Skocz do zawartości

Dodawarka a spam w katalogu

Paweł Kobis

Rekomendowane odpowiedzi

no i możliwość zapanowania w pewnym sensie nad katalogowaniem

Tak tak brakuje mi troche mozliwosci zatrzymania procesu ale nigdzie nie znalazlem jak to zrobic a byc moze jest taka opcja bez koniecznosci ponownej oplaty a zreszta nawet jakby tzreba zaplacic za wznowienie nie mam nic przeciwko.

...nic nie dzieje się bez przyczyny...

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Do moderatorów: po co banować jeśli 99% katalogów zrobiliście na "zaplecze" no chyba, że każdy chce zostać kolejnym webwweb.pl na co uważam macie tylko troche większe szanse niż w totolotku.

i to jest clue :( nie wiem skad sie to bierze, ale ludzie, ktorzy uzywaja tych katalogow wylacznie do pozycjonowania poswiecaja mase czasu na moderowanie. Po co ? Czy nie przeczy to zasadzie 20/80 ?

BIŻUTERIA ? doskonała na prezent

NAJTANSZE Vouchery Adwords - wiadomosc na gg 4649106 lub na PW

ktorzy uzywaja tych katalogow wylacznie do pozycjonowania poswiecaja mase czasu na moderowanie. Po co ?

... znowu bicie piany w temacie nie na temat.

W temaci ... no tak o tym nie pomyslalem a to takie proste.

... znowu bicie piany w temacie nie na temat.

jak nie na temat ?

Poprosilem wlascicieli serwisu linkiseo.pl o przeczytanie watkow na tym forum odosnie ich dodawarki i zaproponowali rozwiazanie problemu w prosty sposob :

Jest problem i to nie problem z dodawarką o ile jest sprawna, a tego nie wiem, tylko z przerośniętymi ambicjami wielu włascicieli. A może najbardziej pienią się na takie dodawarki ludzie, którzy swoje stronki "pozycjonują" tylko katalogmi i szlag ich trafia, że muszą spędzić 2-3h codziennie na dodawaniu a ktoś zrobi to skryptem.

A na dodawarke jak metoda bo

mkane - twoich katalogow narazie napewno sie nic i nikt nie doda ( linki z stopki ) bo jesli sie dobrze orientuje to skrypt nie loguje sie zeby dodac wpis.

więc nie robić na qlweb`ie i po kłopocie.

Z innej beczki pytanie: dlaczego nikt nie podjął mojego pomysłu z tagiem ? Dla moderatrów byłoby to proste i skuteczna metoda oceny poprawności pracy dodawarki.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Z innej beczki pytanie: dlaczego nikt nie podjął mojego pomysłu z tagiem ? Dla moderatrów byłoby to proste i skuteczna metoda oceny poprawności pracy dodawarki.

Witam ponownie. Wydaje mi się, że to nie jest konieczne. A najlepiej przekonać się, testując system poprzez dodanie swojej strony.

Jeśli chodzi o wspomniane katalogi nie SEO - taki wpis znalazł się na bogatej liście podkategorii (umieszczony przez użytkownika - jego wola, skoro uważa swój katalog za nie-SEO :( ) - a że znalazł się dość blisko początku listy, to po prostu dodał się do takiej kategorii.

Jeśli chodzi o wspomniany brak modrewrite - te linki nie zostały wyczarowane znikąd :) Nadal w niektórych częściach serwisu się znajdują, dlatego został taki wpis zapisany do systemu.

Na wstępie:

Oczywiście odbiegam nieco od tematu, jednak nie mogłem sie powstrzymać po przeczytaniu odkrywczych wypowiedzi typu:

Do moderatorów: po co banować jeśli 99% katalogów zrobiliście na "zaplecze" no chyba, że każdy chce zostać kolejnym webwweb.pl na co uważam macie tylko troche większe szanse niż w totolotku.
albo
nie wiem skad sie to bierze, ale ludzie, ktorzy uzywaja tych katalogow wylacznie do pozycjonowania poswiecaja mase czasu na moderowanie. Po co ? Czy nie przeczy to zasadzie 20/80 ?
Pragnę Panom uświadomić, że Wasze pozycjonowane strony nie są i nie bedą pępkiem świata, a są raczej marginesem, powiedziałbym nawet, najczęściej mocno przybrudzonym marginesem Internetu. Wygłaszanie takich tekstów ma na celu wyłącznie ułatwienie "pracy" działaczom od spamu, nic więcej.

Katalogi należy bezwzględnie moderować, w przeciwnym wypadku nie ma mowy o tym, że takie coś, co w wyniku powstanie jest katalogiem.

Istnieją tysiące stron wymagających znacznie większej opieki, niż Wasze loga, dzwonki, suplementy, koksy, preparaty na porost, czy przyrost, kredytowe biznesy, czy inne badziewie.

Nie zgadzam się szczególnie z twierdzeniami, które sprowadzają każdy katalog do poziomu narzedzia spamerów.

Stworzenie katalogu na przyzwoitym poziomie nie jest niczym niemożliwym, nie należy więc sądzić wszystkich swoją miarką.

I wracając do tematu:

Taka dodawarka, niezależnie od intencji pomysłodawcy nie będzie w sumie niczym innym, jak jeszcze jednym, może nieco bardziej wyrafinowanym narzędziem spamerów.

Powodzenia oczywiście życzę.

Pragnę Panom uświadomić, że Wasze pozycjonowane strony nie są i nie bedą pępkiem świata, a są raczej marginesem, powiedziałbym nawet, najczęściej mocno przybrudzonym marginesem Internetu.

Chciałbym Ci uświadomić, że nie Tobie oceniać co jest marginesem a co nie i do tego czystym czy przybrudzonym.

Chciałbym też dodać, że pisząc w takich słowach obrażasz moich klientów bardzo często wykładających wiele tys. złotych na strony.

Ciekawe czy pozycjonowana strona (nie mój klient) Marketu Auchan, która to jest dodawany do wielu katalogów (sorry MartinB) jest to margines i co by powiedział właściciel gielda-czesci.pl i jego kilkuset klientów wśród nich liderzy w branży na takie podsumowanie.

Mógłbym tak dalej wymieniać tylko nie widzę potrzeby by cokolwiek Tobie udowadniać.

Katalogi należy bezwzględnie moderować, w przeciwnym wypadku nie ma mowy o tym, że takie coś, co w wyniku powstanie jest katalogiem.

Jeśli chodzi o stwierdzenie "odkrywczych wypowiedzi" i drugą części zdania, jakie napisałeś powyżej to chłopie wejdź w "katalogi" i policz ile się tego otwiera, ja zadałem sobie taki trud i policzyłem, patrząc na same tytuły w miesiącu czerwcu na tym forum zostało ogłoszone otwarcie 91 katalogów ;) Rozumiem, że wszyscy łacznie ze mną (też otworzyłem jeden) otworzyli te katalog w celu posiadania mega wartościowej strony obleganej przez internautów. I dlatego też w wielu katalogach jest informacja ile botów odwiedziło daną podstronę bo po prostu jest to informacja mega niezbędna przy przeglądaniu podkategorii.

No wybacz chłopie jeśli powiem, że 90% z nich jest tylko po to by mozna było walnąć linka czy to w stopce lub gdziekolwiek byleby się wyświetlał na każdej podstronie !!

ech....

Dla mnie większość katalogów (nie wszystkie) od kopi DMOZ`a różni się tylko tym, że :

a) trudniej z katalogiem wylecieć z indexu.

:) stawiając katalog właściciel bierze na siebie odpowiedzialność za jego wygląd i powinien poświęcać na to swój a nie userów czas bo oni mu budują content a w kopi DMOz o to martwić się nie musiał bo któs inny już to sprawdził

To nie są katalogi tylko jakieś tam zaplecze !

Żeby nie było, znowu powtórze, że nie jestem za spamerami ani śmietnikami i jak najbardziej jestem za moderacją, przynajmniej po to by "porządny" link nie był koło viagry w podkategorii producentów butów. Moi współpracownicy, którzy dodają mi do katalogów mają obowiązek powiadamiać mnie o bałaganie w kategoriach lub swoich pomyłkach a ja wysyłam maila do właściciela. Myśle, że znajdzie się tutaj kilka osób, które to potwierdzi.

I jeszcze raz, nie jeździj po stronach które pozycjonuję bo pogoda nie nastaja do żartów!

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Nerwy teraz nie sa nikomu potrzebne ( i kto to mowi ;) ) Sam mam kilka katalogow napisanych przez siebie ale do czego zmierzam glowny katlog jakos moderuje pozostale maja specialne filtry i wmiare spokoinie moge spac ze nie bedzie tam viagry i innego dziadostwa ! Odeimujac sobie duzo pracy przez filtry jakie se zawarte w nim. Dlamnie niema znaczenia kto lub co dodaje wpisy liczy sie tylko :

1) Brak viagry i innych smiec w tym temacie

2) Strona m dzialac i byc skonczona

3) Strona ma byc opisana poprawnie

4) Strona ma sie znales w odpowiedniej kategorji !!

Jesli te 4 " proste " warunki sa spelnione jestem za ! Ile to juz "pokemonow" dodawalo strony gdzie popadnie ? Program ma mniejsze prawdopodobienstwo popelnienia bledu niz SPAMER bo on to robi umyslnie lub nawet user przez zle klinkiecie. Wiedz moge powiedzec ze wola automaty ( zreszta im ufam jesli chodzi o filtry w katalogach )

Jesli mowa o www.linkiseo.pl w moim odczuciu i testow wynika jednoznacznie ten automat + admin = 100% spelnionych warunkow powyzej

Denerwować się oczywiście nie ma czego.

Nie ubliżając ludziom, którzy to czasami robią z tej przyczyny, że z jakichś tam powodów zostali do tego zmuszeni:

Nie chcesz mnie chyba przekonać, że ktoś kto się szlaja po śmietnikach, to czyścioszek.

To najczęściej zwykły brudas i żadne Twoje zaklęcia nic tu nie pomogą.

Najczęściej po tych śmietnikach oprowadza go jakiś spamer, który ma mu się tym sposobem przysłużyć.

Powstaje pytanie, czy "toten" biznesmen prowadzi takie działanie świadomie i czy wie chociaż na pewno, co to znaczy wizerunek firmy?

Ciekawy jestem bardzo, jak by się zachował, gdyby dowiedział się gdzie te jego strony wędrują, w jakie towarzystwo zostaje przy okazji zapraszany.

No i wybacz, jeżeli robi to świadomie, to mam gdzieś ile kasy wywala na to swoje "pozycjonowanie", jeżeli jest natomiast szmacony przez któregoś usłużnego spamera bez swojej wiedzy, to tylko mu współczuję.

No i dlaczego to niby masz mnie upoważniać do wygłaszania jakiegoś tam zdania?

Innymi słowy, kto to Ciebie upoważnił do wygłaszania takich bzdetów?

...to chłopie wejdź w "katalogi" i policz ile się tego otwiera, ja zadałem sobie taki trud i policzyłem, patrząc na same tytuły w miesiącu czerwcu na tym forum zostało ogłoszone otwarcie 91 katalogów...

Daj sobie Chłopie spokój, kto powiedział, że to są katalogi, skąd ci to Chłopie przyszło do głowy?

To, że jacyś tam cyrkowcy tworzą setki takich spamerskich narzędzi, nie znaczy wcale, że należy to robić.

Dokładnie tak samo jak to, że fakt, iż tysiące ludzi kradnie nie upoważnia nikogo do akceptacji, czy pochwały tego procederu.

pomyslności oczywiście życzę

Jeżeli macie ochotę podyskutować o innym temacie niż ten w którym topik został założony - to zapraszam do nowego topiku, który to (domniemam) dość szybko zamknę.

[edytka]

Nie chcesz mnie chyba przekonać, że ktoś kto się szlaja po śmietnikach, to czyścioszek.

To najczęściej zwykły brudas i żadne Twoje zaklęcia nic tu nie pomogą.

Brudzę się od rana aż po późną noc i jest mi z tym dobrze ;)

Gryf - także powodzenia życzę a szczególnie życia w czystości ducha, internetu i czystości kieszeni :)

Moja BARDZO SUBIEKTYWNA odpowiedz po tygodniowym tescie.

- odpowienie podkategorie

- zmienne tytuly stron

- reakcja skryptu na ilosc stron dodawanych dziennie

- wystarczajace info na temat dodania (statystyki)

- dobry kontakt z adminem

- szybkie ksziegowanie wplat

- a to najlepsze - juz teraz w wyniku poleconych nie musze placic za dodawanie bo osoby polecone (nie wszystkie) wplacaja na konto pieniadze

- za kazdego poleconego ktory wplaci 10 PLN ja moge dodac sajta plus 2 PLN na konto

- ilosc poleconych rosnie kazdego dnia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności