Skocz do zawartości

Czek z Google nadszedl

tojan3

Rekomendowane odpowiedzi

Czek wystawil Citibank USA. i tu sie zaczyna cala seria paradoksow.

Gdybym dostal go nieco wczesniej zrealizowlabym czek w ciagu kilku dni.

Mieszkalem w NYC,a wlasnie z tamtad przylecial czek.

Tak wiec teraz sciezka jest nieco bardziej skomplikowana.

Czek lecial z NYC do Gdyni, oddalem do inkasa i wraca od do Nowego jorku.

PO pewnym czasie pieniadze wroca do mnie.

Wiec teoretycznie istnieje inkaso i skup. Niestety nie znalazlem banku ze skupem, ale znalazlem rozwiazanie posrednie.

Zalozylem konto w citibanku i oddalem do inkasa . Tutaj pewnie nastapi zdziwinie, ale moge wam powiedziec, ze Citibank w polsce w i w usa to dwie odrebne jednostki (chociazby dlatego ze my mamy Citibank handlowy).

Po 3 miesiacach od zalozenia konta mozna zastosowac ciekawy trick. Oddaje sie czek do inkasa czek (oni sla do usa, weryfikacja itd), a w Polsce po 10 dniach tobie uznaja tobie konto. Jest to swoistego rodzaju kredyt (takze zaufania). Wpradzie oni nie otrzymali jeszcze pieniedzy, ale oni uznaja tobie konto po 10 dniach.

Trzeba dodac, ze ta opcja jest mozliwa przy czekach do 500$.

Takze fakt, ze twoje czeki sa realizowane bezproblemowo moze przyspieszyc te procedury.

Wprawdzie prowadzenie konta kosztuje od 5 do 10 zl (dal podstawowego konta), to jednak chyba sie oplaca.

inkaso kosztuje 1% (minimalnie 15 zl). W innych bankach wprawdzie procentowa kwota jest mniejsza, ale minimum wynosi srednio 25 zl.

Musze przy okazji wspomniec, ze bylem niesamowicie zaskoczony profesjonalizmem w Citibanku.

Szybka sprawna obsluga, milo i przede wszystkim znaja odpowiedzi na kazde pytanie. Bardoz polecam. Ja lubie zalatwiac pewne sprawy profesjonalnie a nie zdawac sie na laske lachmytow (tak jak ma to miejsce w PKO BP, lub nieco mniej w WBK)

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
lub nieco mniej w WBK

Ja oddałem czeki do inkasa w WBK. Pierwszy 3 listopada, drugi 29 listopada. Przyjęcie czeków przebiegło dość sprawnie. Opłata - każdorazowo 25 zł. Co będzie dalej? Zobaczymy. Na pewno napiszę, bo warto ustalić, gdzie najlepiej realizować te nieszczęcne czeki...

W przypadku Citibanku koszt jest kosztem rzeczywistym, czyli sa to koszty operacjne w citibanku w USA, ale nie mniej niz 15 zl.

Zobaczymy jak tio bedzie. Musze powiedziec, ze ta opcja z uznaniem konta po 10 dniach jest na prawde niezla.

ja tez mam konto w wbk i musze powiedziec, ze w WBK potrafia sie chrzainc z glupotami.

ja w Citibanku w ciagu 15 minut:

- zalozylem konto

2 stworzylem dwa subkoonta walutowe.

3 oddalem czek do inkasa

dostalem karte

ja w Citibanku w ciagu 15 minut:

- zalozylem konto

2 stworzylem dwa subkoonta walutowe.

3 oddalem czek do inkasa

dostalem karte

A ja niedawno konto zamknąłem, bo Citi żądał ode mnie przelewania comiesięcznych stałych kwot, co nie było mi na rękę.

Dalej jest taki warunek?

Szy.

A ja niedawno konto zamknąłem, bo Citi żądał ode mnie przelewania comiesięcznych stałych kwot, co nie było mi na rękę. 

Dalej jest taki warunek? 

Szy.

Nie , nie ma takiego warunku. Ty musiales miec jakies specjalne konto, ze od ciebie wymagali jakichs wplat.

Ja oddałem czeki do inkasa w WBK. Pierwszy 3 listopada, drugi 29 listopada. Przyjęcie czeków przebiegło dość sprawnie. Opłata - każdorazowo 25 zł. Co będzie dalej? Zobaczymy. Na pewno napiszę, bo warto ustalić, gdzie najlepiej realizować te nieszczęcne czeki...

Nadeszły pieniądze! Wczoraj (7 grudnia ) miła pani z WBK zadzwoniła i zaprosiła mnie do oddziału. Wypłacili pełną kwotę czeku, co pewnie oznacza, że w wypadku tych czeków nie występują koszty i prowizje banku zagranicznego. Występuje tylko prowizja WBK w wysokości 25 zł.

Reasumując całe inkaso w WBK trwało jeden miesiąc i 4 dni. Myślę, że to niezły czas. Ciekawe, czy będzie to okres powtarzalny.

A czy jest jakiś narzucony termin realizacji tych czeków?  

Bo można by je przetrzymać na lepsze czasy ;-)

tak jest. standardowo jest to pol roku, acz nie jestem pewien jak jest w tym wypadku.

P.S. jezeli chodzi o dolara, to nie wydje mi sie, zeby w najblizszym czasie dolar poszedl w gore. Ja dalem dyspozycje natychmiastowego przewalutowania.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności