Skocz do zawartości

Blog - wzrost liczby treści i fraz - brak wzrostu ruchu

PanGroszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Mam następujący problem:

Od pewnego czasu prowadzę bloga (około pół roku), a od trzech miesięcy regularnie 2 razy w tygodniu publikuję nowe wpisy. Dotychczas wydawało mi się, że blog jest dobrze zoptymalizowany (struktura, opisy tytuły, linki wychodzące itd). Również wpisy były optymalizowane (wtyczka seo yoast) pod frazy ściśle powiązane z tematem, ale jednocześnie średnio/słabo obstawione. 

Niestety od pewnego czasu (ponad 2 miesięcy) liczba wejść z organika ustabilizowała się na poziomie 4-9 wejść dziennie i za nic nie mogę tego przebić. 

Strona ma 5K backlinków, głównie nofollow i 400linków dofollow, ze stopek, komentarzy, kilkunastu katalogów, minizaplecz i pojedynczej wymiany linków (z dobrym blogiem branżowym). Refering domain wg. ahrefsa: 52. 

Sprawa mnie martwi ponieważ już wiele razy słyszałem że regularne publikacje pomagają, że optymalizacja wystarczy do długiego ogona, a w tym samym czasie znajomi (z różnych branż, ale także z mojej) stoją z linkami na podobnym poziomie, DUŻO gorzej z optymalizacją, a mimo to twierdzą, że zgarniają z organika kilkadziesiąt odslon dziennie. 

W związku z tym zastanawiam co jest nie tak - czy to kwestia wtyczki seo, czy coś robię nie tak?

Zastanawiam się nad zainwestowaniem w katalogowaniem w kilkudziesięciu mocnych katalogach, ale pytanie czy jest sens w tej chwili płacić kupę kasy podczas gdy problem może być w innym miejscu?

Link linkowi jest nierówny to jedno.

Dwa : treśc może i ma duże znaczenie ale dla "silnych portali"

Trzy : katalogowanie ? sorry ale kilka lat temu - teraz inwestuj w innego rodzaju linki (whitepress lub podobne ) - określ ile masz $ bo sie nagle okaże, że budżet jest =200 pln  co sprawia, że o sensownych wynikach praktycznie możesz zapomnieć.

Pytanie jaka jest konkurencja na frazy na które piszesz - niestety dobra treść nie wystarczy, jeśli na dany temat napisano w ciągu 5 lat 45 równie dobrych jakościowo tekstów. Bez linka ciężko jest coś więcej powiedzieć i poradzić.

Przeczytaj najnowsze informacje o Top Gear -> https://autoblog24.pl/top-gear/

teraz inwestuj w innego rodzaju linki (whitepress lub podobne )

hmm, a w jakim celu skoro:

Generalnie efekt seo moim zdaniem zerowy.

Link do wypowiedzi: https://www.forum.optymalizacja.com/topic/213121-white-press-test-mocy-linkow-z-portali/page-2#entry1432687

a kolega właśnie tego efektu szuka :)

Obecnie tylko takie linki daja jakis sensowny efekt.  

Doszlismy w seo do etapu gdzie usa bylo 3-4 lata temu - czyli top10 zajmuja domeny ktore maja linki "jakosciowe" + sredni wiek domeny w top 10 > 2 lata.

Wybierz sobie dowolne 20 fraz i sprawdz (mogą być nawet longtailowe).

W związku z tym zastanawiam co jest nie tak - czy to kwestia wtyczki seo, czy coś robię nie tak?.
Sama wtyczka nie czyni automatycznie SEO optymalizacji... Może źle ją wypełniasz = używasz. Może masz silną konkurencję, która wypełnia SERP.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

regularnie 2 razy w tygodniu publikuję nowe wpisy

Ja już regularnie nie dodaję wpisów. Raz dodaję 10 nowych wpisów, a czasem zdarza sie 30 lub więcej. Tak 1-2 razy w miesiącu dodaję.

Bawiłem się w regularne dodawanie ale uznałem, że to bez sensu. Można ustawić np: w WordPress datę publikacji ale też to olałem.

Szkoda, że nie podałeś domeny lub chociaż tematyki strony. Jednak myślę, że dopiero czas pomoże. Nie wiem ile stron jest w sieci.

Mam wrażenie, że dopiero po roku czasu pozycje ładnie pną się w górę. Jednak to na własnej obserwacji piszę.

regularne publikacje pomagają

Myślę, że nie muszą to być publikacje tylko przykładowo komentarze, nowe zdjęcia w galerii itp.

Ja publikuję tak jak wyżej napisałem. W między czasie dodam np: komentarz do jakiegoś newsa.

Co do jakości linków to wszystkiego po trochu - myślę, że dobrze robisz.

Sprzedam punkty systemu wymiany linków Gotlink.pl i Seomatik.pl

Wystawiam faktury VAT. Zapraszam do kontaktu d.szwaba@gmail.com

Strona ma 5K backlinków, głównie nofollow i 400linków dofollow, ze stopek, komentarzy, kilkunastu katalogów, minizaplecz

Dobre linki + content. Ty nie masz dobrych linków.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Doszlismy w seo do etapu gdzie usa bylo 3-4 lata temu - czyli top10 zajmuja domeny ktore maja linki "jakosciowe" + sredni wiek domeny w top 10 > 2 lata.

Ty tak na poważnie? :)

Ty tak na poważnie? :)

Sprawdz top10 na 50 wybranych przez siebie fraz i zobacz ile domen ma date rejestracji > lipiec 2015

Domeny pół biedy, ok (choć na upartego dałoby się coś wyszperać moim zdaniem, ale szkoda na to czasu - większość się zgadza w tym przypadku); natomiast stwierdzenie, że "tylko takie linki", ewentualnie frazy z long tail nie mają szans bez wypasionych linków wbić się wtopy uważam za błędne z własnego doświadczenia - wystarczy znać metodę odpowiednią... Ja sam frazy z long taila bez jakiegokolwiek wzmacniania linkami wbijałem w topy w 2- max 3 tygodnie (i do tej pory tam siedzą), więc na pewno z tym się nie zgodzę; UU zaś generują ładnie ;) Wszystko zależy od konkurencyjności oraz "wybadania" tematu i tyle. Naprawdę dobry content, odpowiednio rozplanowany i "podjęty" ma szansę nawet bez linków. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności