Skocz do zawartości

Powrót po latach, co się zmieniło?

Wujo

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

jak w temacie, powracam do tematu optymalizacji/pozycjonowania stron po 5 latach i chciałbym zasięgnąć aktualnych informacji nt trendów, sposobów które teraz "są na topie" itd :)

Może zacznę od małego opisu jak widziałem to wszystko ze swojej strony te 5 latek temu ;)

Otóż pozycjonowałem wtedy swoje małe strony na dość proste frazy, jednak były tam już strony dość mocno osadzone w top3, z historią kilkuletnią. W ciągu pół roku, może mniej udało mi się obyć bez filtrów na głównych domenach i wbić na swoje frazy do top10, najlepiej było chyba 4 miejsce.

Czego wtedy używałem?

- Katalogowanie (różne, seokatalog, webmini wtedy wchodził dopiero), płatne, darmowe

- Precle

- Dopalanie precli, katalogów i strony SWL (eweblink) [raz dostałem nawet bana na jakiejś domenie za SWL ;) ]

- Byłem bardzo początkujący, te pozycje były dla mnie wtedy sukcesem :) Nie śmiejcie się ;)

- Na stronach miałem PR3

Zaplecza jako takiego nie budowałem, bo nie można chyba tym nazwać 3-4 stronek ;)

To co wiem na ten moment i myślę, że było to aktualne wtedy i jest dziś:

- Dobry kod html

- Uporządkowane css/skrypty

- Unikalny content z wplecionymi słowami kluczowymi

- Wersja mobilna (słyszałem, że Google ma "promować" takie strony) przy pomocy RWD

- Naturalne linki

Zgadza się?

Chciałbym aby jakiś życzliwy Kolega opisał mi jednak co w tym czasie się zmieniło :) Szczególnie mam takie pytania:

1) Czy warto używać SWL?

2) Czy katalogowanie ma sens? Jakie są teraz "najlepsze" skrypty na katalogi?

3) Precle są ok? Może jakieś polecacie?

4) Czy warto zaciągać na stronę Google Analytics?

5) Jak często są update PR, czy jeszcze ktoś się tym emocjonuje?

6) Jakieś spektakularne zmiany w algorytmie? Słyszałem w międzyczasie o "Pandzie"

Z góry dzięki i pozdrawiam!

to tak na szybko i skrótowo

1.  SWL teraz się używa do innych celów i nie dopala się stron docelowych

2. Katalogi jak już to dla ludzi czyli takie, które mają szanse dać także ruch

3. jako część piramidy linków są jeszcze ok

4. na stronie docelowej tak, jak i dodać do GSC czyli dawne GWT

5. PR nie jest aktualizowany, przynajmniej ten widoczny dla nas

6.  sporo ich było, główne to kilka wersji Pandy i Pingwina, podobno są już zintegrowanie z algo czyli działają w czasie rzeczywistym

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

"Powrót po latach, co się zmieniło?"

Niektóre mają więcej siwych włosów.

Niektóre mają ich dużo mniej.

I tyle. Reszta po staremu.

:)

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Dzięki :)

Mam jeszcze takie pytania:

1) Czy zjawisko "FSB" jest nadal widoczne?

2) Jak najlepiej sprawdzać konkurencję? "link:domena", "site:domena" już chyba nie wystarczą? Może ktoś polecić jakieś dobre narzędzia do tego?

Ale do czego Ty chcesz wracać? Wracać to byś mógł jak byś wcześniej miał konkretną wiedzę, wtedy w ogóle można by było mówić, że jest możliwy jakiś powrót, ale Ty nie masz żadnych podstaw, bo z tego co wypisałeś to nawet wtedy nie miałeś o tym żadnego pojęcia. Więc nie podchodź do tego tak, że gdzieś powracasz, tylko że zaczynasz od nowa, nowy temat w życiu. Zacznij czytać dział dla początkujących, zacznij testować itd... jak każdy szeregowy świeżak.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

blake masz rację i na pewno tak się skieruję, jednak twierdzenie że "powracam po latach" jest prawdziwe. Nie powracam do bycia "guru" i "wymiataczem" bo nigdy nimi nie byłem, powracam do roli początkującego i szukającego :) No ale dział chyba wybrałem adekwatny do tego :)

No ale wiem o co Ci chodzi, intrygująca nazwa tematu, a w środku jakiś noob ;) W sumie podobnie jak z lipną stronką wypchniętą na top1 (ok, być może nie taka lipna pod jakimś względem, że jednak top1 zdobyła, zależy też od frazy etc wiem wiem)

Chodzi o to, że osoba z pojęciem po 2-3 zdaniach co tak na prawdę się zmieniło w ciągu paru dni doszuka resztę i powinna wiedzieć jak podejść do nowych testów. Tobie te 2-3 zdania nic nie powiedzą, nawet 20 zdań nic by nie powiedziało. Taka sytuacja...

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Chciałbym aby jakiś życzliwy Kolega opisał mi jednak co w tym czasie się zmieniło [...] Szczególnie mam takie pytania:
Mi się, to kojarzy z gotową receptą na skuteczne pozycjonowanie ... Czy tak po cichu nie tego Oczekiwałeś ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

blake, też racja :)

Mion, można tak powiedzieć. Liczyłem też na to, że jeżeli coś ważnego miało miejsce w sferach których nie objąłem pytaniami, to taka informacja się pojawi :)

W każdym bądź razie zabieram się do nauki

Za odpowiedzi dziękuję :) Jestem świadomy że nie umiem praktycznie nic, ten temat to jedna z form wejścia w seo jeszcze raz, znów od początku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności