Skocz do zawartości

Hosting mi nie wytrzymał. Proszę o poradę.

darties

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Prowadzę stronę internetową, która w normalnych warunkach ma około 300 tysięcy wejść, milion wyświetleń miesięcznie. 

Strona mi się dzisiaj sypnęła, działa bardzo wolno, panel Wordpressa się nie wczytuje, nie mogę nowych postów dodawać. 

Mam wykupiony hosting na ‪hekko‬, MaxPack+, za około 650pln rocznie (dokupione dodatkowe obciążenie serwera)

Problem pojawił się wczoraj, na stronę weszło ponad 250 tysięcy osób, strona zaliczyła ponad milion wyświetleń i boom, nie działa. 

Dzwoniłem do hekko, facet powiedział, że nic nie poradzi, żebym spróbował zainstalować ‪‎cloudflare‬, zrobiłem to i dalej lipa. 

Napisałem na linuxpl.com do konsultanta, czy wykupienie serwera u nich rozwiąże problem i bezproblemowo będzie działać, odpisał, że przy takim obciążeniu poleca serwer dedykowany. 

I tutaj moje pytanie, nie jestem informatykiem, nie znam się na tym kompletnie, piszę swoje teksty i je udostępniam, ludzie na to wchodzą - co zrobić aby najmniej boleśnie finansowo i technicznie doprowadzić stronę do tego aby działała przy obciążeniu powiedzmy 20-50 tys. dziennie odwiedzin. 

Da się na tym hostingu, który mam? Może się znajdzie ktoś, kto w rozsądnej cenie zrobi mi optymalizację wordpressa? 

20-50 tys. dziennie odwiedzin. 

jeżeli są to są faktyczni userzy pomyśl raczej jak to spieniężyć a nie kisić kasę na lepszy serwer :) 

20-50 tys. dziennie odwiedzin. 

jeżeli są to są faktyczni userzy pomyśl raczej jak to spieniężyć a nie kisić kasę na lepszy serwer :)

To są faktyczni userzy, piszę własne teksty, newsy, które często rozchodzą się viralowo po fejsie, mam podpięty adsense ale hajs nie jest oszałamiający, powiedzmy 80-120 pln dziennie. 

mam podpięty adsense ale hajs nie jest oszałamiający, powiedzmy 80-120 pln dziennie.

No to w czym problem? Za 2 dni Twojego zarobku kupisz już coś z dedyków, no najwyżej 3 dni.

Jak zarabiasz to nie ma co żałować kasy bo może się okazać że nie zarobisz nic. A tak trochę wydasz ale pewnie też zarobisz.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

No to na dedyka za 200 miesięcznie chyba odłożysz... Polecam swits.pl (i usera o tym nicku na forum) - serwery wymiatają i support pierwsza klasa.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Dziękuję za odpowiedzi. Jutro zadzwonię do tego swits.pl 

A co do optymalizacji strony, znacie kogoś? :) Mam zaintalowane wtyczki typu WP optimize, podłączyłem stronę do CloudFlare ale trzeźwo oceniając to robię to a sam nie wiem co to daje, potrzebuję kogoś kto by mi to ładnie posprzątał, ogarnął abym mógł się skupić tylko na pisaniu, dodawaniu notek. 

Tylko problem z dedykiem jest taki, że będziesz potrzebował kogoś do administracji, bo sam tego nie ogarniesz, więc to dodatkowe koszty.

Masz w chwili obecnej na tym wordpressie cache'owanie włączone? Jak nie to zainstaluj Wordpress Super Cache.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Jak nie ma jakiś dziwnych (w sensie mocno obciążających) wtyczek czy elementów w szablonie to dobra optymalizacja i np. dobrze ustawiony wp super cache wystarczą. Podpięcie pod cloudflare drastycznie zmniejszy liczbę żądań bo grafika, css i js będą szły cloudflare. Wtedy powinien wystarczyć mocny shared albo vps.

PS: Optymalizację należy zrobić pod konkretny serwer, bo to co na jednym serwerze się dobrze sprawdzi na innym może się spisywać gorzej. W ciemno też ciężko powiedzieć co i jak poprawić na szybko.

Gdy u mnie było przeciążenie strony na wordpressie, firma hostingująca wyłączyła moją stronę (strona przekroczyła jakiś tam dzienny limit). Po zadzwonieniu do nich, doradzili mi odinstalowanie wtyczek, które zostały ostatnio zainstalowane. Podałam swoje IP, włączyli stronę. Dla pewności odinstalowałam prawie wszystkie wtyczki:) Do tego już później WP Smush, W3 Total Cache, wywalenie niepotrzebnych zdjęć. Pomogło i odwlekłam moment zakupu serwera. Nie wiem czy wystarczy mi transferu na pełny rok, ale i tak się bardzej opłaca niż zapłacenie za dedykowany. 

Tobie raczej nie wystarczy, bo masz dwa razy więcej ruchu. Przy milionie wyświetleń, możesz myśleć o jakiejś większej agencji. W tej gdzie pytałam, postawili właśnie warunek 1 mln wyświetleń i bez tego nie chcieli rozmawiać za ile. Mniejsza agencja oferowała jakieś śmieszne stawki. Stawiam teraz na własną sprzedaż i nie robię sobie wielkich nadziei na zarobek z reklam, ale jak już masz ruch, to możesz popróbować.

Kolega informatyk stwierdził, żebym przeniósł stronę na Google Cloud. Strona waży ok 1,5 gb, baza danych ok 700mb. Zużycie transferu max 1000gb/msc.

Myślicie, że to spoko rozwiązanie? I ile to będzie msc kosztować? Na hekko miałem opłatę roczną i wszystko w du**e, tutaj się boję aby nagle mi jakieś miliony nie wyskoczyły do zapłaty.
Kolega za przeniesienie całej strony na te google weźmie z 5 stówek. 

Wszelkie komentarze i porady mile widziane :)

Nikt Ci w ciemno nic sensownego nie powie, jak kolega zna szczegóły to może ma racje. Baza WP ma 700mb? To chyba pierdyliard wersji każdej strony i wpisu masz (revision)... PS: Google Cloud nie znam, Jakub nic ciekawego nie zaproponował?

Piotr.k dobrze prawi, że to trochę wróżenie z fusów.

Zaletą clouda jest to, że w każdej chwili możesz skalować zasoby sprzętowe, które Twoje usługi mają do swojej dyspozycji.

Minusem natomiast jest to, że przeważnie wychodzi to sporo drożej, niż dopasowany serwer (współdzielony, VPS, czy nawet dedykowany).

Posiedź z miesiąc w chmurze, zobacz jak wypada rozliczenie, jak wygląda płynność działania strony podczas obciążenia, może nawet szybciej będziesz miał pogląd jak wygląda stosunek cena/jakość.

Jak za przeniesienie 2.2GB danych i poprawienie wp-config.php, to moim zdaniem dość sporo, ale to już nie jest przedmiotem dyskusji ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności