Skocz do zawartości

Przekierowanie dużej liczby 404

ojciec17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zajmuję się sklepem internetowym opartym na Wordpress Woocoomerse.

Jakiś czas temu usunąłem chmurę tagów na stronie [każdy tag był linkiem wewnętrznym], efektem tego był wzrost zwracanych powiadomień o nieistniejącej stronie 404. Chciałem tego i liczyłem się z tym, że tak będzie, ale przeczytałem w poradniku takie zdanie, że takie błędy należy eliminować poprzez przekierowanie takich nieistniejących adresów na działające, np. na stronę główną.

Problem polega na tym, że tych kombinacji tagów było na tyle dużo że mam teraz liczbę 6148 stron, których Googlebot nie potrafi znaleźć. Czy jest jakaś metoda, która pozwoli jednym ruchem usunąć ten problem, np przekierować jakąś jedną komendą w htaccess to wszystko albo inne rozwiązanie?

Z góry dzięki za pomoc

SEOwiedzacy-pozycjonowanie-lokalne-szerokie.png.25e00a740d5ab754a026e5e3ed42d6dd.png

Co to jest za poradnik? "Poradnik" Google mówi coś dokładnie odwrotnego. Jak strona znika, przestaje istnieć, to zwracanym kodem błędu powinien być 404 lub ewentualnie 410.

Jeśli chcesz to przekierować, to jeśli adresy stron z tagami zawierały jakiś element charakterystyczny, unikalny tylko dla tych podstron, to powinno to być możliwe do przepisania w pliku .htaccess w kilku linijkach.

ErrorDocument 404 https://strona-glowna.pl

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Co to jest za poradnik? "Poradnik" Google mówi coś dokładnie odwrotnego. Jak strona znika, przestaje istnieć, to zwracanym kodem błędu powinien być 404 lub ewentualnie 410.

Jeśli chcesz to przekierować, to jeśli adresy stron z tagami zawierały jakiś element charakterystyczny, unikalny tylko dla tych podstron, to powinno to być możliwe do przepisania w pliku .htaccess w kilku linijkach.

Jak byś mógł jeszcze dać linka do tego poradnika Google to bym chętnie przeczytał. A poradnik o którym ja mówię był napisany przez specjalistę od SEO z Silesiasem

ErrorDocument 404 https://strona-glowna.pl

Dzięki wielkie. O to mi chodziło. Mam nadzieję że zadziała, bo jeszcze nie wypróbowałem

SEOwiedzacy-pozycjonowanie-lokalne-szerokie.png.25e00a740d5ab754a026e5e3ed42d6dd.png

Ok dzięki choć na razie przekierowanie mi i tak nie działa nie wiedzieć czemu :( Jakieś propozycje ?

Mój htacess w tej chwili wygląda tak:

ewriteEngine On

ErrorDocument 404 https://foteliki-cybex.pl

RewriteRule ^przykladowa-strona/$ https://foteliki-cybex.pl/przykladowa-strona-test/ [L,R=301]

#Własna strona błędu 404
ErrorDocument 404 "Przepraszamy ale wybrana strona nie istnieje!"

# BEGIN HTTPS Redirection Plugin
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
# END HTTPS Redirection Plugin

# BEGIN WordPress
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
# END WordPress

<ifModule mod_gzip.c>
mod_gzip_on Yes
mod_gzip_dechunk Yes
mod_gzip_item_include file .(html?|txt|css|js|php|pl)$
mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$
mod_gzip_item_include mime ^text/.*
mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*
mod_gzip_item_exclude mime ^image/.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*
</ifModule>

# BEGIN Expire headers
<ifModule mod_expires.c>
  ExpiresActive On
  ExpiresDefault "access plus 5 seconds"
  ExpiresByType image/x-icon "access plus 2592000 seconds"
  ExpiresByType image/jpeg "access plus 2592000 seconds"
  ExpiresByType image/png "access plus 2592000 seconds"
  ExpiresByType image/gif "access plus 2592000 seconds"
  ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 2592000 seconds"
  ExpiresByType text/css "access plus 604800 seconds"
  ExpiresByType text/javascript "access plus 216000 seconds"
  ExpiresByType application/javascript "access plus 216000 seconds"
  ExpiresByType application/x-javascript "access plus 216000 seconds"
  ExpiresByType text/html "access plus 600 seconds"
  ExpiresByType application/xhtml+xml "access plus 600 seconds"
</ifModule>
# END Expire headers

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności