Skocz do zawartości

Domena główna i ścieżka do subdomen, czy to normalne?

spookypld

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam wykupiony hosting plan mini w Netmark.pl 

Moje wątpliwości budzi fakt, iż na mojej domenie głównej (malysz.biz) znajdują się subdomeny, np. malysz.biz/evanescence.net.pl/pl/home

Mam pytanie do znawców tematyki, czy taka konfiguracja jest bezpieczna s punktu widzenia bezpieczeństwa? Dodam, że jeszcze nie zwróciłem się o zmianę domeny głównej na darmową, ale tak też zrobię, bo duplicated content.  Natomiast pytam czysto i wyłącznie ze względów bezpieczeństwa. Uważam, że netmark to bardzo opłacalny hosting jeśli chodzi o stosunku cena/jakoś przy czym to akurat budzi moje wątpliwości. Jak sądzicie?

Pozdrawiam, 

Bartłomiej Małysz

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo: infekcja jednej strony = infekcja wszystkich.

Bezpieczniej jest wziąć resellera i każdą domenę trzymać na oddzielnym koncie.

Nie przesadzaj, że dla paru domen trzeba brać od razu resellera :)

Zresztą nie ma co zakładać od razu infekcji (a już na pewno stwierdzać, że atakujący zarazi wszystko!), bo ostatnio programiści zaczęli przykładać większą wagę do bezpieczeństwa - pomijając świadome balansowanie na linie w postaci ściągania nullowych skórek/pluginów, to mam subiektywne wrażenie, że WP, joomle itd. zdecydowanie są mniej dziurawe niż jeszcze > rok temu.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Oczywiście, że propozycja resellera była lekko na wyrost. Ale kolega pytał o bezpieczeństwo, dlatego napisałem o resellerze, bo to jedyna opcja separacji domen od siebie. W przeciwnym wypadku, dla każdej domeny apacz jest uruchamiany z poziomu tego samego usera, więc ryzyko rozsprzestrzenienia się infekcji jest dużo większe.

Pewnie, że joomle i wp są dużo lepsze. Winę ponosi przeważnie brak aktualizacji wtyczek/szablonów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności