Skocz do zawartości

Czek z Google nadszedl

tojan3

Rekomendowane odpowiedzi

podejrzewam jednak, ze mniej niz 10% userow tego forum wyrabia ponad 500$ miesiecznie z samego adsense.

Może i tak, ale to na własne tych userów życzenie.

Bo widzę, że ciągle wielu z korzystających z AdSense boi się zrobić z reklamami to co trzeba, czyli umieścić je bezczelnie przed oczami użytkownika z bezczelnie identycznymi kolorami jak reszta serwisu.

'Bo co ludzie powiedzą'... a g... powiedzą :).

Jeśli kogoś stać na utrzymywanie serwisu jako hobby - okej, niech dalej kręci adsensa u dołu stron, ale jeśli ktoś ma ochotę zdziwić się miesięcznym podsumowaniem, niech przeczyta jeszcze raz pierwszy akapit :). <edit> drugi akapit, sorry ;) </edit>

Szy.

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Bo widzę, że ciągle wielu z korzystających z AdSense boi się zrobić z reklamami to co trzeba, czyli umieścić je bezczelnie przed oczami użytkownika z bezczelnie identycznymi kolorami jak reszta serwisu.

To moze tez byc prawda, ale szczerze mowiac gleboko w to watpie.

Problem tkwi w zupelnie czym innym.

W ilosci wyswietlen i w stawkach ktore placi google, czyli w zwyczajnych statystykach.

Pomimo tego, ze adsense ma wysokie CTR w POlsce (mowie z wlasnego doswiadczenia i relacji) to jednak stawki jakie mozna uzyskac na polskich stronach sa relatywnie niekie, co nie jest wogole dziwiace.

Wlasciwie prawie kazde slowo w adwords mozna kupic za nie wiecej niz 10 centow, a w wiekszosci wypadkow stawka kreci sie wokol minimalnej stawki, czyli 5 centow.

Tak wiec, srednio mozna uzyskac nieco mniej niz 5 centow.

Tak wiec, zeby uzyskac 500$ z powiedzmy 2,5% CTR i sstawka 5 centow za klikniecie nalezaloby osiagnac nastepujace wyniki:

10 000 klikniec, a przy 2,5% CTR to musialoby byc 400 000 impresji.

Sporo. Takie dane moga uzyskac jedynie duze strony lub strony bardzo niszowe z wysokimi stawkami za klikniecie

Wlasciwie prawie kazde slowo w adwords mozna kupic za nie wiecej niz 10 centow, a w wiekszosci wypadkow stawka kreci sie wokol minimalnej stawki, czyli 5 centow.

Tak wiec, srednio mozna uzyskac nieco mniej niz 5 centow.

No cóż, moje doświadczenia są zupełnie inne, mimo że trudno nasze serwisy nazwać tematycznymi. Ale nie bardzo mogę i chcę wchodzić w szczegóły...

:)

Szy.

A nie za listopad? Ja grudniowego nie mam nawet jeszcze opisanego jako wysłany, a Ty już ze swoim byłeś w banku? :]

Szy.

Ja ma tak w podliczaniu płatniości, że koło 6-8 każdego miesiąca robi się podsumowanie z danego miesiąca, czek wystawiony 16 grudnia, a w skrzynce pocztowej znalazł się u mnie 29 grudnia. W sumie był to więc czek za okres do 6 grudnia.

pozdrawiam:

Tomek Frontczak

MaxROY.com sp. z o.o. - Search Marketing Consulting

Szkolenia - Marketing: AdWords (certyfikowane przez Google), SEO (certyfikowane przez MaxROY.com) i Analityka Webowa

marketing_okladka_poziom.gif

Tak wiec, zeby uzyskac 500$ z powiedzmy 2,5% CTR i sstawka 5 centow za klikniecie nalezaloby osiagnac nastepujace wyniki: 

10 000 klikniec, a przy 2,5% CTR to musialoby byc 400 000 impresji. 

Sporo. Takie dane moga uzyskac jedynie duze strony lub strony bardzo niszowe z wysokimi stawkami za klikniecie

a ja slyszalem od jednego znajomego ze niektore polskie strony wyciagaja powyzej 500$ ... w dwa dni, a jest to informacja pewna, wiec jest realne w polsce zarobic sporo na adsense mimo tak niskich stawek

a ja slyszalem od jednego znajomego ze niektore polskie strony wyciagaja powyzej 500$ ... w dwa dni

W dwa dni ... Nie wierze w to. Oznaczaloby to, ze strona musi miec srednio 800 tys odslon w dwa dni. powiedzmy ze to obnizymy to do pol miliona odslon.

Jakie strony w Polsce maja taka ogldalnosc w dwa dni?

Wiem, ze mozna krotkotermiowo przekrecic Adsense, ale to ma bardzo krotkie nogi.

Czy mozecie mi podac w takim razie przyklady. Jestem bardzo ciekaw.

Wiesz, przykladow konkretnych Ci nie podam, ale poprzez porownanie tego forum do innych moge spokojnie stwierdzic, ze jest sporo for w Polsce osiagajacych taka ilosc odslon.

W dwa dni ... Nie wierze w to. Oznaczaloby to, ze strona musi miec srednio 800 tys odslon w dwa dni. powiedzmy ze to obnizymy to do pol miliona odslon.

Bo obliczałeś to dla najmniejszej stawki, tak naprawdę to większość stawek jest o wiele większa. Dodatkowo wystarczy popatrzeć na reklamy adsense na tym forum, dosyć często wyświetlają się reklamy zagraniczne.

Czy mozecie mi podac w takim razie przyklady. Jestem bardzo ciekaw.

Takich witryn z taką oglądalnością o której mówisz, które należą do webmasterów a nie jakichś wielkich firm typu onet, wp itp to nie znam, bo rzadko kto pokazuje swoje statystyki :)

Bo obliczałeś to dla najmniejszej stawki, tak naprawdę to większość stawek jest o wiele większa. Dodatkowo wystarczy popatrzeć na reklamy adsense na tym forum, dosyć często wyświetlają się reklamy zagraniczne.

Oczywiscie, ze obliczalem to dla nizszych stawek, bo tak jak wczesniej pisalem, w polsce mozna tanio kupic nawet najlepsze slowa.

Dzisiaj sprawdzilem w adwords ile mozna zaplacic za "najlepsze" slowa i to wszystko mozna liczyc w centach.

Jezeli przyjac, ze dostaje w Adsense sie mniej wiecej 30% tego co by sie zaplacilo w Adwords, to sa to cenciaki.

Jezeli chodzi o zagranicznych reklamodawców to są to sa to w wiekszosci wszystkie te osioly, ktore nie zaznaczyly tego, ze chca sie reklamowac tylko w USA. Tacy ludzie nie graja duzymi stawkami, bo inaczej przy globalnym wyswietlaniu poszliby z torbami blyskawicznie.

Takich witryn z taką oglądalnością o której mówisz, które należą do webmasterów a nie jakichś wielkich firm typu onet, wp itp to nie znam, bo rzadko kto pokazuje swoje statystyki

Oczywiscie, ze takie osoby nie beda tego glosily na caly internet, ale po prostu o takich byloby slychac.

... w dwa dni, a jest to informacja pewna
Takich witryn z taką oglądalnością o której mówisz, które należą do webmasterów a nie jakichś wielkich firm typu onet, wp itp to nie znam

No tego zestawienia cytatow to nie rozumiem. W koncu jak? Wiadomo, czy nie? (bez urazy)

Bo obliczałeś to dla najmniejszej stawki, tak naprawdę to większość stawek jest o wiele większa...

Oczywiscie, ze obliczalem to dla nizszych stawek, bo tak jak wczesniej pisalem, w polsce mozna tanio kupic nawet najlepsze slowa.

Dzisiaj sprawdzilem w adwords ile mozna zaplacic za "najlepsze" slowa i to wszystko mozna liczyc w centach.

Trudno mi mówić o AdSense w oparciu o doświadczenia z AdWords, bo ich nie mam ;), ale... rzeczywiście bardzo zaniżyłeś stawki. Znam conajmniej kilku wydawców w różnych dziedzinach, gdzie można rzeczywiście mówić o wartości kliku w okolicach lub powyżej dolara. Jeśli Ty użyłeś wartości 0,05, to Twoje obliczenia są zaniżone... dwudziestokrotnie (!).

Szy.

Trudno mi mówić o AdSense w oparciu o doświadczenia z AdWords, bo ich nie mam :lol:, ale... rzeczywiście bardzo zaniżyłeś stawki. Znam conajmniej kilku wydawców w różnych dziedzinach, gdzie można rzeczywiście mówić o wartości kliku w okolicach lub powyżej dolara. Jeśli Ty użyłeś wartości 0,05, to Twoje obliczenia są zaniżone... dwudziestokrotnie (!).

oczywiscie, ze sa takie slowa, ale sa to slowa, ktore mozna policzyc na palcach i nie sa to slowa zbyt czesto szukane.

Poza tym jezeli ktos placi faktycznie 1$, to serwujacy adsense otrzyma z tego +/- 30% tego.

Patrzmy na statystyki i wtedy bedziemy mieli bardziej kompletny obraz przed oczami.

Znam slowka, za ktore placi sie 10, 20, 30 albo znacznie wiecej, ale nie ma to az tak duzego znaczenia, bo i tak w Polsce nie szuka tych fraz.

youki napisał:

... w dwa dni, a jest to informacja pewna

youki napisał:

Takich witryn z taką oglądalnością o której mówisz, które należą do webmasterów a nie jakichś wielkich firm typu onet, wp itp to nie znam

No tego zestawienia cytatow to nie rozumiem. W koncu jak? Wiadomo, czy nie? (bez urazy)

wiadomo ze tyle jest i jednoczesnie jest o wiele mniej odwiedzin niz 800 czy pol miliona odwiedzin dziennie bo takich witryn rzeczywiscie nie znam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności