Skocz do zawartości

Pilne! Włamanie na stronę firmową i dziwne przekierowania

rissah

Rekomendowane odpowiedzi

Może to faktycznie w js siedzi, bo jak bez js wszedłem to mnie nie przenosi nigdzie.

Trzeba wyczyścić, zaktualizować szablon i wtyczki, pozmieniać hasła, ew. dodatkowo zabezpieczyć. Niestety po włamaniu zazwyczaj zostaje gdzieś dodatkowa tylna furtka więc warto wszystko sprawdzić jak nie można przywrócić wersji sprzed włamu.

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Może to faktycznie w js siedzi, bo jak bez js wszedłem to mnie nie przenosi nigdzie. Trzeba wyczyścić, zaktualizować szablon i wtyczki, pozmieniać hasła, ew. dodatkowo zabezpieczyć. Niestety po włamaniu zazwyczaj zostaje gdzieś dodatkowa tylna furtka więc warto wszystko sprawdzić jak nie można przywrócić wersji sprzed włamu.

A kiedy sprawdzałeś bez tego js? Dawno? Mi się wydaje, że już problem zażegnany, sprawdzałem na kilku komputerach w różnych miejscach, na maszynie wirtualnej itp. Chyba działa ok, ale będę sprawdzał jeszcze.

Przed napisaniem posta, ale o której nie pamiętam. Z tym, że ja mam specyficzne ustawienia przeglądarki, na zwykłej nie wchodzę zwłaszcza na stronę podejrzaną o hack... Samo się nie naprawiło, jak przywróciłeś ale nie usunąłeś źródła włamu to pewnie wróci.

Przed napisaniem posta, ale o której nie pamiętam. Z tym, że ja mam specyficzne ustawienia przeglądarki, na zwykłej nie wchodzę zwłaszcza na stronę podejrzaną o hack... Samo się nie naprawiło, jak przywróciłeś ale nie usunąłeś źródła włamu to pewnie wróci.

Przywróciłem trzy pliki, zmieniłem sposób zabezpieczeń, widzę, że nadal problem jest, skoro wszedłeś niedawno i nadal przekierowywało. No nic, jeszcze będę walczył, jak mi się uda rozwiązać, napiszę co i jak w tym wątku dla osób z podobnymi problemami

Napisałem, że mnie NIE przenosi ;) Zmiana (poprawa) zabezpieczeń to jedno, ale jak szablon albo jakaś wtyczka ma dziurę, to bez załatania włamywacz wróci. Ponadto zazwyczaj przy podmianie plików jest wrzucany "na później" np. jakiś shell...

Napisałem, że mnie NIE przenosi ;) Zmiana (poprawa) zabezpieczeń to jedno, ale jak szablon albo jakaś wtyczka ma dziurę, to bez załatania włamywacz wróci. Ponadto zazwyczaj przy podmianie plików jest wrzucany "na później" np. jakiś shell...

Co do wtyczek, to są albo dostarczone z szablonem (płatnym, dość drogim), albo korzystam jedynie z tych z repozytorium WP. Żadnych z niewidomego źródła. Wiem, że to nie załatwia sprawy, bo jeszcze FTP muszę pozabezpieczać na wszelki wypadek i takie tam, ale chyba póki co mi się udało. Działam dalej w celu poprawy bezpieczeństwa, ale co mnie nerwów kosztowało, to moje :). Na tyle moich stron na WP akurat na najważniejszą obecnie dla mnie musiało paść :)

Płatne szablony i wtyczki też trzeba aktualizować (po to mają abonamenty na aktualizacje). Np. wiele stron z płatnymi szablonami ma nadal dziurawą wersję revslidera... Podstawa dla zwykłego użytkownika to codex.wordpress.org/Hardening_WordPress oraz codex.wordpress.org/FAQ_My_site_was_hacked

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności