Skocz do zawartości

Przekierowanie 301 z domeny A na nową domenę B - pytania.

Gambia

Rekomendowane odpowiedzi

Hi wszystkim,

Jestem małe doświadczenie w kwestii przekierowania 301 i wpływu tego na wyniki w Google. Szukałem odpowiedzi na forum i nie znalazłem odpowiednich rozwiązań.

Opowiem w czym rzecz, może poradzicie. Na początku grudnia wykupiłem nową domenę B, podczepiłem ją pod nowy hosting, gdzie umieściłem nową stronę. W styczniu starą domenę A podczepiłem pod nowy hosting i zrobiłem przekierowanie 301 na nową domenę B. Po tym właściciel poinformował mnie, że strona nie jest widoczna na frazę "blabla" w Google. Wcześniej pytałem klienta czy strona jest pozycjonowana, bo zdawałem sobie sprawę, że to by zmieniło kilka rzeczy przy tworzeniu nowej strony. Oczywiście zaprzeczył, że nie była pozycjonowana.

Teraz mnie nurtuje pytanie.

1. Czy faktycznie stara strona była widoczna na tą frazę "blabla" w Google?

2. Czy zmiana hostingu i przekierowanie mogły mieć na to wpływ?

Nowa domena B nie jest widoczna na tę frazę.

Stara domena A też nie jest widoczna.

Stara domena jest widoczna w Google, jak wpiszę w wyszukiwarce tą domenę. Z tego by mogło wynikać, że nie była widoczna stara domena przed moimi zmianami na tą frazę, że moje zmiany nie miały na to większego wpływu.

Jeżeli sama się wypozycjonowała to raczej niszowe więc domena A powinna być widoczna jeżeli nie została wyindeksowana. (sprawdź pierwsze 2-3 strony SERPów)

Zmiana domeny zawsze ma wpływ na pozycje i tylko od dobrze przeprowadzonej migracji zależy czy stracisz czy nie. Nowa strona B to rozumiem nowe treści, może inny cms trzeba repozycjonować zwłaszcza jak nie było wcześniej takich działań. Przekierowanie całej domeny A a na B nie przekaże Ci "mocy" jej poszczególnych podstron.

Pozdrawiam

Pysio

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi

Na frazę "bla bla" (spacja pośrodku) nowa domena jest na trzeciej stronie, na frazę "blabla" (bez spacji) nowa jest na 3 pozycji (sprawdzałem na przeglądarce ze skasowaną historią). Stara jest widoczna dopiero jak wpiszę jej nazwę.

Czy warto by było przywrócić poprzednią stronę na starej domenie, żeby sprawdzić jak to było w rzeczywistości?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności