Skocz do zawartości

Całkowita przebudowa strony a SEO

matimoto

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Jestem zdesperowany... Zrobiłem znajomemu całkowitą rewolucję w stronie internetowej. Rewolucja polegała na zaprojektowaniu strony od zera oraz zmianie hostingu. No i chyba moja rewolucja przyniosła więcej strat niż korzyści :(

Mianowicie, stara stronka znajdowała się w na starym serwerze w jakimś podkatalogu. Stwierdziłem, że jest to bez sensu i przy tworzeniu zupełnie nowej stronki zrobię porządek z domeną. Wcześniej to działało tak:

1. Wchodziłeś na adres jakis_adres.com i ukazywała się przykrywka.

2. Po 5 sekundach następował redirect na jakis_adres.com/main/ (nie wiem po co)

W sumie kolega ma wykupione dwie domeny (jedna jakis_adres.com oraz druga drugi_adres.com która miała włączone przekierowanie typu frame - wyświetlała stronkę w ramce). Trzecia domena jest dodana do hostingu. 

Nowa konfiguracja domen jest taka, że u starego rejestratora przekierowałem domeny na nowy DNS, a u siebie dodałem je do hostingu i wskazałem katalog główny. W efekcie, wchodząc z dwóch różnych adresów mam tę samą stronę. Nie wiem czy takie rozwiązanie jest ok.

Google zindeksowało wszystkie trzy domeny. Problem w tym, że teraz, po rewolucji nadal wyświetlają się te wyniki i totalnie nie wiem jak to naprawić. Nowa strona ma dosyć dużo treści ze starej, co już się dowiedziałem, że nie wróży sukcesu. 

Uruchomiłem narzędzie Google Search Console, skonfigurowałem obydwie domeny (jakis_adres.com oraz drugi_adres.com) i tak:

1. Domena jakis_adres.com:

• Indeks Google --> Stan indeksowania mam 0
  • Ruch związany z wyszukiwaniem --> Linki zewnętrzne mam dłuugaśną listę starych linków (np. /main/?kontakt.html)
  • Błędów indeksowania już nie mam ponieważ na nowym hostingu stworzyłem katalog main a w nim .htaccess z przekierowaniem 301 na jakis_adres.com

2. Domena drugi_adres.com (ta co miała przekierowanie frame) 

• Indeks Google --> Stan indeksowania mam 0
  • Ruch związany z wyszukiwaniem --> Linki zewnętrzne mam tylko jeden adres...
  • Błędów indeksowania mam 10, ale nie wiem skąd Google takie strony wykombinowało...

Nie wiem jak to wszystko ponaprawiać. Stworzyłem mapę witryny, użyłem nawet marker danych, podłączyłem statystyki Google Analytics. Proszę Was bardzo o jakiekolwiek wskazówki, ponieważ ja już nie mam sił...

Adresów domen specjalnie nie podawałem, gdyż ten post nie jest pisany w celu jakiejś reklamy. Na prawdę potrzebuję pomocy, dlatego ukryłem domeny. Gdyby jednak były potrzebne (do jakiejś analizy, czy coś) to je podam.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za zainteresowanie.

Przekierowanie 301 pomoże

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności