Skocz do zawartości

Włamanie na serwery firmy Adweb czyli hosting 2be

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

@blake - nie zrozumiałeś mnie z tym ostatnim akapitem - właśnie mi chodziło, że jakby nie dawał tego wywiadu to by powiedział, że atak był z zewnątrz, a on miał najlepsze zabezpieczenia (teraz piszesz to co każdy wie z tego wywiadu, a tak to by było nie do sprawdzenia jakie jaja z tymi adminami były)

On tam powiedział, że dochody z tego hostingu to jakieś 15% jego dochodów, więc kasę może mieć.

Z GIODO to nic nie zdziałasz - zrobią donos i co z tego wynika - nic. Na razie nie ma dowodu, że jakikolwiek dane osobowe zostały wykorzystane i ktoś przez to poniósł szkodę. Nikt nie będzie w stanie wykazać jakiejkolwiek szkody wyrządzonej przekazaniem jego danych osobowych. Jak dla mnie z GIODO jest tu małe pole manewru, nawet może się okazać, że zerowe, bo mogło nie być nawet żadnego naruszenia w tym zakresie.

Regulamin ma dużo do znaczenia, bo tam określasz zasady świadczonej usługi. Np. skrajnie możesz mieć zapisany uptime 50% i leży kilka dni i wszystko będzie ok. Ponadto większość klientów, co ponosili straty to klienci biznesowi, więc odpadają w tym przypadku odpadają klauzule umowne i może się okazać, że odpowiedzialność hostingodawcy jest zerowa, bo tak było w regulaminie.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

• Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

bo mogło nie być nawet żadnego naruszenia w tym zakresie

Jak mogło nie być? :D Admin, który od 2 miesięcy nie pracował w firmie miał dostęp do roota...

Z tego co wyczytałem tvn i polsat już reportaż kręcą, więc będzie pewnie kabaret do pooglądania. W sumie tu już nie ma o czym dyskutować, bo wszystko jasne jest. Na szczęście nie miałem tam żadnego hostingu a jedyne niewiele ponad 100 domen, które działały, bo nie oni je utrzymywali. Ale trzeba będzie się z tymi domenami jak najszybciej stamtąd wynieść.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Nie chcę nikogo bronić, bo w sumie nie ma czego, ale to, że ktoś z byłych pracowników/współpracowników miał dostępy do roota nie upoważnia do rm -rf  / czy dd if=/dev/zero of= (pomijam złamanie wszelkich zasad)

Z drugiej strony faktura na 44k też jest ciekawa.(Nie znam zakresu prac)

Generalnie smutna telenowela trwa...

Jestem jak inni ludzie. Po prostu zaopatruje potrzebujących.

To chyba na zaś... jakby był gotowy na katastrofę ;)

Pierw zaoszczędził na administratorze

Następnie na firmach co miały poprawić błędy

Kolejno na odzyskiwaniu danych

What next? :)

Webmastering, kodowanie & programowanie

Więcej informacji na moim profilu

Zapraszam na PW

Czy ktoś ma sposób żeby wyciągnąć authinfo do domen eu? A właściwie to przenieść gdzieś już wygasłe domeny?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności