Skocz do zawartości

Sklep, 2 języki a pozycjonowanie

konst-anty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poniżej krótko opisze mój przypadek. Zrobiłem stronę dla pewnej polskiej firmy w UK. Firma ta oferuje produkty (sklep) dla Polaków w Anglii i jej domena.co.uk była wypozycjonowana na polskie słowa kluczowe - pokazywała się i w google co.uk i .pl na te słowa, małe różnice w pozycjach. Z tego co zauważyłem strona najczęściej była linkowana z innych stron na domena.co.uk czyli strona główna.

Zlecenie zakładało wykonanie nowej strony (wcześniej była joomla) na WP (docelowo bardzo prosty sklep 4 produkty na woocommerce) w dwóch językach polski i angielski.

powstały więc dwie wersje nowej strony głównej:

domena.co.uk/en/slowo-kluczowe

domena.co.uk/pl/slowo-kluczowe

używałem dodatku polylang, ustawienie tego dodatku jest następujące

The language is set from the directory name in pretty permalinks - zaznaczone, czyli język wyświetlania strony głównej powinien być ustawiony po tym jaki jest link, więc jeśli w linku jest /en/ to powinien złapać ang. wersje a jeśli /p/ to polską. 

Myślałem, że google połapie się w tym wszystkim i pokaże polską wersje po wpisaniu polskich słów kluczowych w google czy to pl czy co.uk, niestety wyniki polskie kompletnie wysypały się z indeksu. Więc strona nie jest widoczna pod żadnymi frazami czy polskimi czy angielskimi, angielskie rozumiem bo nigdy nie była pozycjonowana. Ten dodatek nie zakłada też że istnieje coś takiego jak domena.co.uk tylko w pasku adresu pojawia się samo domena.co.uk/en/ lub domena.co.uk/pl/. Nie mam zielonego pojęcia od czego zależy ten wybór. Tzn. kiedy wpisuje w pasek domena.co.uk to od czego zależy czy przekieruje mnie na domena.co.uk czy domena.co.uk/pl/.

Wolałbym nie podawać konkretnej domeny.

Jak można to odkręcić tak aby przynajmniej polskie frazy wróciły na swoje miejsce?

wcześniej była tylko strona polskojęzyczna, tak przekierowałem linki.

np. domena.co.uk/ważne-słowo-kluczowe.html

przekierowałem na domena.co.uk/pl/ważne-słowo-kluczowe/

ale google jakoś tego nie chce podchwycić

ile czasu trzeba na to aby doszło do takiej zmiany ? 

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

ok, dziękuje Wam bardzo za pomoc, zobaczymy jak to się zachowa, poki co wyniki się trochę uporządkowały, tzn polskie frazy wróciły na swoje miejsce, są nawet lepsze pozycje niż wcześniej.

Wyniki te polskie są w każdym google (pl i uk) w serpach pokazują się polskie opisy,tytuł i opis strony (po wyszukiwaniu polskich fraz co jest ok) jednak po kliknięciu na wynik wyszukiwania który jako domena wyświetla się jako domena.co.uk przekierowuje na angielską wersje.

poczytam o atrybutach hreflang i postaram się je zastosować, może to pomoże.

Niekoniecznie Tomku. Można robić na jednej domenie kwestia biznesu i marki.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności