Skocz do zawartości

PHPBB3 to bbPress - dla dużej bazy

mojeprogramy.com

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do przeniesienia forum na PHPBB3 (60 działów for, 10tyś wątków, 200tyś postów, 10tys userów)
Chce zintegrować je z WordPressem.

Próbuję na bbpress - czytałem gdzieś, że przy takiej bazie z 10-12h przywracanie może potrwać ale jednak z tego co widzę import staje (komp działa już od 10h) w jednym miejscu tz. userzy są zaimportowani, fora tez ale Topic tylko 240 sztuk.

Dwa razy zwrócił w międzyczasie błąd Warning: Creating default object from empty value in D:\xamp\htdocs\wordpress\wp-includes\capabilities.php on line 672

PS. Sam proces przywracania takiej bazy na localhości trwał długo i z 15 razy wznawiałem aby się zakończył

Pytania:
1. Zastanawiam się nad jakąś optymalzacją bazy na początek, poźniej ew. podzieleniem jej i w częsciach przywrócaniem
2. Co ew. zamiast bbPress? bo nei wdzię za dużo rozwiązań w sieci (jakieś stare wtyczki, które i tak spróbuję).
SimplrePress - może tu pójdzie przywracanie, ale jak demo widziałem to niezbyt zachecające
buddypress - tu bardzpiej społecznościowe, ale może warto
bbPress - widzę że jest polecane i wydaje się najwłaściwsze

-----------------

https://bbpress.org/forums/topic/conversion-mybb-to-bbpress/#post-151257

"The MyBB SQL of the database was 435,9 Mb big. We cleaned a lot of the old forum. It contained 1 million+ messages, close to 40k topics and a 400+ members." The conversion ran for roughly 48 hours

- moja baza ma 600MB, ale czekać 48h i nie przerywać działanei skryptu (choć nie widać progressu) to starsznie długo...

InternetSpeedTest.pl - speed test ookla, orange, upc, t-mobile, vectra | directX.pl - directx 9, 10, 11, 12 | kodex.pl

Sprawdź czy znaczną część tej bazy, to nie są jakieś zbędne logi...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Narzędzia -> Forum i tu są ustawienia i import a to wszytsko daje wtyczk bbPress

PS. Już terazm dla testów przyciąłem baze do Liczba postów: 15585 • Liczba wątków: 3140 • Liczba użytkowników: 2662

ale i tak zawsze staje i kreci sie kułaczko na:

Converting topics (0 - 99)

Calculating forum hierarchy (0 - 99)

Converting forums (0 - 99)

Delete users WordPress default passwords (2700 - 2799)

...

a i mieli tak od 6h, więc coś jest nie tak. Spróbuje do minimum przyciąć (usunąć posty i działy) i zobacze czy przynajmniej pójdzie do końca

A Logi - jakoś nie wydaj się (ew. a gdzie to spradzić?) bo sprwdziłem i zoptymalizowałem bazę jakąś wtyczką bezpośrdnio pod PBPBB i była w b.dobrym stanie i bez błedów

InternetSpeedTest.pl - speed test ookla, orange, upc, t-mobile, vectra | directX.pl - directx 9, 10, 11, 12 | kodex.pl

Podciągnąlem to na maxa (ustawiłem - i sam nie wiem czy to działa nawet - wartości na 99999 dla wszystkich po kolei).

Import działał przez 20h i nie był w stanie zaimportować 15tyś watków.

Teraz przyciąłem i przywróciłem 1 dział z 1tyś postów i poszedł w 3 min. i w końcu od frontu wszytsko dział tak jak powinno

Bede próbował przywracać każdżdy dział po kolei ale marne dość szanse że to będzie działać

Postanowiłem wszytskie opcje wypisać, może ktoś pomóc na jakie wartości powinienem zminić aby wykluczyć potencjalne ograniczenia serwera?

Podaje domyślne wartości

/xampl/php/php.ini
max_execution_time=30
max_input_time=60
memory_limit=128M
post_max_size=8M
upload_max_filesize=2M
max_file_uploads=20
default_socket_timeout=60
pdo_mysql.cache_size=2000
mysql.cache_size=2000
mysql.connect_timeout=3
mysqli.cache_size=2000
session.gc_maxlifetime=1440
session.cache_expire=180
soap.wsdl_cache_ttl=86400
soap.wsdl_cache_limit=5

/xamp/mysql/bin/my.ini
key_buffer = 16M
max_allowed_packet = 1M
sort_buffer_size = 512K
net_buffer_length = 8K
read_buffer_size = 256K
read_rnd_buffer_size = 512K
myisam_sort_buffer_size = 8M

## of RAM but beware of setting memory usage too high
innodb_buffer_pool_size = 16M
innodb_additional_mem_pool_size = 2M
## Set .._log_file_size to 25 % of buffer pool size
innodb_log_file_size = 5M
innodb_log_buffer_size = 8M
innodb_flush_log_at_trx_commit = 1
innodb_lock_wait_timeout = 50

max_allowed_packet = 16M
[isamchk]
key_buffer = 20M
sort_buffer_size = 20M
read_buffer = 2M
write_buffer = 2M

[myisamchk]
key_buffer = 20M
sort_buffer_size = 20M
read_buffer = 2M
write_buffer = 2M

Ile masz pamięci na tym serwerze?

Może podkręcenie innodb_buffer_pool_size np. tak (+ odpowiednie podkręcenie wielkości logów itd.):

innodb_buffer_pool_size = 1G

mogłoby pomóc?

Oczywiście jeśli ilość pamięci jest wystarczająca (uwzględniając inne rzeczy, które chodzą na serwerze). Jeśli masz za mało to spróbuj podkręcić chociaż trochę (choćby i do 128M albo 256M). Wydaje mi się, że teraz to może być wąskie gardło - przy obecnych 16MB być może nawet indeksy nie mieszczą się w pamięci, więc operacje na bazie bardzo mocno czeszą po dysku, co powoduje zamuły.

Spróbuj zmienić i zrobić restart serwera bazy danych - nie obiecuję, że pomoże, ale to jedna z rzeczy, które można wypróbować "na szybko".

Te wartości które podałem do domyślne w Xampie więc je chciałbym jakoś sensownie ustawić

Serwer mam lokanie na komputerze odpalony i nic oprócz xampa tu nie działa a na nim WP + PHPBB3

RAM: 4GB w sumie

Proc: Core i5

Dysk: SSD

Ok, to może spróbuj takich ustawień:

innodb_buffer_pool_size = 1G
innodb_log_file_size = 256M
innodb_flush_log_at_trx_commit = 2

Zrób restart mysqla i zobacz, czy będzie lepiej. Założyłem, że te 1.5 - 2 GB pamięci możesz przeznaczyć na operację - jeśli nie, to obetnij trochę.

To są ustawienia na czas importu, gdy będziesz miał gotową bazę, bezpieczniej jest przywrócić innodb_flush_log_at_trx_commit do domyślnej wartości.

Ale ja mam zainportowaną juz bazę całego forum

Teraz mam problem z poprawnym przywróceniem poprzez wtyczkę do importu bbpress

z tego co widzę problemem są Topic i Replay - na których sie zacina i treba je najlepiej kasować i kontunuować, ale mam pytanie

SELECT * FROM phpbb_topics WHERE phpbb_topics.topic_id > 1600 AND phpbb_topics.topic_id < 1699
– ok, I can delete error topic

but what SQL i for: “Converting replies (1670 – 1670)” ? - i tu nie wiem jak usunąć Replays

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności