Skocz do zawartości

Siła linków z zaplecza

Rekomendowane odpowiedzi

:) Teoria jak teoria, ale chyba coraz trudniej stworzyc dobre zaplecze z katalogu. Podejrzewam, ze google gdyby chcialao moglo by wrecz sprawdzac wszystko. Nie robi tego jednak bo to wymagało by za duzej mocy obiczeniowej i strasznie by opoznialo caly proces przeszukiwania i indeksowania. Tak mi sie wydaje.

Katalog jak katalog. Linkiem nikt nie pogardzi :)

Blog - marketing internetowy, reklama w wyszukiwarkach, SEO, SEM, Usability

Darmowe kursy do pobrania: Google AdWords, zaktualizowany kurs Google Analytics

qlweby lecą z indeksu, lub też spada wartość wychodzących z nich linków

Masz na to jakieś dowody czy opierasz się na swoich domysłach albo obserwacjach jakiegoś swojego qlweba którego nie wiadomo jak podlinkowywałeś ?

Systemy Wymiany Linków - Zdobądź więcej linków przy pomocy systemów automatycznej wymiany linków!

Podejrzewam, że powoli zaczyna się czas tworzenia zaplecza z konkretną treścią. Zresztą to już zaczęło się lata temu. Ale to tylko moja opinia i niektórzy się mogą ze mną nie zgodzić

Tak, ja się z Tobą nie zgodzę, ale nie dlatego, że siła zaplecza jest za słaba. Uważam po prostu, że budowanie zaplecza to zwykłe zaśmiecanie netu i strata czasu. W/g mnie to przyszłośc jest w nowych, jeszcze nie napisanych systemach wymiany linków i wzajemnej promocji stron. Człowiek ma wtedy czas na zajęcie się serwisem docelowym i jego rozbudowę.

Pozdrawiam

... Uważam po prostu, że budowanie zaplecza to zwykłe zaśmiecanie netu i strata czasu. ... Człowiek ma (...) czas na zajęcie się serwisem docelowym i jego rozbudowę.

zgadzam się z Tobą ale mam wrażenie, że to nie przejdzie

już dawno temu porzuciłem swoje ideały

(całe szczęscie nie wszystkie)

:-)

pozdrawiam

"Ale kochany! Nie ma żadne "tylko"! Nic! Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"
1% dla Antka

Ania M.

To nie żadna wiara tylko wiedza.

Ludzi nie rozumiejące zasady działania mogą uważać to za science fiction, ale sieci neuronowe są tworzone, rozwijane i wydaje sie na ich rozwój ogromne pieniądze. Może nie są tak doskonałe przy prognozowania, ale w znajdowaniu zależności w danych IMHO to najlepsze algorytmy, bądź to rozpoznawanie obrazów, pisma itd.

Ja też wierzę w sieci neuronowe - w człowieku. :)

Jesli google uznałoby, że kosi katalogi i chciałoby oszczędzić sobie fatygi z tworzeniem oprogramowania za setki czy miliony $ - to 1 człowiek + kilka godzin pracy i fruuu - ręcznie blokuje katalogi.

Po co skomplikowane metody gdy wycięcie połowy polskiego spamu zajęloby inteligentnej osobie kilka dni ?

A najprościej byłoby im zatrudnić osobę z naszego grona. :)

Ludzi nie rozumiejące zasady działania mogą uważać to za science fiction,
To do mnie? :)
ale sieci neuronowe są tworzone, rozwijane i wydaje sie na ich rozwój ogromne pieniądze.
Niestety ogrom pieniedzy wydanych na rozwoj czegokolwiek niekoniecznie przesadza o przydatnosci tego czegos.

Teraz glowna czesc mojej odpowiedzi :)

W skrocie (dla leniwych): sieci neuronowe na razie sa fajna zabawka, ale duze zadania sa daleko poza ich zasiegiem.

W calosci:

ale w znajdowaniu zależności w danych IMHO to najlepsze algorytmy, bądź to rozpoznawanie obrazów, pisma itd.
W znajdowaniu prostych zaleznosci sa ok. Do rozpoznawania pisma moga byc. Do rozpoznawania obrazow jak na razie sa w ogonie. Natomiast ocena jakosci strony internetowej to IMHO _bardzo_ skomplikowane zadanie. I akurat sieci neuronowe niezbyt sie moim zdaniem do tego nadaja. Pomijam nawet kwestie techniczne typu: rodzaj i architektura sieci, algorytm oceny jakosci czy rodzaj danych, ktore mialaby ta siec przetwarzac. Przede wszystkim zaden obecnie znany algorytm uczenia jakiegokolwiek rodzaju sieci nie bylby sobie w stanie poradzic w sensownym czasie z taka iloscia stron internetowych, a co za tym idzie z taka ogromna liczba wezlow i przede wszystkim polaczen pomiedzy wezlami (dla feed-forward zobacz np. tutaj: https://www.lcc.uma.es/~lfranco/B11-Gomez+Franco++06.pdf - tylko 8 parametrow, a moze wymagac 256 wezlow i 10000 iteracji). A nie sadze, zeby wyniki opoznione o kilka miesiecy byly zadowalajace dla wyszukiwarki i dla wyszukujacych ;)

Poza tym pomysl, ze dla zadania klasyfikacji musisz miec przynajmniej pozytywne (a najlepiej i negatywne) przyklady. To oznacza ocene kazdej strony, ktora sluzyc ma do uczenia sieci przez czlowieka. Nawet polautomatycznie nie ma to sensu.

To do mnie? ;)

Było ale już nie jest :)

Każdy ma swoje zdanie ok.

Żeby było trochę śmiesznej :

Pierwszą sieć pisałem jeszcze na Amidze 600. Miała ona "przepowiadać:" wyniki totka na podstawie wyników z poprzedniego dnia. Poświęciłem kupe czasu na odpowiednie spreparowanie danych wejściowych i samej sieci. Strasznie się męczyłem nad optymalizacja i wydajnością, ale...

Gdyby nawet wyniki byli zadawalające to i tak były by nie aktualne, bo według obliczeń propagacja sieci trwała by cos około 9 dni :).

Zaprzestałem prognozowania totka ;)

W czym jest problem usunac z indexow katalogi lub zmniejszyc ich wartosc ? Sa programy i nazedzie ktore automatycznie przeszukuja neta za kaalogami i dodaja wipisy ;) domyslam sie ze w G zasiadaja takie a nie ine glowy ze poradzili by sobie z tym bardzoooo szybko. Kwestia tylko czy kazdy katalog ma wyleciec ? Przecierz sa tworzone katalogi moderowane i zadbane - gdzie nie tylko licza sie boty ale przedewszystkim ludzie kozystajacy z nich. Czy taki katalog jest warty usuniecia ? Mozna zastosowac kilka sztuczek i wylapac wartosciowsze od mniej z pewnym prawdopodobienstwem ale ... Jedno jest pewne teczniczni jest to do wykonania bardzo szybko jedynie co sie stanie jesli wszystko usuna ? W wynikach pojawi sie maxymalny chaos bo w topie znaida sie strony nie konieczne idealne . Kto pamieta dn kiedy google zaczelo banowac za ukryte tresci i co sie podzialo z wynikmi ile czasu minelo na uporzadkowanie wszystkiego ? Teraz dochodza do tegoogromne pieniadze za reklame . Prosta zasada jesli bedzie baizel w wynikach bedzie mniej szukajacych , zatym idzie mniej reklamodawcow i duzoooo mniejsze pieniadze a nato zadan firma nie moze sobie pozwolc . A niema co sie oszukiwac ozycjonowanie wplywa pozytywnie na wyniki wyszukiwarki - jedynie beda musieli popracowac nad wykrywaniem spamu gdzie naj prostrze rozwiazani sa najlepsz filt slow i potem weryfikacja stron

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności