Skocz do zawartości

Sprzęt Google.

przemko77

Rekomendowane odpowiedzi

The numbers alone are enough to make your eyes water.

* Over four billion Web pages, each an average of 10KB, all fully indexed

* Up to 2,000 PCs in a cluster

* Over 30 clusters

* 104 interface languages including Klingon and Tagalog

* One petabyte of data in a cluster -- so much that hard disk error rates of 10-15 begin to be a real issue

* Sustained transfer rates of 2Gbps in a cluster

* An expectation that two machines will fail every day in each of the larger clusters

* No complete system failure since February 2000

Robi wrażenie, prawda?

Pełny tekst : https://insight.zdnet.co.uk/hardware/server...39175560,00.htm

Kiedyś znalazłem taką informacje na temat Google, ale chyba już nie zabardzo aktualne bo to było z pół wieku temu, ups roku ;-)

"Sprzęt, na którym działa system Google, to nie jeden potężny serwer, a farma złożona z około 15 000 komputerów klasy PC"

A przy okazji podaje link, pod którym jest opis skuteczności najlepszych wyszukiwarek świata:

https://www.webinside.pl/news/753

--

Robi wrażenie, ale dane trochę nieaktualne szczególnie punkt 1, a co za tym idzie prawdopodobnie i pozostałe

Nie wydaje mi się żeby były nieaktualne. Artykuł jest z 1.12.2004 i nawiązuje do wizyty "Google's vice-president of engineering" w Londynie w zesżłym tygodniu.

Owszem Google podaje, że przeszukuje ponad 8 bilionów stron, ale pkt 1. mówi: fully indexed a przeciez nie wszystkie 8 bilionów są w pełni zindeksowane a ich kopia zapisana na serwerach.

Poprawcie mnie jesli się mylę.. :-k

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności