Skocz do zawartości

Wyniki wyszukiwarki nie wyśiwetlają się w Google Analitycs

cosiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem właścicielem serwisu: https://www.imperiumromanum.edu.pl/

Mam pytanie odnośnie śledzenia wyszukiwań z wyszukiwarki Googla - Goggle Custom Search [po prawej stronie na górze] - w Google Analitycs. W chwili obecnej wyświetla się zero wyszukań, kiedy dziennie mam około 5000 sesji.Nie jest to możliwe.

Problem w tym, że nie moge powiązać Goggle Custom Search z Google Analitycs. Włączone jest Śledzenie wyszukiwania w witrynie Parametr zapytania wynosi q.

Pytanie mam dlaczego wciąż nie obserwuję, po blisko tygodniu od wpisania parametru, jakichkolwiek wyników?

Dodam, że Goggle Custom Search działa jako wtyczka do Wordpressa, an którym funkcjonuje portal.

Dziękuję za rady.

Pozdrawiam,

Cosiek

rom400.gif

Największa strona o antycznym Rzymie

• 2 tygodnie później...

Nie bardzo wiem co jest powodem. Chcę jednak zabrać głos.

Nie możesz użyć normalnej wyszukiwarki? Ta od google u mnie ładuje się przynajmniej z 1 minutę.

Po wpisaniu jakiekolwiek frazy nie da się zamknąć boksa z wyszukiwaniem, po prostu cały czas wisi, nie da się nawet wpisać nowego hasła do wyszukiwarki, trzeba przeładować stronę.

A jeśli chodzi o problem. Czy wyszukiwarka i GA są na tym samym koncie google?

Mówisz o tej wyszukiwarce z prawej strony? Wyniki wyświetlają się na javascriptowym jakimś popupie to jak chcesz żeby Google Ci wykrywało przy tym wyszukiwanie w witrynie? Wyszukiwanie w witrynie domyślnie "jest głupie" i wykrywa tylko wtedy jeśli pada odsłona z danym parametrem. A tam nie masz ani odsłony ani przeładowania z tego co patrzę.

Swoją drogą strasznie mi muli ta strona. I brak zamykania tego pop-upu doprawadza do szału ;)

Edycja: Masz 2 wyjścia (albo i nieskończenie wiele w sumie) by zliczać sobie co tam Ci ktoś wpisuje. Pierwsze to event, który jest wysyłany z tym co ktoś wpisał. A drugie wyjście to wirtualna odsłona z przygotowanym tak urlem by zawierał parametr zapytania np. to "q" + frazę wyszukiwaną. Przy czym wirtualne odsłony Ci zwiększą liczbę normalnych odsłon. Co kto lubi. 

A jak nie tak to zawsze sobie sam możesz własnym mechanizmem logować wpisane rzeczy. 

5corpio: Dzięki za informację. Czyli generalnie odradzasz takiej wyszukiwarki? A mógłbyś coś polecić?; czy po prostu wrzucić zwykłą wyszukiwarkę Google bez wtyczek?

Co do szybkości strony - mógłbyś podać konkrety? Zależy mi żeby strona była jak najwygodniejsza dla Czytelnika, więc liczę na wszelkie rady. Strona jest zcache'owana, obrazki minimalizowane wtyczką WP Smush. Zrezygnowałem z użycia wtyczki: Better WordPress Minify , gdyż raz troszkę porąbała kod strony i źle się wyświetlała.

Dziękuję za wszelkie rady.

rom400.gif

Największa strona o antycznym Rzymie

Czyli generalnie odradzasz takiej wyszukiwarki? A mógłbyś coś polecić?;

Nie odradzam. Ale też nie polecam. Raz w życiu krótko korzystałem z tej wyszukiwarki Google w witrynie. Ale mi osobiście robienie wyników wyszukiwania na popupie wygląda dziwacznie. Druga sprawa: jak zrobisz wyniki wyszukiwania normalnie to zawsze nabijesz dla swojej strony trochę więcej odsłon ;) (zależy ile wyszukiwań masz). 

Bo ta normalna wyszukiwarka Google z tego co pamiętam robiła przeładowanie i url miał q=...fraza czy coś w tym stylu. I wtedy też Analytics normalnie Ci złapie wyszukiwane frazy.

Wszystko jest kwestią co chcesz osiągnąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności