Skocz do zawartości

Poradnik partacza czyli jak otworzyć firmę pseudoseo

Arturro

Rekomendowane odpowiedzi

W wątku Luźne przemyślenia wypowiedziałem się na temat minimalnych, uśrednionych kosztów pozycjonowania na klienta. W paru innych wątkach ludzie poruszali temat kosztów które należy ponieśc, aby otworzyć działalność pozycjonerską. Wkrótce po mojej wypowiedzi kilka osób na GG zarzuciło mi, iż przesadzam.

Postanowiłem więc napisac poradnik, jak można założyć "firmę pozycjonerską" za grosze i nie ponosić przy tym prawie miesięcznych kosztów - a wiec wyłapywać klientów którzy połacą po 10-100 zł. Oczywiście że się da. Ba mam najdzieję, ze jak najwięcej osób wykorzysta ten poradnik i takową firmę otworzy. Po co walczyć z konkurencją, milej jest kiedy ona sama się powiesi. Ja poczekam :) W nawiasach { } moje komentarze do mojego włąsnego poradnika :P

Zakładanie firmy:

Działalność gospodarcza Po co otwierać działalność gospodarczą? Przecież to kosztuje 700 zł miesięczie. No 300zł jak się otwiera działalnośc po raz pierwszy {w istocie ZUS wynosi 96 zł miesięcznie dla nowych JDG - jeśli ktoś nie potrafi policzyć czemu tyle może sobie darować moje pozostałe komentarze - i tak ich nie zrozumie}. To tyle co kasa od 3 klientów! Lepiej by płacił na podstawie umowy o dzieło {a pewnego dnia przyjdzie US i wlepi domiar za nie płacenie podatku od umowy zlecenia, nie wspominajać juz o ZUSie}. A najlepiej aby wogóle klient nie podpisywał umowy {tia, po cholere klientowi jest umowa i faktura którą mógłby odpisać od kosztów}. A poza tym po co VAT? przecież usługa z VATem jest o 22% droższa {tu się błędnemu myśleniu nie dziwię, VAT jest tak zakręcony, że rzeczywiście ciężko go zrozumieć, nie zmienia to jednak faktu, ze dla normalnej firmy faktura z VATe np. na 1220 zł brutto jest tańsza niż faktura "bez VAT" na 1000 zł}

Czyli jak widzimy miesięczne utrzymanie firmy praktycznie nic nie kosztuje.

Biuro Za takie biuro to trzeba zapłacić z 600zl miesięcznie jak nic. I jeszcze meble kupic i za prąd płacić. Straszna kasa. A zupełnie niepotrzebna bo i tak mi tylko potrzebny komputer który mam w domu. Z klientem negocjacje przeprowadze meilem. Albo przez skype. I tak nie ma umowy, to po co się z nim spotykać. Niech inni idioci płacą za utrzymanie i wyposażenie biura, ja nie będę {W istocie niektóre firmy SEO mogą sobie pozwolic na nie posiadanie biura - takie którę są np. podwykonawcami innych firm SEO}.

Pracownicy Po co komu pracownicy? Do katalogów sam dodam, albo kupie dodawarkę na allegro, sam sprawdzę pozycje w google, jest seo.net.pl więc to łatwe. A poza tym klient i tak widzi gdzie jest jego strona, po co tracić czas i to sprawdzać. Stronę klientowi też postawię sam - Mambo jest przecież proste. {a w dodatku zatańczę, zaspiewam i ukołysam do snu - wyjaśnienie po co się najmuje pracowników jest takie same jak wyjaśnienie czemu buty kupuje się w sklepie a nie samemu je robi}.

Reklama Po co się reklamować, wynajmować przedstawiciela handlowego, kupować reklamy w google? Przecież klientów jest mnóstwo sami przyjdą {no, klientów jest mnóstwo, ale jakoś sami nie przychodzą}. Dam ogłoszenie na Allegro i Ebayu, sie znajdą {dusigrosze bez kasy szukające usług "na wyprzedaży", w dodatku taki klient wybiera zwykle ofertę najtańszą - więc trzeba pozycjonować za 9,99}

Zaplecze Tak ludzie piszą na tym PiO o tych 100 domenach na 100 IP. A przecież wystarczą katalogi i trzy kopie dmoza czy innego sennika na których sie zainstaluje jakis system, To tak dużo nie kosztuje {fakt, całkiem ładnie to starczy na frazę "wełniane skarpety w paski", a czasem i na lepsze, zanim nie zainteresuje się tą frazą pozycjoner z zapleczem}.

Wiedza Przeczytałem forum PiO, ukończyłem kurs Majewskiego, jestem gosu. A poza tym Zenek na GG zdradził mi tajne techniki pozycjonerskie. Jak się coś zmieni w googlu to na pewno na forum o tym napiszą. A w razie czego przyłożę linków i też będzie {jak nasi lekarze są jak nasi "pozycjonerzy" to zaczynam chodzić do znachora}.

Czyli jak widać, świat SEO jest przed odważnym otwarty. Starczy 500zl na zakup dodawarki do qlwebów, 4 domen, darmowy hosting się znajdzie i szalejem! Jak się złapie 3 klientów po 100 zł każdy, to się w 2 miesiaće zwróci i bedzie na piwo i fajki.

Myśle że popadłes lekko w skrajności bo przecież inwestując na początku kase w to wszystko co piszesz może być lekko ryzykowne. W taj branży jeśli chcemy zmiejszyć ryzyko możemy przecież:

Działalność gospodarcza

A dlaczego płacić od razu 700 jeśli jest możliwość płacenia 300 zeta i przywileje z prowadzenia działalności są takie same. Skoro ktoś wymyślił tańszy okres inkubacji przedsiębiorstwa to chyba należy to wykorzystywać.

Pracownicy

Czy Ty zatrudniasz 10 pracowników wdrażając jakiś pomysł na biznes?? Wydaje mi się i przynajmniej ja tak robię że liczbę pracowników/współpracowników/podywykonawców dostosowuje raczej to ilosci pracy którą ma (czyt. Ilości obsługiwanych stale zleceń).

Jeśli pracy jest coraz wiecej to kalkuluje to i zatrudniam nową osobę a nie odwrotnie tak jak sugerujesz. Bo wiesz, może się okazać że koszty zjedzą Cię zanim zdążysz wrzuić wspomnianą przez Ciebie oferte na allegro (to oczywiście ironia :))

Zaplecze

Budowe zaplecza porównałbym to korelacji którą opisałem w ,,pracownikach” . Czyli startowe zaplecze=>+klient=>wieksze zaplecze+następny klient itd.

Reklama

Naprawde nie możesz wszystkich z tego forum wrzucać do jednego worka, nie każdy ogłasza się na allegro, uwierz ale dużo ludzi z tego forum odrzuca cała mase zleceń majac przywilej wyboru klienta

W taka sytuacja zwiazana jest nie tylko z dobra reklamą ( i nie o samym pozycjonowaniu pisze) ale też ich poziomem.

Wiedza

Na PiO naprawdę wiele można się nauczyć tylko trzeba chcieć i cały czas starać się być na bieżąco. Nie wiem skąd tyle ironii w tym podtemacie u Ciebie

Biuro

Może powiem na swoim przykładzie bo wydaje mi się że nie obsługiwąłes wielu zleceń z tej akurat branży

Moja firma zajmuje się tworzeniem stronek no i pozycjonowaniem. Mam biuro i zaufaj mi ale zastanawiam się nad jego zamknięciem, dlaczego??

1. Nikt z ulicy do mnie nie przyszedł i nie powiedział że chce swoja stronke np. wypozycjonować

2. Biuro to koszta

3. 95% klientów których pozyskałem to klienci których życzeniem było spotkanie u nich w siedzibie firmy i innej opcja nie wchodzi w grę gdyż to oni mają przywilej wygody i nie jeżdzenia po mieście. A klienci którzy chcą się spotykać w parkach to już raczej target właśnie z allegro i dla takich może i warto prowadzić biura. Pozdrawiam! :P

Biuro

Od 5 lat prowadze działalność w domu i nie jestem podwykonawcą i mam się dobrze a i klientów mam/miałem dość poważnych , więc bez przesady

Pracownicy

jeżeli mówisz o etatowym to w zupełności się nie zgadzam. jak potrzebuję konkretnej usługi to zlecam sprawdzonym ludziom, lub sprawdzam i zlecam. a i do katalogów lubię sam dodawać, nigdzie tak dokłądnie nie poznasz co się dzieje w polskim SEO, jak w nowo dodawanych stronach do katalogów :P

a reszta z grubsza ok :)

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności