Skocz do zawartości

Włamanie na serwery firmy Adweb czyli hosting 2be

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepszy komentarz z Facebooka :) :)

Krzysiek Kunicki Miszcz bisnesssuuu 2be . Po tym co napisał w wywiadzie Pan J powinien on mieć zakaz prowadzenia działalności gospodarczej ze względu na brak mózgu i potencjalna wysoka szkodliwość społeczną. Mimo wszystko liczę że ta historia przyniesie pozytywny oddźwięk w szczególności dla wynagrodzeń rynkowych informatyków. Panie Juszczyk nauczka na przyszłość jak ktoś Pana trzyma za jaja to się Pan nie wierć i nie wierzgaj bo Pan sobie je urwiesz.

• Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Tak to jest jak amatorzy uważają się za profesjonalistów. I kilka komentarzy, które to obrazuje:

Nie nikomu sie nie zdaza. O to wlasnie chodzi. To nie jest bazar tylko hosting a hostingi od tego maja wszelakie zabezpieczenia. Ten czlowiek jest po prostu skonczonym debilem i amatorem i powinien siedziec za straty finansowe swoich klientow. Zachowal sie na poziomie idioty postujacej na FB zdjecie swojej karty kredytowej. Jego niedopatrzenia i brak zabezpieczen oraz etyki poufnosci stoi wlasnie na takim karygodnym poziomie. To jest tragikomedia. Albo po prostu zwyczajna amatorka. Takie osoby nie powinny byc na takim stanowisku. To nie jest jakis tam przypadek czy wlam czy inne bajki jakie nam pan wlasciciel sprzedaje tylko nieudolne prowadzenie biznesu i dopuszczenie do katastrofy przez wlasna glupote i niedopatrzenia. Wiec nie. To sie nie zdarza nikomu.

„Zamierzamy przeprosić pocztowo wszystkich klientów i zaoferować im duże zniżki na usługi”.
Ludzie, trzymacie mnie, bo się przewrócę… Jak to było? „I lecimy dalej?” Chyba sobie polatacie, ale po sądach.
Ten pan, Bartłomiej Juszczyk, występujący w mediach jako luzak Bartek, jest osobą spaloną w poważnym biznesie. Nie wyobrażam sobie nawiązania z nim jakiejkolwiek współpracy, powierzenia jakichkolwiek danych, czy obowiązków. Jak można zaufać komuś, kto wypowiada się w taki sposób?

Haha… a na końcu znowu to samo – będzie jedno hasło i jeden admin.
No ludzie – trzymajcie mnie bo nie wytrzymię 1f609.png
Firmę ta należy omijać szerokim łukiem – wzięli się za duży biznes, garażowymi metodami i sami nie ogarnęli kuwety którą zbudowali.
Zero wyciągania jakichkolwiek wniosków.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Czy w takim przypadku można ubiegać się o jakieś odszkodowanie wchodząc na drogę sądową ? 

Nie wiesz w co zainwestować pieniądze ? Wejdź na DKW.pl i zobacz sprawdzone sposoby na zarabianie pieniędzy oraz jak zarabiać na grach ! Masz problemy finansowe i potrzebujesz gotówki?Ten portal finansowy pomoże Ci wybrnąć z problemów!

Szkoda tylko ludzi-klientów, którzy im zaufali.

Po części sami są sobie winni.

Czy w takim przypadku można ubiegać się o jakieś odszkodowanie wchodząc na drogę sądową ?

Oczywiście, to powinna być formalność. Gorzej pewnie będzie z jego wypłatą, bo może nie być z czego (chyba, że komornik zajmie ciągnik sąsiada).

https://z-1-scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/t31.0-8/1973208_10205219837631575_1367993911766342785_o.jpg

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

@blake - chyba właśnie nie do końca, bo jak czytałem wczoraj ten wywiad to coś tam mówił, że przychody z hostingu to i tak niewielka część ich przychodów. Tak to brzmiało jakby czymś zupełnie innym się zajmowali. Tylko nie wiadomo, czy to wszystko jest w ramach jednej spółki...

Z odszkodowaniami też może być różnie, bo w regulaminie mogło być zapisane, że nie są robione kopie bezpieczeństwa itp. i może się okazać, że w większości wypadków odszkodowania = zwrot kasy za dalszy okres abonamentowy. To będzie zresztą bardzo ciekawy case dla wszystkich jak to trafi do sądu.

Najlepsze jest, że jeszcze się podkładają tym wywiadem, że to była totalna amatorszczyzno i brak jakiegokolwiek zdrowego rozsądku przy prowadzeniu tego biznesu. Tak to zawsze sąd łaskawiej by patrzył jakby 100% winy leżało w rękach "zdolnego hakera" robiącego włam, a oni by mogli ściemę uskuteczniać, że były najlepsze zabezpieczenia z możliwych. 

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

że przychody z hostingu to i tak niewielka część ich przychodów.

Za to straty klientów hostingu mogą przekroczyć całość przychodów JEDNOOSOBOWEJ DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ. Poczytaj trochę o tego typu działalności. Żeby tak nie myśleć i nie założyć sp. z o.o. to nie wiem co trzeba mieć w głowie...

Z odszkodowaniami też może być różnie, bo w regulaminie mogło być zapisane...

To co mogło być zapisane w regulaminie to mało kogo teraz obchodzi. Gość złamał prawo nie przestrzegając podstawowych zasad GIODO do czego się publicznie, oficjalnie przyznaje. Tu można z powództwa cywilnego wszystkiego żądać i jest się na wygranej pozycji. Prawdopodobnie kilka donosów do GIODO (co już pewnie wkur... klienci zrobili) i oni też mu zrobią jesień średniowiecza...

sąd łaskawiej by patrzył

oni by mogli ściemę uskuteczniać, że były najlepsze zabezpieczenia z możliwych.

Żartujesz? Czy nie czytałeś tego wywiadu? Sąd? Życzliwe patrzenie? Sąd raczej powinien wydawać wyroki w oparciu o fakty a nie o miękką ()(). Chłop właśnie położył przynajmniej kilkunastu osobom dorobek całego życia a Ty piszesz, że sąd na niego będzie łaskawie patrzył, bo on amator jest i udaje wyruchanego głupa bo komuś hasło dał i nie zmienił?

A tak z ciekawości, jakie są stawki adminów jak w tej historii np. freelancera/firmy zewnętrznej?

Inaczej "liczy" sobie freelancer a inaczej firma zewnętrzna. Do takich zadań jak z historii nie bierze się freelancerów tyko sprawdzone firmy zewnętrzne, z którymi podpisuje się umowę. Mówię tu już o akcji ratowania zasobów i przywrócenia ruchu. Tu nie ma stawek godzinowych a za konkretne dzieło. Stawki są wysokie, bardzo wysokie. Najwięcej kosztuje obecny odzysk danych, o ile jest. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Tu można z powództwa cywilnego wszystkiego żądać i jest się na wygranej pozycji

taaaaa.. yyyyhyymmmm.. 

Jak już się obudzisz/wytrzeźwiejesz/zejdziesz na ziemię, to zobaczysz, że wciąż jesteś w Polsce, nie jUeSandA

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

taaaaa.. yyyyhyymmmm..

Piotr Krysztofek, właściciel firmy produkującej ramy aluminiowe i drewniane, które sprzedawał za pośrednictwem sklepu internetowego, swoje straty po 8 dniach awarii szacuje na 80 tys. złotych.

Jego sklep internetowy był tworzony przez Adweb, co kosztowało go 30 tys. złotych. Firmie zarzucił zaniechania, brak zabezpieczeń i niewystarczającą ochronę danych. - Zbieram informacje od innych pokrzywdzonych. Całość przekażę prawnikom - dodał.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2016-03-06/awaria-w-firmie-hostingowej-padlo-prawie-2-tysiace-domen-paraliz-sklepow-i-blogow/

Taaaa... yhmmmmm...

@up no i??

Z szacowaniem jak ze statystyką - statystycznie ja i mój pies mamy po trzy nogi.. 

A wyrok sądu będzie zgoła odmienny ;) Przykładów rażąco niskiego zadośćuczynienia jest tak dużo, że życia by Ci zabrakło aby je policzyć :) Poza tym stare powiedzenie mówi "nie szukaj sprawiedliwości w sądzie" :)

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności