Skocz do zawartości

Wybór domeny com czy eu - produkt/usługa strona w różnych językach

Adam X

Rekomendowane odpowiedzi

Jak można przeczytać to różne opinie ...

Google też nie namawia na kupowanie adresów w każdym kraju -  https://support.google.com/webmasters/answer/189077?hl=pl

Wracając do zapytania ... jeśli już stronę robić to pod adresem "eu" czy "com" (zakładając że com będzie jakimś słowotwórstwem).

Wolałbym pod "eu" bo mam nazwę a com-a nie.

Oczywiście jeśli już ustalę ten problem eu czy com to kolejnym problemem będzie znalezienie takiego speca od SEO by za rozsądne pieniądze pomógł zbudować stronę tak by mogła się pozycjonować. 

Na tą chwilę problem to "eu" i np. strona eu/en-GB itp. czy strona com/en-GB - bo tak zaleca support Google

wiem że łatwo to powiedzieć, a trudniej zrobić, ale .com jest zdecydowanie lepsze. Dostajesz od klientów od razu +10 do zaufania, poczucia wielkości. Marketingowo .eu nie umywa się do .com. Ale wiadomo, łatwiej to doradzić niż znaleźć wolny .com. IMHO warto jednak się wysilić.Wtedy też możesz promować markę nie na zasadzie BRAND, tylko Twój brand to BRAND.COM. I jesteś kimś.

Wtedy też możesz promować markę nie na zasadzie BRAND, tylko Twój brand to BRAND.COM. I jesteś kimś.

A BRAND.EU nie może być? Coś waść głupoty trochę piszesz.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

oczywiście, że może być BRAND.EU, może być też BRAND.NET i BRAND.BIZ i inne podobne. Chodzi o to, że postrzeganie domen .COM (jeśli się poważnie zaprezentują i potrafią to wyeksponować) daje dodatkowego bonusa na starcie, jeśli chodzi o postrzeganie klienta. To już oczywiście bardziej marketingowe zagadnienie niż SEO, ale wg mnie ten bonus jest wart uwagi

oczywiście, że może być BRAND.EU, może być też BRAND.NET i BRAND.BIZ

Potencjalny klient nie zwraca uwagi czy jest w końcówce EU/NET/BIZ/COM itp. Tu jest rozmowa o tym że autor tematu chce oferować usługę/produkt na kilka krajów.

Tu może być jedynie problem jak będzie miał np. domenę EU, a usługa np, na US, bo klient ze stanów też kojarzy że to domena na unię.

W innych przypadkach raczej nie ma problemu.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Potencjalny klient nie zwraca uwagi czy jest w końcówce EU/NET/BIZ/COM itp

tutaj właśnie różnimy się opiniami. Wg mnie klient finalizujący transakcję online szuka potwierdzenia, że może zaufać danej stronie. I jeśli np. w logo jest podkreślone, że to jest BRAND.COM albo klient spojrzy na domenę i tam znajdzie BRAND.COM (ale nie 30-literowe Exact Match.COM) to moim zdaniem jego zaufanie do strony rośnie, a sama firma wydaje się na poteżniejszą, o co chodzi firmom sprzedającym w internecie.

Oczywiście czynników zwiększających zaufania jest jeszcze dużo innych, ale tutaj autor wątku w swojej ostatniej wypowiedzi właśnie o to spytał.

Natomiast ma to znaczenie dla postrzegania i prestiżu - z czym się zgadzam.
Ostatnio widziałem ładny firmowy samochód i miał naklejki z nazwą firmy + domeną właśnie EU i powiem, że całość tworzyło niezły wizerunek prestiżowej firmy o zasięgu europejskim :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 2 tygodnie później...

Jeszcze raz dzięki za cenne uwagi !  Decyzja padła na "com" i przy okazji mam też pl, co.uk i de

Teraz pozostaje budowanie witryny wielojęzycznej pod okiem specjalistów od SEO. 

Powinienem skorzystać z firmy z zespołem ludzi czy freelancerów ? ( to chyba pytanie na inny wątek ) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności