Skocz do zawartości

Pliki do pobrania pdf na stronie a indeksowanie

Miki22

Rekomendowane odpowiedzi

Próbuję uporządkować pewną stronę pod kontem SEO. Strona jest  sklepem internetowym z dość niszowym towarem.  Oprócz strony głównej są strony prezentacji poszczególnych towarów (z możliwością złożenia zamówienia). Przy każdej prezentacji towaru jest zakładka "pliki do pobrania" i tam znajdują się linki do 2 instrukcji obsługi danego urządzenia, certyfikatu i innych tego typu dokumentów - wszystkie w PDF.

Jak rozumiem google przy indeksowaniu traktuje te linki - a co za tym idzie dokumenty PDF - jako oddzielne, "normalne" strony. To rodzi wiele problemów. Witryna jest przytłoczona poboczną treścią, a do tego jest to treść co do słowa identyczna z występującą już wielokrotnie w internecie (bo takie instrukcje, certyfikaty można ściągnąć też z innych witryn) - nie spełnia więc warunku unikalności treści.

W konsoli google webmaster w: "index google->słowa kluczowe w treści" jest istny horror. Np. na 2 miejscu częstości występowania jest słowo "prezes"  :hahaha:  (bo w każdej instrukcji / certyfikacje jest pewnie wielokrotnie fraza "Prezes Głównego Urzędu Miar"). Oczywiście słowo "prezes" nie występuje ani razu na stronach które ja pisałem - jest ono wynikiem tych dokumentów PDF.

Jak zmusić googla by nie ideksował tych stron-dokumentów PDF nawet sam wpadłem: albo każdy PDF wyświetlać przy pomocy php i dodawać nagłowek HTML "noindex" albo w .htaccess ustawić by każdemu plikowi .pdf wysyłał takiż nagłówek.

Oki Ale mam 3 inne wątpliwości:

1. Czy w ogóle przejmować się tym?

Konsola google webmaster w: "Ruch związany z wyszukiwaniem -> Analityka wyszukiwania" pokazuje, że jest sporo kliknięć z fraz związanych z tymi dokumentami. Np z frazy "instrukcja nazwa_towaru1" jest w ciągu ostatniego miesiąca 186 wejść. Same kliknięcia i klient mnie nie cieszy, bo jak szuka instrukcji, to znaczy, że już ten towar ma (a ze specyfiki branży wynika że już więcej nie kupi). Chodzi mi czy coś te kliknięcia dają mi w oczach googla dla fraz np. "nazwa_towaru1" na pozycjonowanie, których się nastawiam?

2. Nie było założonych na tej witrynie żadnych filtrów anty-hotlinkowych. Widzę w konsoli google "Ruch związany z wyszukiwaniem ->Linki do twojej witryny", że sporo stron konkurencji podczepiło sobie moje instrukcje do swoich stron. Oczywiście jako linki pośrednie przez przekierowanie 301. O transfer się nie martwię (sprawdzałem nie jest tego dużo) ale pytanie czy coś takie linki pośrednie dają mojej witrynie (jako całej) czy też dają "moc" jedynie tym stronom-dokumentom PDF (co mnie nie urządza)?

3. W chwili obecnej linki "pliki do pobrania" na każdej stronie towaru prowadzą bezpośrednio do dokumentu PDF. Oczywiście klientowi wyświetlają się w przeglądarce we wtyczce adobe. Wolałbym by to była "normalna" strona mojej witryny z menu itp. a sama treść dokumentu np. w tagu iframe. Tylko czy jak to zrobię to google nie wywali tych ston? Wszak dla niego będzie to właściwie pusta strona. Oprócz menu witryny będzie tytuł np "Instrukcja nazwa_towaru1" a po tym iframe z zawartością mająca nagłówek HTML "noindex" i nic więcej? Prócz tego obiło mi się o uszy że google nie lubi iframe...

Pozdrawiam

Miki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności