeba...

Jak masz myjnie toples, to koniecznie umieść galerię zdjęć pań w akcji ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Treść na stronie firmowej ma być wartościowa dla klienta, a nie dla googla :) Wszystko zależy od tego jakiego typu działalność prowadzisz, ale jeśli nic więcej Ci nie trzeba to zleć prostą wizytówkę tak żeby potencjalny klient wiedział jak Cię znaleźć i jak się z Tobą skontaktować.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Obecnie jest sprawa ułatwione dzięki modzie na LandingPage który IMHO jest idealny do strony wizytówki o małej ilości treści.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jako, że akurat też siedzę nad firmówką, to możemy podyskutować. 

• Powinieneś pamiętać o umieszczeniu przycisku Call To Action. 
  • Optymalizacja pod SEO, czyli podstawy w stylu meta title, description i keywords.
  • Keyword research. Pisałem już, że złożenie strony firmowej nie jest takie łatwe? Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie jakie słowo lub fraza jest określeniem dla działalności firmowej a następnie na tej podstawie wytypować słowa kluczowe. Możesz zrobić to na dwa sposoby. Profesjonalnie typuje się około 100-1000 słów kluczowych a następnie tę listę przycina się do jakiejś tam wytypowanej przez pozycjonera wartości, np. 50. Możesz też zrobić na skróty, czy bierzesz po prostu 10 słów kluczowych  i tworzysz na stronie słowniczek pojęć. Oczywiście każda fraza osobna podstrona z seo-url i wszystkim co wyżej.
  • Design. Wbrew pozorom kluczowy element strony. Gdy wchodzę na stronę, która jest niesplamiona typografią, oparta o Flash czy po prostu brzydka to nie mam ochoty na kontakt. Oczywiście prosta informacyjna strona firmowa nie musi być dziełem sztuki. Wystarczy przeróbka jakiegoś gotowego szablonu a jeśli sam coś umiesz HTML+CSS to możesz sobie sam przyciąć na bazie dostępnych elementów.
  • Strona kontakt - warto wstawić formularz kontaktowy i nie podawać nigdzie (chyba, że w obrazku) adresu e-mail (boty żniwiarze / harvester robots) i mapkę Google z lokalizacją siedziby.
  • Podstrony to już jest inwencja twórcza. Ja najczęściej robię całą stronę o-mnie (takie skrzywienie SEO), bo normalnie wystarczyłaby ramka w sidebarze na home page. 
  • Jedna z trudniejszych stron moim skromnym zdaniem. Moim zdaniem strona najbardziej sprzedażowa i najważniejsza po home page. W jak najlepszy sposób należy przedstawić ofertę i ewentualnie oraz w zależności od polityki sprzedażowej - cennik.
  • Portfolio - Referencje - Wsółpraca : równie istotna dla mnie strona potwierdzająca, że masz doświadczenie i jesteś cennym specjalistą. Jeśli masz co wrzucić to wrzucasz albo jako stronę albo jako pasek / div na home page.
  • Home page - i często landing page - bo tu będziesz zdobywać linki z większości katalogów. Ja stosuję w praktyce regułę, że jest to taka strona indeks. Ta strona musi niestety "wyglądać". Ostatnio modne są takie slajdy, bo przy bardziej rozbudowanej stronie dodaje nieco życia na stronie i pozwala upchnąć więcej elementów, które zobaczy klient bez kliknięcia w myszkę. 
  • Sklep! Kolejna możliwość rozwoju strony firmowej. Zazwyczaj umieszczamy na subdomenie, ale nie jest to wcale regułą. Po prostu w większości skrypt CMS strony i sklepu nie podchodzi od jednego wykonawcy.
  • Aktualności. Byłbym zapomniał. Dobrze jest jeśli na stronie dzieje się "coś". Strona ma żyć. 
  • Blog. Takie pitu-pitu, ale pomoże zapoznać się klientowi z tym kim jesteś wewnątrz. Biznes cechuje taka patola, że w ogóle wszyscy są pro, expert, ostatnio koniecznie z uśmiechem na focie a w rzeczywistości są trochę inni niż to przedstawiają "marketingowcy". Taki blog to fajna okazja do poznania człowieka. Może akurat klient zrobi z Tobą interes, bo interesują Cię muchy owocówki albo loty w kosmos?

P.S. Byłbym zapomniał. Ostatnio mój brat postanowił mnie poczęstować szablonem CV w .doc (dzięki brat). Dla zgrywu postanowiłem zakodować ten szablon do .html + .css. Możesz zrobić podobnie i np. ograniczyć się do zakodowania strony wizytówki z nazwą firmy i kontaktem. Tylko pamiętaj, żeby w <head> być bardziej wylewnym. 

Sorry, tak jakoś mnie zainspirowałeś do napisania poradnika niemalże. Jeśli pomogłem to kliknij lubię to.

Pozdro. :)

Strony firmowe są często odwiedzane nie przez osoby, które szukają zegarmistrza, ale przez osoby które już Cię znają i chcą zobaczyć jak się z Tobą skontaktować, jakie masz ceny, albo godziny otwarcia, żeby nie pocałować klamki jak już przyjadą. DO tego nie jest Ci potrzebna wysoka pozycja w wyszukiwarce. Wystarczy być :D

przez osoby które już Cię znają i chcą zobaczyć jak się z Tobą skontaktować,
Jasne .... :palacz:

Powiem ci jak to po prawdzie jest. Jesli juz ktos znajdzie twoja strone to upewni sie najwyzej, ze pokrywa sie ona z zakresem, ktorego szuka, po czym kliknie w kontakt i zadzwoni nie czytajac niemal ani slowa. Tresc pisz pod Google (optymalizacja). Tak to wyglada dla wiekszosci stron moich klientow wg. statystyk odwiedzalnosci.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

przez osoby które już Cię znają i chcą zobaczyć jak się z Tobą skontaktować,

Jasne .... :palacz:

Może inaczej korzystasz z internetu jak ja. Np. chciałem zamówić okna PCV to nie wpisywałem w Google "sprzedaż okien". Znam na tyle lokalny rynek, że znalazłem tylko strony 2 firm, które już były w mojej "konsumenckiej świadomości". Sprawdziłem ich ofertę i napisałem im maila z prośbą o wycenę okien, które mnie interesują. Dostałem maile zwrotne i złożyłem zamówienie wybierając lepszą ofertę. Gdyby te firmy nie miały chociaż tych wizytówek w sieci to musiałbym się pofatygować osobiście, a nie wiem czy by mi się chciało.

Nie twierdzę, że każdy wiejski spożywczak potrzebuje strony, ale zaszkodzić nie zaszkodzi skoro koszt jest minimalny.

Po to się tworzy stronę firmową by umożliwiać kontakt z firmą, więc niewątpliwie dział kontakt jest bardzo istotny.

Jeśli firma jest stricte stacjonarna, to oprócz godzin pracy - otwarcia mapa lokalizacji powinna być obowiązkowo zamieszczona.

---

Porządna strona lub odwracając kota ogonem porządnej firmy mogła by również mieć system newslettera e-mailowego lub SMS'owego dla powiadamiania zainteresowanych o rożnych zmianach itd... 

Ej, @Cirockipl napisał ten post w celu zareklamowania swoich usług a Wy od razu spina, bo pewnie nawet nie wie co to jest black rank

Poza tym do sprawdzenia godzin otwarcia firmy nie trzeba wcale opuścić strony SERP Google. 

Po to się tworzy stronę firmową by umożliwiać kontakt z firmą, więc niewątpliwie dział kontakt jest bardzo istotny.

Jeśli firma jest stricte stacjonarna, to oprócz godzin pracy - otwarcia mapa lokalizacji powinna być obowiązkowo zamieszczona.

---

Porządna strona lub odwracając kota ogonem porządnej firmy mogła by również mieć system newslettera e-mailowego lub SMS'owego dla powiadamiania zainteresowanych o rożnych zmianach itd... 

Dobrze, że o tym napomniałeś, bo zapomniałbym o czymś istotnym - strony społecznościowe. 

Dobrze prowadzony marketing powinien robić użytek chociażby z podstawowych stron społecznościowych (Facebook, Google+, Twiter, LinkedIn, YouTube, Instagram) i robić z nich użytek. To wcale nie jest takie trudne, bo np. Instagram wbudowaną funkcję zamieszczenia tweete'a i wspisu na FB wraz z wrzutką na Insta. W nowoczesnych stronach WWW dodaje się przyciski z odsyłaczami. 

- strony społecznościowe.
Wulkanizacja Koziegłowy nie będzie prowadzić fanpaga na faceboku ...

napisał ten post w celu zareklamowania swoich usług a
... chyba... ale od tego jest dział ogłoszenia.

Ej, @Cirockipl napisał ten post w celu zareklamowania swoich usług

Yyy, eeee a ty w jakim celu te brednie wyżej wypisywałeś?

pewnie nawet nie wie co to jest black rank

:hmmm:  Ja też nie wiem...

W nowoczesnych stronach WWW dodaje się przyciski z odsyłaczami.

Serio? Ja nie mam na żadnej i jakoś muszę z tym żyć.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Ej, @Cirockipl napisał ten post w celu zareklamowania swoich usług a Wy od razu spina, bo pewnie nawet nie wie co to jest black rank

Poza tym do sprawdzenia godzin otwarcia firmy nie trzeba wcale opuścić strony SERP Google. 

---

Dobrze, że o tym napomniałeś, bo zapomniałbym o czymś istotnym - strony społecznościowe. 

Dobrze prowadzony marketing powinien robić użytek chociażby z podstawowych stron społecznościowych (Facebook, Google+, Twiter, LinkedIn, YouTube, Instagram) i robić z nich użytek. To wcale nie jest takie trudne, bo np. Instagram wbudowaną funkcję zamieszczenia tweete'a i wspisu na FB wraz z wrzutką na Insta. W nowoczesnych stronach WWW dodaje się przyciski z odsyłaczami. 

Skoro już poruszyłeś tę kwestię to proszę oświeć mnie i napisz co to jest ten black rank. Może dowiem się czegoś ciekawego przy okazji tej jałowej dysputy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności