Skocz do zawartości

Wybór domeny com czy eu - produkt/usługa strona w różnych językach

Adam X

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam adres z końcówką "eu" i planuję stworzyć serwis pod produkt/usługę w różnych językach.

Adres np. dla języka polskiego miałby po ukośniku "/" pl dla niemieckiego de dla angielskiego en itd. 

Czy dla pozycjonowania i reklamy adresu w Niemczech, Polsce i Wielkiej Brytanii domena z końcóką  "eu" będzie OK. ?

Problem polega na tym, że domena z końcówką "com" jest zajęta a "eu" wolna.

Wyjaśniam skąd takie pytanie ... bo np. firma Sunrise System uważa, żeby lepiej się pozycjonowało powinienem mieć końcówkę "com" .

Kilku moich znajomych z UK (laików w branży web i seo) uważa, że końcówka "eu" w UK to błąd i powinienem mieć co.uk lub com

Czy ja dobrze rozumiem, że chcesz to zrobić w ten sposób?

domena.com/pl/ - opis produktu na PL

domena.com/en/ - opis produktu na UK

domena.com/de/ - opis produktu na DE

?

Jeśli tak to robisz duży błąd, pod każdy kraj powinna być osobna domena, serwisów języków nie robi się w podkatalogach...

Czy ja dobrze rozumiem, że chcesz to zrobić w ten sposób?

domena.com/pl/ - opis produktu na PL

domena.com/en/ - opis produktu na UK

domena.com/de/ - opis produktu na DE

?

Jeśli tak to robisz duży błąd, pod każdy kraj powinna być osobna domena, serwisów języków nie robi się w podkatalogach...

No właśnie tak chcę zrobić - zauważyłem, że w ten sposób działa wiele znanych marek. Serwis rozpoznaje z jakiego kraju (języka) ktoś wchodzi na stronę i się wyświetla język - korzystam z dodatku w WP polylang. Natomiast nie mam wiedzy czy ta metoda jest dobra dla pozycjonowania.

Rejestrowanie kilkudziesięciu domen dla danego kraju to prawie niemożliwe - z uwagi na pozajmowane nazwy w danych krajach. 

Proszę o argumenty ... i pomoc :-) 

Po pierwsze, nie cytuj w całości, Po drugie dałem ci radę, to napisałeś, że za drogo to wyjdzie, jeśli zakup domen na 3 kraje które wymieniłeś wychodzi za drogo to nie mamy o czym rozmawiać.

Dla pozycjonowania oczywiste jest, ze lepiej mieć na każdy kraj inną domenę, pomijam fakt, że jak załapiesz filtra to lecisz na wszystkie kraje, a tak w każdym masz inną domenę.

jeśli zakup domen na 3 kraje które wymieniłeś wychodzi za drogo to nie mamy o czym rozmawiać.

załapiesz filtra to lecisz na wszystkie kraje, a tak w każdym masz inną domenę.

To już logiczne :-)

Chodzi o znacznie więcej krajów - min. 12 (na początek) i problem że, domena w kilku krajach jest zajęta 

Z tym filtrem to fakt.

oczekiwałem na rzeczową i logiczną odpowiedź 

Właśnie taką odpowiedź dostałeś i nie ma co się spinać i unosić dumą...

Ewentualnie rozwiązanie budżetowe jest takie, że bierzesz www.domena.com i poszczególne wersje językowe stawiasz na subdomenach, czyli np. pl.domena.com, de.domena.com, en.domena com i tak dalej.

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

jest też inna strona medalu: siłę portalu przy opcji .com robisz tylko raz (wtedy możesz sobie nawet fundnąć linka z huffingtonpost). Następnie dodając trochę linków niemieckich na katalog /de/ łatwiej wbijesz się na wybrane hasła niemieckie niż pozycjonując .de od początku i tak na każdy kraj. Więc jeśli poważnie rozważasz wiele rynków, moim zdaniem sumarycznie mniejszym wysiłkiem osiągniesz wysokie pozycje na dane hasła z .com. Jest coraz więcej przykładów takich portali .com które wchodzą w topy w wielu krajach i nie myślę tu wcale o wielkich portalach, przy których możnaby użyć argumentu, że ich trust jest taaaaki, że Ty nigdy takiego nie osiągniesz.

W katalogach też można wystarczy zastosować atrybuty hreflang odpowiednio. Testowałem to i jak są poprawnie wdrożone nie widzę problemu w pozycjonowaniu np. www.xxxxxxxxxxx.pl/de na rynek niemiecki.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

nie widzę problemu w pozycjonowaniu np. www.xxxxxxxxxxx.pl/de na rynek niemiecki.

I tak bezpieczniej będzie to zrobić na subdomenach. Nie wiadomo jak autor chce to pozycjonować, za dwa tygodnie napisze temat, że nie może dodać podstrony do katalogu czy gwt;)

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

za dwa tygodnie napisze temat, że nie może dodać podstrony do katalogu czy gwt;)

No tak, tu już musi sam zdecydować co i jak. My nawet jakbyśmy chcieli podpowiedzieć to nie znamy na tyle tematu aby to zrobić.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności