Skocz do zawartości

Pozycjonowanie nowego sklepu

Boniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Na początku Lutego zamierzam otworzyć sklep internetowy, domena została kupiona nowa, bez historii, póki co stoi pusta. Co powinienem robić do czasu startu sklepu, aby jak najpłynniej przygotować domenę pod przyszłe pozycjonowanie? 

Postawić sklep bez artykułów i pozwolić aby Google go spokojnie zaindeksował i te 2 miesiące przeczekać, czy może zacząć już zbierać linki?

Pozdrawiam,

Piotrek

Nie wiem czy będziesz zlecał, czy coś sam będziesz grzebał. Jeżeli chodzi o działania promocyjno-pozycyjne które możesz tak czy siak wykonać to :

-założenie kont na social media (chyba, że to też zewnętrznie)

-założenie konto na wszystkich forach związanych z branżą, oraz aktywny udział (później tylko podepniesz sklep)

-stworzenie sobie listy blogerów, którzy piszą w danym temacie (promocja, arty sponsorwone), przy otwarciu się do nich odezwiesz

-zacząć zbierać ciekawe rzeczy na temat branży (przyda Ci się to potem podczas kampanie contentowych)

-stworzyć list Q&A dotyczących branży (będziesz miał co wrzucić do strefy klienta)

itd. itp.

Co powinienem robić do czasu startu sklepu, aby jak najpłynniej przygotować domenę pod przyszłe pozycjonowanie?

Zlecić opracowanie koncepcji marketingowej firmie, która tym się zajmuje. Zapewne masz przygotowany biznes plan i uwzględnione działania promocji sklepu?

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Ja tam, bym nie zbierał żadnych linków, najpierw skupiłbym się na wersji beta witryny i poświęcił czas na jej optymalizację i testy. Równolegle przeanalizowałbym konkurencję.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Boniu przygotowanie dobrych opisów produktów, layoutu, funkcjonalności pod dobre SEO trwa trochę. Obecnie mam w zasadzie identyczną sytuację jak Ty i od 4 miesięcy robimy opisy, funkcjonalności etc, itp. Blog social media itp będziemy rozpędzać jak będzie kontent.

Pozdrawiam

Pysio.

P.S.

Jaka branża? Mam nadzieje że nie moja.

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi

Na pewno nie zaszkodzi postawienie strony-zaślepki (wizytówki), gdzie będzie zrobiona strona główna i strony najważniejszych kategorii i zbieranie na nie linków (ważne, aby pamiętać o odpowiednich urlach - na zaślepce mają być identyczne jak w sklepie). Po wystartowaniu sklep się szybciej zaindeksuje i łatwiej będzie zdobyć pozycje.

@Beerbant Sklep planuje postawić na WooCommerce, jako że kilka już stawiałem jako podwykonawca. Konkurencja cały czas obserwowana pod kątem SEO, działań w mediach społecznościowych, oraz na Allegro.

@Pysio Zapewne mówisz o jakimś większym projekcie. W moim przypadku sklep początkowo nie będzie posiadał dużej ilości artykułów, natomiast Twoje spostrzeżenia dopisuję do listy to-do. (PS. Branża kobieca :) )

@Mkucinski Tak chyba będzie najlepiej, równolegle z testami na domenie testowej.

Dzięki za Wasze rady.

• 2 tygodnie później...

WooCommerce to niezły sklep i się dobrze pozycjonuje. Sporo możliwości konfiguracyjnych umożliwi ci dostosowanie do własnych potrzeb. Jeśli masz problem ustawieniami, mogę ci podesłać linka do niezłego opisu.

Hej, do tej pory problemów nie miałem, ale wiedzy nigdy nie za mało. Jak możesz to podeślij :)

Mam jeszcze jedno pytanie, czy wrzucanie TEGO SAMEGO pdf'a (z odnośnikiem do strony) na różne portale jest traktowane jako duplicate content, czy jako dobry PDF którym dzielą się pokolenia użytkowników :)?

Dzięki,

Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności