Skocz do zawartości

Fora internetowe tracą ruch

vajder

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

ostatnio miałem trochę czasu i wziąłem się za podglądanie konkurencji, która ciągle jest wyżej od mojej strony. Jako że prowadzę stronę o sporcie często zdarzało się, że fora sportowe np. SFD czy KFD czy fora o medycynie mnie prześcigały na wiele zapytań. Od pewnego czasu nie widzę ich wysoko w wynikach wyszukiwania ale nie zastanawiałem się dlaczego ich tam nie ma. Sprawdziłem ich wyniki na alexa.com i zauważyłem, że od roku zanotowały spory zjazd w dół. Myślałem że to tylko w mojej dziedzinie są takie duże ruchy ale sprawdziłem kilkanaście największych polskich for internetowych i wszystkie mniej więcej w tym samym czasie (kwiecień/maj 2015) zanotowały spory spadek. Szukałem trochę co takiego mogło się wtedy wydarzyć lecz nigdzie nic nie znalazłem. Spory kawałek ruchu wtedy potraciło wiele forów a nikt o tym nie pisał? Ktoś wie co takiego się stało? Chciałbym do swojej strony dołożyc moduł forum lecz zastanawiam się, czy nie przyniesie to więcej złego niż dobrego. Co o tym myślicie?

Chciałbym do swojej strony dołożyc moduł forum lecz zastanawiam się, czy nie przyniesie to więcej złego niż dobrego.

Porywanie się na forum dyskusyjne w 2016 r. to trochę mimo wszystko przypóźno. Swoją drogą szkoda, bo Ryjbook ze swoimi grupami tematycznymi nie porywa. Tam też rządzą lokalni ambasadorzy i na zwykłe pytanie odpowiedzi nie dostaniesz (w myśl zasady - jestę specjalistę, więc wrzucę jakiś kąśliwy komentarz amatorowi, będą lajki, fejm i szampan).

Dlaczego spadła widoczność forów? Na jakieś szczególne cięcie w algorytmie nie stawiam. To pewnie pokłosie odpływu społeczności do Ryjbooka i w konsekwencji - spadku liczby nowych tematów, postów itd. A część forów zdechła pod lawiną SEO'wcowego spamu w postach, niezabezpieczonych profilach itd. Dużo tego.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Niby masz rację ale np forum na którym jestem od 2005 roku czyli elektroda. Sprawdziłem w alexa i też ich obcięło a elektroda raczej trzyma wysoki poziom merytoryczny i postów ciągle przybywa. A forumprawne? Bardzo merytoryczne forum, spory ruch i też od kwietnia zjazd. Dziwne. Wizaz tak samo. Coś się musiało wtedy wydarzyć.

Wiem, że może być to za późno ale na swojej stronie czasami w komentarzach robi się spora dyskusja i myślałem by dać możliwość ludziom porozmawiania na forum ale nie chciałbym popsuć strony, skoro z tego co widzę fora tracą ruch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności