Skocz do zawartości

Jak to jest z tymi stronami zapleczowymi... hostingi, domenty, IP?

aleks1989

Rekomendowane odpowiedzi

Może pytanie z typu bardzo bardzo podstawowych, ale choć tłumaczyło mi to już kilka osób (tych znających się na rzeczy) to nadal nie do końca potrafię zrozumieć istotę hostingu...może ktoś przedstawi mi to na przykładzie? Że to serwer , swego rodzaju komputer utrzymujący domeny (czy jakoś tak) to już słyszałam...Jak to wszystko ma się do stron zapleczowych? Załóżmy, że myślę o jednej, jednym porządnym, wartościowym serwisie wspierającym a przy tym generującym ruch. Jak w przypadku chęci stworzenia takiej jednej strony (po jednej dla każdej z 5 firm) ma się hosting? I jak do hostingu ma się IP? Przykładowo dodając linki z jednego komputera na różne strony, fory itd moje IP jest cały to samo? Z góy dzięki

A i jeszcze co do tego hostingu to chodzi, że ma być on po prostu inny od tego na jakim jest strona którą pozycjonuję tak?

Jeśli dobrze zrozumiałem (bo Twoje pytanie tak jest sformułowane że ciężko zrozumieć) to ktoś Ci naopowiadał trochę bajek.

EDIT: Hosting nie wielkiego znaczenia, na jednym też da radę.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Przede wszystkim napisz co chcesz osiągnać bo z twojego postu ciężko wywnioskować co chcesz zrobić.
Piszesz o zapleczu a wydaje mi się, że nie rozumiesz bardziej podstawowych pojęć tym czym jest serwer a czym domena i IP.

Najnowsza muzyka i nie tylko na https://nuteczki.top a dla kobiet ploteczki na https://ebabki.pl

Jak w przypadku chęci stworzenia takiej jednej strony (po jednej dla każdej z 5 firm) ma się hosting? I jak do hostingu ma się IP?

Zdaje się, że kolega chce stworzyć na jednym hostingu 5 zapleczówek do 5 różnych serwisów. Nic nie da tak dobrej odpowiedzi jak własny test. W zależności od trudności fraz, konkurencji po jednej takiej zapleczówce to może być mao...:)

UP jak uważnie przeczytasz to zauważysz, że to Koleżanka a nie Kolega i nie rozumie na razie wlasnie co to domena, hosting i IP jakw spomniał @dervill

Dodatkowo agasa a raczej Rafal zakladnie multikont na PiO karamy banem na wszytkie obecne i ewentualne konta. Czytaj regułamin

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@Mion,

Może pytanie z typu bardzo bardzo podstawowych, ale choć tłumaczyło mi to już kilka osób (tych znających się na rzeczy) to nadal nie do końca potrafię zrozumieć istotę hostingu...może ktoś przedstawi mi to na przykładzie? Że to serwer , swego rodzaju komputer utrzymujący domeny (czy jakoś tak) to już słyszałam...Jak to wszystko ma się do stron zapleczowych? Załóżmy, że myślę o jednej, jednym porządnym, wartościowym serwisie wspierającym a przy tym generującym ruch. Jak w przypadku chęci stworzenia takiej jednej strony (po jednej dla każdej z 5 firm) ma się hosting? I jak do hostingu ma się IP? Przykładowo dodając linki z jednego komputera na różne strony, fory itd moje IP jest cały to samo? Z góy dzięki

A i jeszcze co do tego hostingu to chodzi, że ma być on po prostu inny od tego na jakim jest strona którą pozycjonuję tak?

Jeśli dobrze zrozumiałem to, co napisałeś możesz bez obaw zrobić 5 "wartościowych" serwisów na jednym IP i wypuszczać z nich linki do jednej (pięciu?) stron. W zasadzie większego znaczenia nie ma czy postawisz wszystko na jednym IP, czy każdy serwis na innym, bo linków i tak może wyjść za mało (zależy jaka branża). Jeżeli jednak stawiasz wartościowe serwisy to unikaj raczej SEO hostingów i zainwestuj np. w VPS z własnym adresem IP (ewentualnie hosting współdzielony).

@Mion - Kto pyta nie błądzi (czy jakoś tak ;D). Po to chyba jest forum, by pytać 10 razy o to samo jeśli czegoś się nie rozumie? Kolejne pokolenia "specjalistów" gdzieś muszą zdobywać wiedzę. To "legendarne" forum to najlepsze miejsce. Czasem może i zdarzy się ktoś, komu się nudzi i 10 razy wytłumaczy to samo.

SEO Sklep Grupa MMarketing. O biznesie na: https://dlafirm.eu. LB zawsze terminowo: Mama Marketing

Jeśli dobrze zrozumiałem to, co napisałeś
Chyba źle zrozumiałeś, bo pisałem zupełnie, coś innego.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dodatkowo agasa a raczej Rafal zakladnie multikont na PiO karamy banem na wszytkie obecne i ewentualne konta. Czytaj regułamin

nie jestem Rafał tylko Agasa i nie będę pisać z konta kolegi tylko dlatego, że uważasz dwa konta za multikonto.

Regulamin wspomina coś o "wielu kontach" - więc jeśli 2 to wiele to chyba coś tam jest niedopisane....

Wszytko jest dopisane, teraz już wiem po co multikonto bo tamto było już "utopione" miało ostrzeżenia za wyzywanie użytkowników od nieuków i gimbaz a merytorycznie było identyczne jak to.

Wiec teraz tak, popzrednie konto BAN, konto agasa 14 urlopu + punty. Jak spróbujesz założyć kolejne zbanujemy wszystkie również zbanujemy profile maszyn i Wasze stale IP.

Więcej pokory, bo czytając posty z jednego i drugiego konta wiedzą nie grzeszycie, a zamiast wyciągać wnioski wdajesz się w niepotrzebne emocjonalne dyskusje.

"wielu kontach" - więc jeśli 2 to wiele to chyba coś tam jest niedopisane....

Twój tok myślenia nawet nie skomentuje.

Kolejne pokolenia "specjalistów"

Nastanie dopiero jak wymrze obecne, czyli za jakieś 50 lat :)

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, generalnie chodziło mi nie tylko o suche definicje, bo tyle mogę przeczytać sobie w wiki i nie tylko (co już robiłam nie raz:) ) , a raczej o powiązania hosting-domena (czy np.od tego samego dostawcy musi być i hosting i domena) i o od czego np. zależy zmiana IP, czy ma to powiązanie z serwerem itd. A z tego chciałabym wywnioskować na jakiej zasadzie roboty google dochodzą np. do tego, że dane strony stworzone są tylko w celu pozycjonowania innej...itp.itd

a raczej o powiązania hosting-domena (czy np.od tego samego dostawcy musi być i hosting i domena) i
NIE

i o od czego np. zależy zmiana IP, czy ma to powiązanie z serwerem itd.
Poczytaj jeszcze trochę te WIKI

A z tego chciałabym wywnioskować na jakiej zasadzie roboty google dochodzą np. do tego, że dane strony stworzone są tylko w celu pozycjonowania innej...itp.itd
Obawami się, że przy obecnym stanie wiedzy tego nie pojmiesz :olaboga:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności