Skocz do zawartości

Prośba o ocenę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałem się przedstawić i polecić uwadze mój projekt poświęcony tworzeniu stron interetowych. Znajduje się on pod adresem www.fingermade.com - polecam przede wszystkim część portfoliową. Liczę na komentarze i uwagi na temat mojej pracy. Zwłaszcza te krytyczne, które mogłyby się przyczynić do polepszenia moich umiejętności.

pozdrawiam

Andrzej Dzirba - FingerMade.Com

Tylko walidacja zgodność z polskim prawem, to około 0% :blush:

Polecam np Art. 21 Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej:

Art. 21. Jeżeli przedsiębiorca oferuje towary lub usługi w sprzedaży bezpośredniej lub sprzedaży na odległość za pośrednictwem środków masowego przekazu, sieci teleinformatycznych lub druków bezadresowych, jest on obowiązany do podania w ofercie co najmniej następujących danych:

1) firmy przedsiębiorcy;

2) numeru identyfikacji podatkowej (NIP);

3) siedziby i adresu przedsiębiorcy.

Podobne Art. 12. 1 Ustawa z dnia 19 listopada 1999 r. Prawo działalności gospodarczej
Art. 12. 1. Jeżeli przedsiębiorca oferuje towary lub usługi w sprzedaży bezpośredniej lub wysyłkowej za pośrednictwem środków masowego przekazu, sieci informatycznych lub druków bezadresowych, jest obowiązany do podania w ofercie co najmniej następujących danych:

1) oznaczenia przedsiębiorcy,

2) numeru, pod którym przedsiębiorca wpisany jest do rejestru przedsiębiorców lub ewidencji działalności gospodarczej, wraz z oznaczeniem sądu rejestrowego lub organu ewidencyjnego,

Tych danych nie znałaslem na stronie "projektu" i też nie na wykonanych stron (ale nie sprawdzałem wszystkich).

Wiem, że są inne takie strony, ale śmieszne jest wtedy

© 2006 FingerMade.Com
Copyright móze mieć osoba (prawna albo fizyczna) ale nie domena internetowa!

oj - czepialscy jesteśmy;

copyright jest odnośinkiem do mojej strony portfoliowej. Prawa autorskie są niezbywalne i wynikają z każdoz wynikają z każdorazowej umowy będącej podstawą do budowania takiej strony. A wobec tego nie widzę problemu z umieszczeniem adnotacji o tym, iż prawa autorskie do projektu są moje. Nie widzę także problemu z neumieszczeniem Nipu i adresu - w przypadku osoby fizycznej są to informacje osobiste i podaję je tylko zainteresowanym podpisaniem ze mną umowy.

Co do walidacji z polskim prawem to polecem również urywki o działalności opartej na umowie zlecenie i umowie o dzieło - z tego co wiem nie ma potrzeby posiadania przedsiębiorstwa w pewnych typach działalności (patrz nauka lub sztuka). Dla porządku - płacę podatki i korzystam z porady prawnej.

apeluję o sensowność wypowiedzi!

Tylko walidacja zgodność z polskim prawem, to około 0% :blush:

Polecam np Art. 21 z Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej:

Art. 21. Jeżeli przedsiębiorca oferuje towary lub usługi w sprzedaży bezpośredniej lub sprzedaży na odległość za pośrednictwem środków masowego przekazu, sieci teleinformatycznych lub druków bezadresowych, jest on obowiązany do podania w ofercie co najmniej następujących danych:

1) firmy przedsiębiorcy;

2) numeru identyfikacji podatkowej (NIP);

Tych danych nie znałaslem na stronie "projektu" i też nie na wykonanych stron (ale nie sprawdzałem wszystkich).

Wiem, że są inne takie strony, ale śmieszne jest wtedy

© 2006 FingerMade.Com
Copyright móze mieć osoba (prawna albo fizyczna) ale nie domena internetowa!

Nie widzę także problemu z neumieszczeniem Nipu i adresu - w przypadku osoby fizycznej są to informacje osobiste

To błedny myślenie:

Może w Art 2 6) Ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz. U. Nr 144, poz. 1204) jest najprosciej definicje

6) usługodawca - osobę fizyczną, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, która prowadząc, chociażby ubocznie, działalność zarobkową lub zawodową świadczy usługi drogą elektroniczną,

I oczywiscie kązda ustawa ma inne wymagan ... Tu są Art. 5.2
2. Usługodawca podaje:

1) adresy elektroniczne,

2) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę lub firmę oraz siedzibę i adres.

Warto wrócić ogólne uwaga na to, że dany firmy/usługodawcy ogólne nie są chronione ale przeciwne WYMAGANE.

chciałem się przedstawić i polecić uwadze mój projekt poświęcony tworzeniu stron interetowych. Znajduje się on pod adresem www.fingermade.com

Mi się podoba, wizualnie fajna. Polecałbym tylko w portfolio po kliknięciu linka z daną stroną przesunąć jakoś ekran w dół, ponieważ przy rozdziałce 1024x768 nie widać od razu opisu - efekt jest taki, że się klika i nic się nie dzieje.

W kontakcie masz literówkę.

pozdrawiam,

• 2 tygodnie później...

Co racja to racja. To jednak że ktoś robi nielegale nie stanowi wytłumaczenia do powielania procederu. Co do tego mam jasność. Jeśli jednak chodzi o bieżący temat to widzę pewną nieścislość. Mianowicie, można działać na umowę zlecenie i wtedy nie trzeba prezentować każdemu wszem i wobec swoich danych. Koleś twierdzi jednak, że nie można prezentować swojej oferty bez owych informacji. Można więc wykonywać pracę ale zabrania się reklamy prowadzącej do legalnej pracy? Nie barzo rozumiem jak to ma działać. Spytam bardziej biegłych w prawie jak tylko powrócą z urlopu.

z letnim pozdrowieniem ...

andrzej dzirba - FingerMade.com

PS. A co do oceny to faktycznie niewiele się dowiedziałem na temat swojej strony. Zachęcam do komentowania.

TTSEO rzadko ktora strona waliduje sie z prawem w 100%

bo to prawo jest chwilami mam wrazenie nie dla ludzi.

meritum sprawy w tym przypadku winna byc moim zdaniem

wizualna ocena i uzytecznosc.

dzięki za komentarz - to oczywiście kwestia smaku. Dokładnie takie bylo zamierzenie, żeby zostawić dużo światła i nie przeładowywać strony.

andrzej dzirba

Moim zdaniem wszedzie zbyt duzo swiatla w stosunku do tresci - wizualnie poprawna ale bez rewelacji.

jest ładna ogólnie, nie żeby powalała, ale nie jest brzydka co w końcu ważne przecież, projekty niektóre ładne a niektóre mniej, ale to już inna bajka, tak jak ktoś wspomniał, fajnie byłoby trochę inaczej zagospodarować przestrzeń, żeby projekty były od razu widzialne bez przewijania no i fajnie byłoby zrobić tak, żeby sobie można było otwierać podstronę z opisem tego projektu w nmowym tabie/oknie a tu tylko void wyskakuje :-)

no i wiem, że szanujecie ludzi używających roździałek 800x600, ale jakby jednak trochę rozszerzyć całość, to wszystko by się fajnie pomieściło

czyli w skrócie - bez żadnych powalającuch rzeczy, ale nie wstydziłbym się pokazac klientowi takiego portfolio (chociaż wolę oszczędzać mu klikania pokazując po kilka projektów na stronie)

a, dopiero teraz zobaczyłem, że tam jest jakiś flash, ale lmi obecny komputer nie uciągnie flasha, więc nie skomentuję, chociaż faktycznie coś pustawo mi było na górze :-)

Dzięki Stefan,

doceniam uwagi. Portfolio ciągle jest w przygotowaniu - w następnej wersji (po zakończeniu obecnie czterech realizowanych projektów ), uwzględnię zmiany. Faktycznie przydałbya by się stronka bez tych voidów i bez konieczności przewijania.

pozdrawiam

a.d.

jest ładna ogólnie, nie żeby powalała, ale nie jest brzydka co w końcu ważne przecież, projekty niektóre ładne a niektóre mniej, ale to już inna bajka, tak jak ktoś wspomniał, fajnie byłoby trochę inaczej zagospodarować przestrzeń, żeby projekty były od razu widzialne bez przewijania no i fajnie byłoby zrobić tak, żeby sobie można było otwierać podstronę z opisem tego projektu w nmowym tabie/oknie a tu tylko void wyskakuje :-)

no i wiem, że szanujecie ludzi używających roździałek 800x600, ale jakby jednak trochę rozszerzyć całość, to wszystko by się fajnie pomieściło

czyli w skrócie - bez żadnych powalającuch rzeczy, ale nie wstydziłbym się pokazac klientowi takiego portfolio (chociaż wolę oszczędzać mu klikania pokazując po kilka projektów na stronie)

a, dopiero teraz zobaczyłem, że tam jest jakiś flash, ale lmi obecny komputer nie uciągnie flasha, więc nie skomentuję, chociaż faktycznie coś pustawo mi było na górze :-)

Andrzej malutka sugestia z mojej strony, zupelnie Off topic, chyba nie ma potrzeby cytowania calego postu Stefana zeby odniesc sie ogolnie to jego uwag.. szczegolnie ze Twoja wypowiedz jest nad wypowiedzia Stefana:) Szanujmy miejsce w bazie servera, transfer i oczy forumowiczow:)

pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności