Skocz do zawartości

Jak jaki hosting przenieść stronę

dewon7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od kilku lat trzymamy 2 strony na home.pl. Aktualnie jest to usługa Business Cloud Starter. Do tej pory nie było większych problemów więc nawet nie przeszkadzało mi to, że ich oferta nie należy do najtańszych. W ostatnim czasie jednak dają ciała na całej linii. Jedna ze stron praktycznie w ogóle się nie wyświetla a druga ładuję się całą wieczność i albo się w końcu załaduje albo wywala błąd 503.

Problem zgłosiłem do home.pl 3 dni temu i do tej pory praktycznie żadnej reakcji. Otrzymałem od nich tylko 2 maile - w pierwszym poinformowali mnie, że przekazali zgłoszenie do odpowiedniego działu w celu analizy a w drugim napisali żebym ich informował o podobnych niedogodnościach w przyszłości. Zero informacji w czym tkwi problem, jak go naprawić itd. Ręce mi opadły i postanowiłem że przenowszę strony na inny hosting ale pojawiło się pytanie - gdzie?

Kompletnie się na tym nie znam więc będę wdzięczny za pomoc w wyborze.

Moja strona to sklep internetowy. Mam tam ponad 30 tyś produktów ( opisy, zdjęcia itd.) a w najbliższym czasie asortyment będzie powiększony do ok 50 tyś. produktów.

Ilość odwiedzających to ok 100-200 dziennie.

Jaki hosting proponujecie? Jeśli potrzebujecie jakieś dodatkowe informację aby coś doradzić to pytajcie.

z góry dziękuję za pomoc

Witam,

Pakiet large z naszej oferty vps

https://hostinghouse.pl/serwery-vps-directadmin

powinien być odpowiedni.

hosting seo - 19 adresów IP w cenie od 89,99 zł / rok.

tani hosting - konta od 15 zł + VAT / rok, certyfikat SSL, instalator wordpress i autorska ochrona WAF w cenie.

swits.pl napisał(a):

chociaż ruch raczej niewielki.
Pytanie jak ten ruch liczy, bo jak do tego dojdzie ruch botów indeksujących, to ten "ruch" możne być znacznie większy i przeciążać przydzielone mu zasoby. "albo się w końcu załaduje albo wywala błąd 503."
  Cytat

503 - Service Unavailable     Usługa niedostępna – serwer nie jest w stanie w danej chwili zrealizować zapytania klienta ze względu na przeciążenie

Tak, że najpierw musiała by być analiza oprogramowania jak się zachowuje przy zwiększonym ruchu. Ruch można symulować za pomocą generatorów obciążenia - żądań HTTP jak:

- https://pl.wikipedia.org/wiki/ApacheBench

- https://jmeter.apache.org/

itd...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

W dniu 5.12.2015 o 10:30, Arkadiusz napisał(a):

Masz info ile zajmuje z tego sama baza MySQL?

Jakiego skryptu używasz?

Na home.pl mam jeszcze takie informacje:

Rozmiar bazy - 88,19 MB

Ilość baz - 6/20

MySQL: 6

Zajętość WWW : 10,46/35 GB

Liczka plików : 364599

Korzystam z oprogramowania sstore.pl

Mion - Jak sprzawdzić rzeczywisty rzuch na stronie z tymi wszystkim botami? 

W dniu 5.12.2015 o 17:11, swits.pl napisał(a):

Ja bym proponował vps'a z DirectAdminem, 50GB na dyskach SAS na pliki i 15GB na SSD pod MariaDB, min. 2 dedykowane core'y i 4GB ramu. Po więcej informacji zapraszam na PW.

Jutro do Ciebie napisze na pw.

Z informacji jakie udostępnia jeszcze home w panelu

Wywołania strony w grudniu : 319411

Wejścia na stronę od 1 do 4 grudnia  : 3181

W listopadzie wejścia wahała się między 600 a 2700 dziennie więc trochę więcej niż wcześniej pisałem

dewon7 napisał(a):

Mion - Jak sprzawdzić rzeczywisty rzuch na stronie z tymi wszystkim botami?

W teorii i praktyce analizując logi serwera HTTP

dewon7 napisał(a):

Aktualnie jest to usługa Business Cloud Starter.

Wiec znasz już przyczynę masz za cienki hosting innymi słowy pakiet hostingowy o dosyć małych przydzielonych zasobach które Twój sklep bądź, co bądź nie mały przekracza i masz 503.

Możesz się zapytać BOK hostingu jakie masz przydzielone zasoby i czy Twój sklep je przekracza i jeśli tak, co jest raczej pewne  zapytać jak wygląda sprawa z przejściem na wyższy pakiet i czy jego zasoby wystarczą. Na podstawie obciążenia jakie obecnie "generujesz " powinni być, to wstanie oszacować ...  lub zmiana hostingu.

Nie wiem jaki charakter Twój sklep, ale czas zakupów się zbliża i to szybko, więc na decyzje nie masz za dużo czasu. IMHO lepiej wydać 503 zł i klientów online niż mieć co chwila błąd 503 i 0 sprzedaży  :olaboga:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion napisał(a):

Nie wiem jaki charakter Twój sklep, ale czas zakupów się zbliża i to szybko, więc na decyzje nie masz za dużo czasu. IMHO lepiej wydać 503 zł i klientów online niż mieć co chwila błąd 503 i 0 sprzedaży :olaboga:

Masz w 100 % racje. Chcę zmienić na VPS ale gdzie? Jak przenieść stronę na inny serwer tak aby obyło się to nieodczuwalnie dla klientów?

Zerknij w statystyki w jakich godzinach masz najmniejszy ruch, zrób wtedy kopię bazy, przenieś ją na nowego vps'a, skrypt na starej maszynie skonfiguruj tak, żeby łączył się do bazy na vpsie i wtedy przenieś resztę (czyli pliki). Na nowym vpsie skonfiguruj połączenie do lokalnej bazy, zmień dnsy i voila :). Nawet jeśli ktoś dokona zakupu w trakcie przepinania dnsów, to wszystko będziesz miał w nowej bazie.

Dodatkowo wcześniej możesz skrócić ttl w konfiguracji domeny.

Jeśli przeniesiesz się do firmy, w której pracują ludzie z głową, to powinni zrobić to za Ciebie lub przynajmniej podpowiedzieć mniej więcej to, co napisałem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności