Skocz do zawartości

Planeta-seo : Google wycina klientów AdWeb po sabotażu hostingu

Newsbot

Rekomendowane odpowiedzi

HostingNews.pl: Ok, kiedy nastąpiło to włamanie i w jaki sposób go dokonano?

Bartek Juszczyk: Włamanie nastąpiło z piątku na sobotę w nocy 25 na 26 luty. Zrobiła to osoba, która miała dostęp do roota i znała hasło. Z tego co wiem, tylko ja znałem hasło, nasz administrator, który odszedł w grudniu, poprzedni zdalny admin, i ta właśnie firma.

Nie mam pytań... :olaboga:

Tak to się może gimbaza bawić z serwerami na których trzyma WP i zarabia na hakach do gier i prowadzi dziennik zarobków na makecash... 

No i teraz nawet mało rozgarnięta papuga na podstawie tego jednego zdania wyciągnie KAŻDE odszkodowanie.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Po za tym,  po odejściu administratora zmienia się hasła do wszystkiego.  To chyba podstawowa zasada.  Nie łapie się też z łapanki administratorów.  Obawiam się że polisa nie wystarczy na odszkodowania. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

po odejściu administratora zmienia się hasła do wszystkiego

To po pierwsze a po drugie GIODO wymaga zmiany hasła co 30 dni! O ile oczywiście zgłosili do GIODO, że przetwarzają dane...

Eh... nie chciałbym być dzisiaj w skórze tego gościa... ale z drugiej strony to zrobił to sobie na własne życzenie, admini z fejsa i ustalenia mailowe do serwerów na których jest 1,5k klientów...

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności