Skocz do zawartości

Mobilna wersja strony - wpływ na pozycjonowanie po ostatnich zmianach w Google

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś sprawdził jakie naprawdę ma znaczenie mobilna wersja strony w Polsce?

Pytałem o to na innym forum, nie związanym zbyt mocno z pozycjonowaniem i tam parę osób pisało, że konkurencja bez mobilnej wersji jest wyżej od nich na.. mobilnych urządzeniach.

To są tylko pojedyncze przypadki, tak więc chcę dowiedzieć się czy tak jest u większości z Was?

Oczywiście po to, aby wiedzieć czy jest sens już teraz zmieniać stronę na mobilną.. (pomijając wygodę użytkownika - skupiając się tylko na pozycjonowaniu i 'image' u Google'a)

A jak nie ma to ma obniżony?

Samo stwierdzenie to jedno, ale czy faktycznie ktoś zaobserował taką zmianę? :)

Czyli np. od 01.11.2015 spadły wyniki, bo konkurencja miałą mobilną wersję, więc weszła wyżej?

Zrób testy to będziesz miał czarno na białym.

Ja to zaobserwowałem tak. Jak fraza nie jest mocno oblężona to nie ma znaczenia. Potrafi być top10 pełne stron niemobilnych, a mobilne słabo pozycjonowane są dalej. Jak o frazę bije się wiele stron, to w wynikach mobilnych wyżej są strony mobilne. Ale to nie jest tak, że najpierw są mobilne, potem bez RWD. Raczej jak Google ma dwie tak samo ocenione to wyżej daje mobilną.

a moja jest stara jak cholera, wersji mobilnej nie ma, wg google jest z mobilnością totalnie w d...e a jak na nią wchodzę z tzw. urz. mobilnego to pięknie wygląda ;)

Ale strona czy pozycje? :P

Dzięki za odpowiedzi. Czyli zrobić mobilną :) Pewnie coraz bardziej będzie się to uwidaczniało (różnica)  :P

Ogromnego wpływu mobilność na pozycje nie ma, ale za to ma wpływ na współczynnik odrzuceń. Zauważyłem to na przykładzie jednego klienta. Póki strona nie była do końca dobrze dostosowana pod mobilne, to jej współczynnik wynosił około 80%. Po poprawieniu paru rzeczy zmniejszył się w przeciągu paru dni o 20%. 

Ruch mobilny zwiększa się z dnia na dzień. Bez mobilnych lub responsywnych wersji stron ani rusz :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności