Skocz do zawartości

Whitepress

Nomemi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

jestem copywriterką i chciałabym sama wypozycjonować swoją stronę www - z racji wykonanego zawodu stale mam kontakt z pozycjonerami i chcę poświęcić trochę czasu na naukę tej sztuki. Wydaje mi się (tak, wiem), że frazy, których potrzebuję (copywriter, copywriting, opisy produktów itd.) nie są bardzo trudne. Szczególnie, że w zasadzie jakoś bardzo mi się nie śpieszy i Googlowi narażać się nie chce pochopnymi decyzjami. Dodałam stronę do kilku katalogów (może 3) i oczywiście nie drgnęła. Ale do rzeczy.

Zastanawiam się nad tym, czy zamiast zlecać firmie seo taką usługę, wbijać się w fora, pisać do katalogów itd, nie wykorzystać swoich umiejętności i skupić się na artykułach sponsorowanych na Whitepress. Czy dobrym pomysłem jest przeznaczyć, np. 1000 zł miesięcznie na artykuły sponsorowane, czy przekazać je agencji, która przecież musi na tym jeszcze zarobić itd. więc takiej sumy na to nie przeznaczy. Tylko czy nie będzie tu problemu z różnorodnością?

Wydaje mi się, że 5-10 artykułów, ze stron o Page Rank minimum 3, z dobrych tekstów, może mi dać naprawdę sporo. 

Jeśli byłby problem z różnorodnością takich linków, może warto postawić na 70% pochodzących z takich źródeł? Ile takich artykułów można zrobić w miesiącu, aby Google nie wyczuł sztuczności?

Będę wdzięczna za ocenę specjalistów ;)

Jak nie do końca wiesz co robić, a masz 1000zł do zainwestowania miesięcznie, to IMO lepszym pomysłem będzie przeznaczenie tych 1000zł na adwords. Przynajmniej na 1 miesiąc. Zbadaj sobie frazy, zobacz konwersję i jak będzie wiadomo które frazy najlepiej konwertują, to wtedy będziesz mogła pomyśleć o SEO. Za 1000zł na takie frazy sobie zrobisz kampanię, że głowa mała. :)

Dzięki za odpowiedź ;) Oczywiście zdążyłam już się zaprzyjaźnić z Adwords. Obecnie jednak mam komplet klientów, więcej nie potrzebuję i jak wspominałam, po prostu chce się nauczyć pozycjonowania. Poza tym życie freelancera to nieustająca sinusoida, a Adwords jest kosztowny. Dobrze wypozycjonowana strona to wsparcie, kiedy chwilowo kasy brak i stałe, regularne zlecenia. A na tą chwilę moja strona nie pojawia się na Top1 nawet po wpisaniu jej nazwy ;)

Za 1000zł na takie frazy sobie zrobisz kampanię, że głowa mała. :)

Za 1k głowa mała? Przecież to jest dopiero może na dzień pracy człowieka + softów + hindusów.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Jak wspominałam już wcześniej - korzystałam z Adwordsa i wiem, które frazy dobrze mi się klikały i przynosiły zyski. Ponadto po prostu chcę sama spróbować wypozycjonować moją stronę. Taką mam ambicję, zachciankę, jak to bywa ;)

Justyna1980 - praktycznie wcale nie mam wyświetleń. Strona nigdzie nie była reklamowana ani ogłaszana, nie jest też w ogóle pozycjonowana. Nie mam z niej więc klientów, na tą chwilę jest moją wizytówką, zastępującą CV.

Co sądzicie o tym Whitepressie? :)

Jako jedno ze źródeł linków będzie OK, ale podstawą powinno być zróżnicowanie. Nie zapominaj o serwisach ogłoszeniowych i katalogach firm, a także innych rodzajach serwisów powszechnie wykorzystywanych do zgłaszania wizytówek firmowych. 

Wracając do samego WhitePressa, sprawdź czy znajdziesz w nim wystarczającą ilość sensownych stron. Poza tym, nawet w ramach artykułów sponsorowanych raz wrzuć linka/i w treści artykułu, innym razem jako podpis pod zdjęciem, jeszcze innym razem w stopce autorskiej. Staraj się po prostu naśladować działania nastawione stricte na promocję, a nie wyłącznie SEO. 

blake: a do czego Ci w ustawianiu adwords hindusi i softy? 1000zł kampania AdWords, nie SEO. Chyba mi nie powiesz, że na frazy copywritingowe 1000zł miesięcznie to mało + że warto aby ktoś bez wiedzy w SEO ten 1000zł przeznaczył na jakiekolwiek pozycjonowanie, a już na pewno nie na softy czy rozwiązywanie kapcz, bo tego w jeden dzień mając tego tysiaka to się nie ogarnie. Ale też druga strona - po cholere na frazy copywritingowe kupować softy, sam statlink da radę i to nie za tysiaka za kilka stówek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności