Skocz do zawartości

Włamanie na serwery firmy Adweb czyli hosting 2be

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Na miejscu byłych pracowników nie przyznawałbym się nawet, że pracowałem kiedyś w Adweb ;) A tymi referencjami, co krzyczał, że nie wypisze pracownikom można sobie obecnie by było cztery litery podetrzeć. 

Zapraszam także na mojego bloga Jacek Jagusiak. Oferuje także usługę odwirusowania stron www jak i serwerów.

Kilku nieświadomych? Kilku to można świadomych złapać, nieświadomych są masy. I to na nieświadomych można zrobić największe pieniądze. Ma masę maili, pewnie jakąś infrastrukturę, know-how, jakieś kontakty etc. O ile nie puszczą go w skarpetkach, to ma szanse się odkuć.

Zresztą trzeba poczekać na wyrok sądu, bo tak samo prawdopodobne jest że będzie musiał bulić odszkodowanie, jak to, że nie zapłaci ani grosza. Na chłopski rozum - skoro klient podpisał umowę, że backup leży po stronie klienta, to kto mu bronił go robić i trzymał siłą u nich? Po 2 dniach teoretycznie mógł odtworzyć dane gdzie indziej. Tak na chłopski rozum...

Backup backupem natomiast pytanie jest o dostępność usług oraz klucze auth. O ile sprawę backupu mógł załatwić w umowie to nie sądzę aby w umowie było, że uptime może wynosić mniej niż 50%, (95% to rozsądne minimum), a o ile pamiętam to niektóre usługi i strony padły na dość długo. Dodatkowo klienci milei problem z usyskaniem kluczy autoryzujących aby poprzenosić strony na inne serwery i to jest kolejny "paragraf" za któy mopżna go łapać.

Pozdrawiam

Pysio

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi

O ile sprawę backupu mógł załatwić w umowie to nie sądzę aby w umowie było, że uptime może wynosić

O jakiej umowie mówisz? O jakim backupu i uptime? Czy podpisujesz umowę z hostingodawcą? 

Juz ich strona działa. Możesz przeczytać sobie regulamin świadczenia usług. Jestem przekonany, że większość klientów nie czytała.

Dla takich firm najważniejszy jest transfer miesięczny aby czasem klient nie przekroczył. Nic po za tym.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Nie czytałem ich regulaminów. Osobiście podpisując umowę na poważne usługi typu e-commerce wymagał bym od hostingu uptime na odpowiednim poziomie. To, że dla hostingu liczy się transfer i kasa mam gdzieś mnie interesuje mój zarobek. Jak ktoś podpisał umowę typu: Będę płacił miesięcznie x PLN za nic to niech płaci dalej.

Tak ja należę do tych osób co czyta 98% regulaminów, OWU oraz SWU przed podpisaniem czegokolwiek.

Pozdrawiam

Pysio

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi

• 9 miesięcy temu...

Odkopuję temat, ale cała sprawa dopiero teraz miała swój tragiczny finał. Właściciel grupy Adweb nie żyje. Podobno zmagał się dość długo z jakąś chorobą, która zaatakowała również jego mózg. Z tego co wyczytałem, to podobno miało to wpływ na dość niecodzienne jego zachowanie przy całej awarii. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności