Skocz do zawartości

Jak najlepiej wykorzystać przechwyconą domene.

arturrajber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym się was spytać jak najlepiej wykorzystać przechwyconą domene. Ma jakiś tam status z kilkaset bl, trast rankus z 20.

a) bezpośredni przekierować na swoją stronę 

B) ściągnąć resztki z web.archive dodać trochę kontentu, podlinkować i linkować swoją stronę

c) dać jakiś badziew, fest przyspamować i dać bit.ly ( nie wiem do końca jak to działa wdzięczny będę za materiał, odnośnie takich pozycjonujących przekierowań)

Jakieś inne pomysły?

Pozdrawiam! Z góry dziękuję za pomoc!

• 2 miesiące temu...

Witam, podobny mam temat. Ostatnio udało mi się zdobyć domenę bardzo dużej firmy ogólnie firma działająca na całym świecie.  Mam domenę " com.pl "  która kiedyś też była ich.  Przez ostatnie lata około 7 - 8 była już poza rękoma tej firmy. Siedział między innymi na niej blog pozycjonerski, informacje o możliwośći odkupienia itp.  

Teraz ja ją mam. Prowadzi do niej całkiem sporo linków . Robiłem test na zapleczowej stronie i Trust i reszta mi bardzo fajnie podskoczyło  w ciągu 2 tygodni.

Teraz pytanie czy te przekierowanie mogę zostawić ?

Czy mogę sobie na niej postawić zaplecze ?

Firma na zapytanie o odkupieniu nie odpisuje...

Ogólnie pytanie jest ze względów prawnych, ponieważ domeną jest nazwa firmy. 

Pozdrawiam

Jak mają zastrzeżoną nazwę to prawdopodobnie ich prawnik się do Ciebie odezwie. Jak nie mają to możesz robić co chcesz, ważne aby Twoja działalność nie była taka sama jak ich bo to podpada pod nieuczciwą konkurencję.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

• 1 miesiąc temu...

To się nazywa Piractwo Domenowe. Miałem kiedyś podobną sytuację.

Gdy firma zauważyła, że jestem gotów sprzedać domenę, odezwał się do mnie ich prawnik i wyjaśnił mi dokładnie na czym to polega. Dodatkowo podesłał kilka wyroków sądów i interpretacji, że gotowość odsprzedaży domeny z zastrzeżonym znakiem towarowym lub zarabianie na niej w jakikolwiek sposób jest nielegalne.

Także, w mojej ocenie, pozostaje Ci jedynie zbudowanie niewinnego zaplecza.

Programowanie w języku PHP od podstaw.

Kurs SQL i baz danych.

Zapraszam na forum PHP.

podesłał kilka wyroków sądów i interpretacji, że gotowość odsprzedaży domeny z zastrzeżonym znakiem towarowym lub zarabianie na niej w jakikolwiek sposób jest nielegalne

możesz upublicznić te "kilka wyroków" które mówią, że nie można odsprzedać domeny, która ma w nazwie zastrzeżony znak towarowy?

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Podane przykłady dotyczą prowadzących DG i czerpiących zyski ze sprzedaży pod domeną zawierającą znak zastrzeżony, lub działań w złej wierze - to są czyny nieuczciwej konkurencji i rzeczywiście w takim przypadku.. ;)

A ja proszę o dowód - wyrok sądu - który mówi KONKRETNIE, że jak przechwyciłem domenę z znakiem zastrzeżonym, to nie mogę jej dalej sprzedać ;)

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

KONKRETNIE, że jak przechwyciłem domenę z znakiem zastrzeżonym, to nie mogę jej dalej sprzedać

czerpiących zyski ze sprzedaży

:D

nie sądzisz, że ktoś będzie odsprzedawał po kosztach albo ze stratą :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

@Beer, doskonale wiesz o co mi kaman ;) dobrze też wiesz, że w obrocie domen na rynku wtórnym wartość domeny ma zupełnie inny wyznacznik ;) chodzi o rejestrację domen ze znakiem zastrzeżonym w celu późniejszej odsprzedaży właścicielowi znaku z dużym zyskiem. Dobrze wiesz, że sąd polubowny inaczej będzie patrzył na domenę z przechwycenia niż na tę zarejestrowaną z premedytacją ;) Domeną można handlować do woli ale w miarę zdrowego rozsądku.

no i gościu cytuj w całości a nie wyciągasz z kontekstu co chcesz ;) wyroki dotyczą firm prowadzących sprzedaż pod domenami zawierającymi zastrzeżone znaki towarowe :)

Słowo klucz "zysk" a drugie słowo klucz "znak zastrzeżony" ... Ba, nie trzeba mieć nawet znaku zastrzeżonego bo wymyślili sobie takie pojęcia jak "uznana czy znana marka" ... :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności