Skocz do zawartości

Statlink dla początkującego

ASido

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, pracuję od niedawna w agencji SEO i pewne niewielkie pojęcie o statlinku już mam, ale nie zajmuję się nim w firmie osobiście. Chicałbym go wykorzystać do prywatnego pozycjonowania strony przyjaciela. Mam kilka wątpliwości, które chciałbym rozwiać, zanim zacznę go wykorzystywać. Wybór słów kluczowych i poprawki onsite'owe mam już za sobą. Same te działania dały mi wzrost pozycji z 100 na 30-70 w zależności od frazy.

1. Jako noob pozycjoner bez prywatnego zaplecza będę musiał pewnie "wynająć" punkty. Z tego co zauważyłem, wynajmuje się je na określony czas. Rozumiem, że po tym czasie punkty znikają i wszystkie linki, które dzięki nim uzyskałem są usuwane? Czy takie pozycjonowanie ma sens, czy da tylko chwilową poprawę pozycji, a potem obniżkę?

2. Chciałbym linkować 4 anchory wyszukiwane odpowiednio: 900,600,30,10 miesięcznie. Ile mniej więcej linków dziennie/miesięcznie powinienem w nie wpakować?

3. Jakie linki pozaanchorowe powinienem dodać? Wydaje mi się, że 1-2 brandowe i frazę będącą urlem, dobrze kombinuję? Ile takich linków potrzebuję? Więcej niż anchorów, tyle samo?

Sorry za taką liczbę pytań na raz, ale aż tyle wątpliwości mi się nagromadziło. Proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc, będę bardzo wdzięczny! :)

Najwyższej jakości kuchnie na wymiar warszawa

Jak pracujesz w agencji SEO i tego jeszcze nie wiesz to ja nie wiem jak Ci doradzić  :hmmm:

Jak zaczynałem na tym forum to wszyscy mówili, że 5 linków na dzień to tak optymalnie, więcej to już  :spam:

Jedyna dobra rada na początek to taka:

Kup 10 domen, postaw na każdej z nich stronę testuj i wyciągaj wnioski, na pozycjonowanie nie ma złotej recepty. Nikt tu ci nie napisze jakie dać ilości statlinka żeby wypozycjonować stronę bo to zależy od setki czynników jak chociażby podstawowy:

-na jakich stronach trafią linki i czy dana strona nie jest w DT.

A tak nawiasem to brandowe linki sobie daruj i czytaj mniej SEO blogów specjalistów

Nowa Nadziejo Polskiego Seo -Jak to domena znajomego, z twoim potężnym doświadczeniem........   trzymaj się od SWL-a z daleka, zrób to jak przykazał buk, znajdź trochę przyzwoitych miejscówek na linki, np sprawdzając gdzie linkuje konkurencja, stwórz kilka, kilkanaście kilkadziesiąt darmowych zaplecz ( na początku będą miały 0 mocy, ale z czasem....), ucz się ucz sie a jak będzie ci się wydawało że jesteś debeściakiem bo wbiłeś 1 stronkę to poszukaj wpisu kolegi blake o etapach rozwoju pozycjonera :)

Czy takie pozycjonowanie ma sens, czy da tylko chwilową poprawę pozycji, a potem obniżkę?

SWLe nie służą stricte do pozycjonowania a do wspomagania pozycjonowania. 

Ile mniej więcej linków dziennie/miesięcznie powinienem w nie wpakować?

Każda domena / serwis jest inny i każdy inaczej reaguje.  Trzeba stałe monitorować i odpowiednio reagować.

Wydaje mi się, że 1-2 brandowe i frazę będącą urlem, dobrze kombinuję? Ile takich linków potrzebuję? Więcej niż anchorów, tyle samo?

Dobrze kombinujesz.  Więcej niż anchorów. 

Jedyna dobra rada

Znam takiego co ma ksywę Dobra Rada.  :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Dziękuję za wszystkie cenne rady, tylko nie rozumiem skąd tyle beki ze mnie ;) Mam pełną świadomość, że nic jeszcze nie umiem, dlatego pytam :) Forum wydaje się chyba właściwym miejscem do uzupełnienia wiedzy, a gdybym miał 10 lat doświadczenia i wszystko wiedział, to nie szedłbym na staż, tylko sam podbijał rynek.

Najwyższej jakości kuchnie na wymiar warszawa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności