Skocz do zawartości

Czy to koniec publicznych proxy?

Anmato

Rekomendowane odpowiedzi

Reasumując.... konkluzja jest taka, iż Publiczne Proxy nadal działają i można je stosować. Zresztą patrząc przez pryzmat żądań HTTP do i (G) jak każde inne proxy HTTP.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 103
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@qazy: nie wiem skąd te wnioski... przejrzeliśmy wszystko dokładnie i panel sprawdza dobrze, wysyła takie samo zapytanie do Google jak inne narzędzia tego typu.

To, że nie radzi sobie teraz na aktualnie dostarczanych proxy publicznych z ProxyGen i ProxyMarket wynika raczej z tego w jaki sposób sprawdza. Otóż narzędzia z których pojawiają się tutaj screenshoty, jak rozumiem, działają tak, że biorą proxy, wysyłają do niego jak najwięcej zapytań w możliwie krótkim czasie i jak otrzymają bana to je zostawiają (lub może próbują jeszcze raz go użyć później).

Stat4Seo jaki i inne monitoringi serwerowe np. Web-Tools, nie używa proxy w ten sposób. Soft ten był stworzony z myślą o proxy prywatnych i serwerowych. Gdy go wypuszczałem nie było ani ProxyMarketu, ani ProxyGen, ani ProxyLive. W Stat4Seo chodzi o to, żeby dane proxy wykorzystać i nie doprowadzić do jego zablokowania. Wykonywane są przerwy między zapytaniami, proxy są rotowane tak każde z nich było możliwie rzadko wykorzystywane - i to się sprawdza w 100% w przypadku proxy prywatnych

Rozmawiałem z autorem Web-Toolsa i pisał mi, że rekomendował swoim klientom pakiet 60 proxy publicznych na 1000 fraz. Jak to ma się do użytkownika @Blake który pisał mi, że monitorował w Stat4Seo 35`000 fraz używając pakietu 20 proxy z ProxyMarket ? Wiem, że było takich osób więcej i moim zdaniem to przez jakiegoś rodzaju zmiany w Google (przyspieszenie, zintensyfikowanie blokad) w połączeniu z takim działaniem niektórych użytkowników doszło do aktualnych problemów. 

Dodam też, że nie da się łatwo i szybko (też z czysto technologicznych przyczyn) przerobić systemu by działał tak jak aplikację "okienkowe" które wielowątkowo wysyłają duże ilości zapytań do Google.

Stat4Seo od zawsze było przeze mnie tworzone i przedstawiane jako aplikacja do monitorowania fraz, rozliczania się z klientami, dedykowana raczej do monitorowania małej i średniej liczby fraz (do 10 tysięcy fraz). Od zawsze zasada była taka, że panel ma sprawdzić możliwie dużo fraz, przy możliwie małej liczbie proxy, rozkładając zapytania w czasie itp. To nie jest soft do szybkiego, masowego sprawdzania fraz, gdyby miał taki być to nie pisałbym go w PHP (chociaż też się da, ale to nie jest najlepszy wybór). Gdyby ktoś napisał mi przed zakupem czy można monitorować tym narzędziem np. 20`000 fraz - z pewnością napisałbym, że może być ciężko i polecił rozdzielenie tego na 2-3 instancje.  

Podsumowując - proxy publiczne które na ten moment oferuje ProxyMarket, ProxyGen i ProxyLive nadają się np. do harvestowania bo programy okienkowe potrafią z nich wycisnąć jak najwięcej, wysyłając do znalezionego sprawnego proxy duże ilości zapytań zanim niejako Google zdąży dane proxy zablokować. Stat4Seo nie działa tak szybko/agresywnie i tego typu proxy publiczne po prostu przestają działać zanim na dobrą sprawę skrypt zdąży z nich skorzystać - trzeba pamiętać że takie proxy publiczne jest prawdopodobnie w tym samym czasie wykorzystywane przez inne osoby. 

Nie mniej bez problemów Stat4Seo radzi sobie ze sprawdzaniem pozycji przy proxy prywatnych lub przy proxy publicznych lepszej jakości - takie ma np. Web-Tools (niestety na ten moment tylko dla swoich użytkowników). 

@MaxPan: mogę się z Tobą zgodzić, że wprowadzenie przepisywania captcha do S4S może pomóc i będę nad tym pracować. Nie mniej nadal uważam, że to rozwiązanie głównie na proxy prywatne. 

logo-stat4seo-blue-small.png

@MaxPan: $150 za 100 prywatnych proxy? Drożej nie znalazłeś? :-)

wiem co kupuje więc błagam, nie ucz mnie   :D Testowałem chyba wszystkie dostępne do kupienia własnoręcznie. Jak kupuje te co kupuje to wiem za co place. Przy obecnej cenie na IP i deficyt na rynku ( IP) cena poniżej 1 USD nie ma racji bytu z zasady. Jeśli cena niżej to nie są proxy prywatne, a tak zwane semi-dedykate (niby prywatne a tak naprawdę współdzielone, często nawet na tym samym porcie, a czasami na rożnych). Czasy kiedy na OVH kopiowało się dedyk z pulą 256 IP za grożę już skończyły się.

Moim zdaniem rozwiązanie tego problemu jest proste, tylko nie mam pojęcia jak to wygląda od strony technicznej, ale tak czy siak się powymądrzam #nieznamsiewiecsiewypowiem.

Skoro został w pewnym stopniu zdiagnozowany problem trzeba się nim zająć. Rozumiem Łukasza i jego podejście do sprawy - stat4seo ma swoje lata i być może pewne rozwiązania stały się nie tyle przestarzałe, co nieaktualne. stat4seo było pisane jako aplikacja dla proxy serwerowych/prywatnych - okey, ale większość użytkowników korzysta z proxy publicznych ze względu na wygodę, niską cenę i możliwość wykorzystania ich do innych celów - np. harvestu. W między czasie Google gdzieś coś zmieniło i sposób w jaki stat4seo odpytuje Google dla proxy publicznych stał się problematyczny do tego stopnia, że proxymarket rezygnuje ze sprzedaży publicznych proxy. :) Jeżeli faktycznie możemy uznać, że zmiana sposobu odpytywania wyszukiwarki przez stat4seo da zmianę na lepsze, uważam że autor powinien do tego przysiąść i wypuścić PŁATNĄ, nieobowiązkową aktualizację dla tych użytkowników, którzy chcą dalej korzystać z publicznych proxy. Dla reszty zalecenie, by używali proxy prywatnych - też można wypuścić PŁATNĄ aktualizację w której będzie dołączona możliwość wysyłania captchy do Hindusów. Wilk syty i owca cała.

@MKucinski: zastanowię się nad tym i będę w razie czego nad tym pracować w najbliższym czasie, na ten moment i tak nie bardzo jest gdzie kupić proxy publiczne z tego co widzę.

Poza tym Stat4Seo ma być przede wszystkim dokładne i skuteczne, nie koniecznie szybkie czy najtańsze - taka jest prawda. Staram się bardziej iść w kierunku coraz lepszego symulowania realnych użytkowników, chcę wykorzystywać lepsze metody niż tylko cURL - symulować przeglądarkę, użytkownika, dawać możliwość szczegółowego ustawiania lokalizacji.

Wysyłanie masowo zapytań do Google jest raczej mało realistycznym symulowaniem użytkownika i nie wiem czy dobrze wpłynie na jakość samych wyników Stat4Seo.

Dla mnie dopóki Stat4Seo jest bez problemu w stanie sprawdzać kilka tysięcy fraz dziennie to jestem zadowolony.

Nie było moim celem tworzenie narzędzia do monitorowania dziesiątek tysięcy fraz, nie testowałem nigdy aplikacji przy takim obciążeniu, a to że poniekąd Stat4Seo to umożliwia/umożliwiało to tylko plus.

Być może sami postaramy się o ofertę proxy prywatnych dla użytkowników Stat4Seo, bo wbrew pozorom są rozwiązania które bez problemu pozwalają zejść z ceny proxy grubo poniżej 1 USD. 

logo-stat4seo-blue-small.png

Noo, to biznesy na nowo można odpalać. Google odpuściło z prosiakami ;) Jest jak dawniej ;)

E: Jednak tylko na chwilę ;/

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Była chwila gdzie nagle był duży wzrost i zdecydowane przyspieszenie, później spadło, ale widzę znowu tendencję zwyżkową, może w końcu puści.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Była chwila gdzie nagle był duży wzrost i zdecydowane przyspieszenie, później spadło, ale widzę znowu tendencję zwyżkową, może w końcu puści.

Dokładnie, tak samo to widzę. Ogólnie teraz jest już znacznie lepiej w porównaniu do ostatnich 2 dni, ale dalej nie jest to samo co wcześniej.

Polecam usługi ślubne we Wrocławiu: https://www.goodchoice.com.pl/

Profesjonalny kurs wizażu: https://lalabeautyacademy.pl/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności