Skocz do zawartości

Qlwebowe przemyślenia.

mf

Rekomendowane odpowiedzi

Dodawałem sobie dziś stronę do katalogu opartego o skrypt Qlweb, robiłem to poraz milionowy i zaskoczyłem:

Skoro pierwszy wpis w QlWeb jest najważniejszy (opis, tytuł, słowa, email) to po cholerę aby dodać stronę do kolejnych kategorii wyświetla się okienko z tytułem, opisem itp?

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

A ja juz pisałem o tym kilka razy i napisze jeszcze tu.

Podczas dodawania strony do qlweba dodajemy w tytule nasz precyzyjnie przemyślany anchor. Tylko po co? Jak sie wejdzie do katalogu w szczegółowy opis naszej strony, to nie ma tam żadnego linku z tym naszym anchorem.

.

Podczas dodawania strony do qlweba dodajemy w tytule nasz precyzyjnie przemyślany anchor. Tylko po co? Jak sie wejdzie do katalogu w szczegółowy opis naszej strony, to nie ma tam żadnego linku z tym naszym anchorem.

Ale jest w kategorii w której umieściliśmy naszą strone przecież...

Dlatego trzeba to przerobic osobiscie. np. zeby bylo tak

w pliku szczegoly.tpl.php linie 6 zamienic na taka:

<b>{site title}</b> <span style="font-size:13px; font-weight:bold; color: #5555ee"><a href="{url}">{tytul}</a></span> <br>

kolor oczywiscie dowolny:>

Właśnie img o to chodzi. A jeżeli chodzi o indeksacje tej strony przez google to tylko kwestia czasu, ale też odpowiednia konstrukcja skryptu katalogu. Aby nowo dodane strony były pokazane na głownej stronie przez pewien czas i miały z tamtąd link wewnętrzy do opisu strony czego oczywiście w qlwebie nie przewidziano (jest zupełnie odwrotnie - są linki ale zewnetrze)

Wracając do tego co napisał franek

A więc dodajemy strone (która może mieć kilka profili) do kilku różnych podkategorii w katalogu na kilka różne anchory i zupełnie odmienny opis (bo nie wiemy że i tak wszędzie będzie wystepować tylko z pierwszym wariantem) No i po dodaniu okazuje się że w tych następnych dodanych kategoriach mamy anchor i opis strony zupełnie nie na temat, i jak to zostanie potraktowane przez admina katalogu? Spam w nieodpowiedniej kategori i ban?

.

........do kilku różnych podkategorii w katalogu na kilka różne anchory i zupełnie odmienny opis (bo nie wiemy że i tak wszędzie będzie wystepować tylko z pierwszym wariantem) No i po dodaniu okazuje się że w tych następnych dodanych kategoriach mamy anchor i opis strony zupełnie nie na temat, i jak to zostanie potraktowane przez admina katalogu? Spam w nieodpowiedniej kategori i ban?

Tak to już ten skrypt jest napisany. Przy pierwszym razie jest dodawany do bazy wpis a później już tylko rekord jest przyczepiany do podkategorii. Może twórcy skryptu chcieli później robić zmieny przy kolejnych podkategoriach ale nie zrobili tego i zostały pola edycyjne. Chyba każdy kto w głową dodaje do katalogów wie jak działają najpopularniejsze skrypty.

Nie wiem jak inni ale ja jako moderator jeśli mam możliwość odczepiania od podkategorii (nie znam administracji qlweb) i widzę wpis z tytułem i opisem niezgodnym z podkategorią po prostu odczepiam jeśli takiej możliwości nie ma wywalam całkowicie wpis.

Oczywiście nie piszę o sytuacji jak ktoś wpisuje tytuł jako "pozycjonowanie" a doda sie do podkategorii "optymalizacja" bo tutaj wiem, że jest to powiedzmy jedno i to samo ale jak tematyka strony jest mi wogóle nie znana to już bywam bardziej restrykcyjny.

Bany u mnie jak myślę też u innych moderatorów można zaliczyć za cykliczne dodawanie do całkowicie nieodpowiednich podkategorii w ilościach hurtowych.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Również zastanawiałem się nad tym zagadnieniem :blush:

W qlweb'ach liczy się tylko tytuł pierwszego wpisu z danej domeny, reszta jest bez znaczenia.

Nie jestem pewny czy tak jest we wszystkich - mam wrażenie, że widziałem wersję w której każdy wpis tej samej strony miał inny tytuł.

yavaho - to o czym piszesz jest w niewielu katalogach. W "ostatnio dodanych stronach" są zazwyczaj linki zewnętrzne. W mojej "odsłonie" zmieniłem to tak jak Ty napisałeś + dodatkowo odpowiedni link w szczegółach strony.

Spis stron

Loga, dzwonki - nakarm komóreczkę...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności