Skocz do zawartości

3 formaty Adsense + 2 formaty Adx jednocześnie

marinea

Rekomendowane odpowiedzi

Jedna z sieci reklamowych zaproponowała mi emisję reklam (5 jednostek) z Googlowego Adx. Jednak nie chcę rezygnować z emisji reklam Adsense we własnym zakresie. W związku z tym pytanie: czy jest możliwość emisji 3 jednostek Adsense we własnym zakresie, oraz 2 Adx od sieci reklamowej na jednej podstronie. Oni twierdzą, że można, sam jednak mam pewne wątpliwości.

Tak, to wiem. Chodzi mi natomiast o łączenie Adsense (gdzie można wyświetlać 3 jednostki graficzne) z Googlowym Adx (gdzie można wyświetlać 5 jednostek graficznych), tak aby emitować 3 jednostki graficzne z Adsensa i 2 jednostki graficzne z Adx. Wiem, że jednym z rozwiązań jest przejście na samego Adx, jednak wolę dywersyfikować dochody i móc porównać sobie eCPM.

Jeśli chcesz porównywać wyniki, to raczej dając część odsłon do AdX i porównując z AdSense, niż udostępniając różne miejsca dla różnych sieci reklamowych. W tym rozwiązaniu, które chcesz wdrożyć, porównanie nie będzie wiarygodne.

@Qler, niestety nie mogę zdradzać warunków negocjacyjnych i pisać o którą sieć chodzi.

@Lis, mam zamiar rotacyjnie wyświetlac formaty, aby na danym placemencie wyswietlał sie format raz z Adsensa, a raz z Adx i porównać eCPM.

Jednak nadal pozostaje pytanie jak w pierwszym poście: czy jest możliwość emisji 3 jednostek Adsense we własnym zakresie, oraz 2 Adx od sieci reklamowej na jednej podstronie.

W mojej ocenie, jeśli chcesz przetestować przychody z dwóch różnych źródeł, to Twój pomysł na test jest zły.

Samo spojrzenie na eCPM jednego czy drugiego placementu daje Ci tylko ułamek wiedzy na temat tego, ile możesz zarobić na stronie. Postaram się swój punkt widzenia objaśnić na prostym przykładzie.

Weźmy dwa placementy, 300x250. Oba rotacyjnie świecą AdX i AdSense. Mogą mieć RPM powiedzmy 3 zł w AdSense i 4 zł w AdX. Ale wstawienie 2 AdX na stronie jednocześnie nie oznacza, że łączny RPM z tego źródła wyniesie 8 złotych. Lepiej testować łączny RPM strony w wariancie, w którym podczas jednej odsłony świecą się tylko reklamy z jednego źródła. 

A pytanie odnośnie limitu jednostek należałoby skierować do sieci, która Ci współpracę proponuje. Jeśli tego nie wiedzą, to ja bym się zastanowił, czy warto z nimi współpracować. Z mojej wiedzy wynika, że taki układ jest dozwolony... 

Lepiej testować łączny RPM strony w wariancie, w którym podczas jednej odsłony świecą się tylko reklamy z jednego źródła. 

Tak właśnie mam zamiar robić.

A pytanie odnośnie limitu jednostek należałoby skierować do sieci, która Ci współpracę proponuje. Jeśli tego nie wiedzą, to ja bym się zastanowił, czy warto z nimi współpracować. Z mojej wiedzy wynika, że taki układ jest dozwolony...

Jak pisałem w pierwszym poście, sieć twierdzi, że można - natomiast ja mam co do tego wątpliwości. Wiadomo, że w przypadku naruszenia zasad Google, Google zbanuje moje konto, a nie zerwie współpracy z siecią.

Czy mógłby się wypowiedziec jeszcze jakiś praktyk w tym temacie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności