Skocz do zawartości

Jak najlepiej wykorzystać przechwyconą domene.

arturrajber

Rekomendowane odpowiedzi

Domeną można handlować do woli

Należy jednak sprawdzić czy domena nie jest zastrzeżone jako znak towarowy.  Wówczas nie można.  Mało przedsiębiorców zastrzega właśnie nazwy domen. 

Czasami można znaleźć zastrzeżone znaki opisowe w postaci domeny. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Jako że kiedyś miałem doświadczenia w tym temacie to coś Wam powiem.Zarejestrowałem sobie domenę nie wiedząc że istnieje taka firma jak nazwa domeny (nie sprawdziłem nawet), dodatkowo nazwa domeny nie była idealnie taka jak nazwa firmy, w nazwie domeny było dodatkowe słowo jeszcze.Nie było tłumaczeń domenę trzeba było oddać za darmo bo sąd stwierdził że moja działalność jest taka sama jak działalność tamtej firmy i jest to złamanie zasad uczciwej konkurencji.

Więc w tym temacie mogą być różne przypadki, a znając nasze Polskie sądy jeden sędzia powie A a drugi B.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

d) zaproponuj odsprzedaż "w okazyjnej cenie" poprzedniemu właścicielowi. 

Jeżeli zdecydujesz się na taki ruch, rozegraj to mądrze. Miałem kiedyś taką sytuację: prowadzony przeze mnie serwis jest w domenie .pl. Dodatkowo dokupiłem domenę .org, jednak po roku stwierdziłem że obejdę się bez niej. W związku z tym nie przedłużyłem jej.

Jakiś czas później, dostałem maila o treści: "Witam, przypadkowo przechwyciłem domenę .org która należała do was, w związku z tym mogę wam ją odsprzedać za 15k PLN"

Osiągnął tylko tyle, że mnie rozbawił...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności