Skocz do zawartości

Robot MJ12bot okupuje moją stronę.

mefedROn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, właśnie zauważyłem, że po mojej stronie buszuje robot o nazwie MJ12bot. Chciałbym dowiedzieć się, co z tym fantem zrobic? Ktoś z Was się może orientuje co owy robot poczynia? Mam go zablokować, potraktować w inny sposób? Czy robi on coś potrzebnego?

boty.png

Będę wdzięczny za rzetelną poradę oraz cenne informacje na temat tego bota, tzn. co on robi, po co w ogole jest itp?

Pozdrawiam,

Rafał :heej:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 4 miesiące temu...

Rzuć okiem do logów serwerowych (access.log), to zobaczysz jaka jest skala problemu.

Możesz spróbować ograniczyć częstość odpytywania strony stosując w robots.txt dla odpowiedniego bota:

Crawl-delay: 10

Gdzie 10 to odstęp w sekundach.

Wyżej w tym wątku masz przykład, jak wykluczyć bota całkiem (w robots.txt).
Oczywiście efekt zmian w robots.txt może nie być widoczny natychmiast (dopiero gdy bot pobierze nową wersję robots.txt i uwzględni reguły w swoim działaniu).

Ew. rozwiązanie radykalne, czyli blokada w .htaccess

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności