Skocz do zawartości

To nie AdSense tylko, to ogólna klapa. Co robić?

Linkman

Rekomendowane odpowiedzi

W tekście, czyli wewnątrz artykułu. Na końcu wpisu też liczę jako "w tekście" :) Miejsce było najlepiej klikalne, ale przestało się opłacać przez (jak sądzę): a) cofanie kliknięć, b ) spadek stawki, bo reklama nie jest widoczna od razu tylko trzeba przewinąć. Obecnie mam włączone dwie reklamy, na początku po prawej, oblana tekstem i w środku, oddzielająca tekst. Natomiast na mniejszych stronach, które nie dostały po uszach za zbyt dużą popularność, dobrze sprawdzają się jednostki elastyczne, też w tekście.

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Google ostatnio faktycznie leci w bambusa, ja wyświetlam 3 jednostki text/grafika i jedną linków, kiedyś przy 300 k uu miesięcznie wyciągałem z reklamy 50 - 70 pln dziennie dziś 14- 24 czasem jak coś im się popieprzy to z łaski 35 lub 40 się trafi. [...]

10k uu dziennie i takie niskie zarobki, masz chyba najgorszą tematykę strony jaką można mieć: pewnie jakieś gierki flashowe lub coś w tym rodzaju, albo coś co odwiedzają głównie młodzi.

Powtórzę to co pisałem już kilka razy: nie robi się stron na zarobek z reklam dla młodych ludzi, nigdy! 80% z nich stosuje adblocka, a reszta nawet jak zainteresuje reklama to prędzej pójdą do wyszukiwarki się czegoś dowiedzieć niż kliknąć w reklamę (bo by zabolało że ktoś sobie zarobił) - taka mentalność.

Chcesz zarobić to rób strony dla ludzi 35+, albo generalnie jakąś tematykę niszową.

Jak ktoś nie wierzy, to niech sobie porobi analizy: połączy adsense z analitycs i zobaczy jakie grupy wiekowe najchętniej klikają w reklamy, etc.

Co więcej wartość kliknięć młodych ludzi też często jest słaba- bo zwyczajnie nie mają kasy, kliknięcie kogoś kto ma 40 lat i szuka dobrego samochodu jest często 20-30 razy więcej warte (3-4 zł za klik vs 2 grosze).

Pracować mądrzej, a nie ciężej, olać gimbazę, i wtedy można coś zarobić.

W sumie treści są dla młodzieży głównie, trochę softu darmowego, gier flashowych i ciekawostek. Jak pisałem , kiedyś zarobki były duzo lepsze, dziś jest bardzo cienko, naprawdę cienko. Zastanowię się nad wskazówkami od Ciebie, może faktycznie masz rację, że gimbaza grasuje po sajcie z adblokami, wizyty są krótkie, a odsłony góra 2 strony.

Strona ma ok 4000 wpisów i nawet nieźle rankuje w wynikach googla, no cóż chyba trzeba olać dzieciarnie i zacząć kierować wpisy do starszej grupy czytelników.

Nie wiem na ile taka szybka zmiana jest możliwa.

Może lepiej postawić od podstaw nowy serwis, od początku przygotowywany pod kątem starszego audytorium.

Na młodych można zarobić, ale nie reklamami bannerowymi na stronie, oni są z kolei bardzo podatni na product placement i inne tego typu zagrywki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności