Skocz do zawartości

opłacalność i wysokość kwoty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pewnie temat wielokrotnie się pojawiał się tutaj, ale postanowiłem zapytać i odświeżyć troszkę.

Jakie macie doświadczenie odnośnie Adwords - opłaca się?

Jaką kwotę trzeba miesięcznie przeznaczyć aby efekt był zadowalający.

Wczoraj dzwonił do mnie Pan który zaproponował mi kampanie za 600 zł na 3 mc - on ma z tego tylko kupon od google jak sam mi powiedział "250" zł:D

Później po okresie 3 mc opłata miesięczną za jego prace to 70 zł. ( akcja próbna aby zachęcić mnie do późniejszego działania)

Wiem, że kupony bywają dużo większe?

Czy kwota 200 zł na mc nie jest przypadkiem śmieszna?:D

Posiadam 2 strony : www.ogrody-wodne.pl i www.lunaticgarden.pl - branża ogrodnicza ( stawy kąpielowe, oczka wodne, projektowanie ogrodów, nawadnianie ogrodów, zakładanie ogrodów, czyszczenie oczek wodnych, baseny ogrodowe, fontanny ogrodowe, budowa oczek wodnych itp)

Chce uniknąć wyrzucenie kasy w błoto i zrażenia się do tematu.

Zasięg działania myślę o lokalnym - swoje województwo lub ewentualne 2-3 województwa ( Lubelskie) + Podkarpackie, Mazowieckie, Świętokrzyskie

Może ktoś normalnie podpowiedzieć czy warto, czy przynosi to efekty, ile trzeba wydać aby miało to sensowny odzew w sieci.

Jak brakuje jeszcze jakiś informacji to proszę napisać

Oczka wodne, stawy kąpielowe, fontanny

https://ogrody-wodne.pl/

Musisz sobie sam przeliczyć.

Biorąc pod uwagę budżet 200 zł miesięcznie / 30 dni = 6,67 zł dzień. Załóżmy, że Twoje frazy będą kosztować 0,50 zł - 2 zł. Ilość kliknięć to od 3-12 dziennie. Muszę coś jeszcze pisać?

Dla Ciebie startowym budżetem powinno być 1000 zł na miesiąc. Wtedy zobaczyłbyś czy kampania w ogóle przynosi jakieś zyski i czy się opłaca.

Kupony AdWords. Czy korzystałeś już z takich? Czy osoba proponująca Ci takowy zapytała w ogóle czy już z takich korzystałeś?

Pamiętaj, że z kuponu możesz skorzystać tylko raz.

Co do prowizji. Uważam, że ja mam bardzo niską prowizję. Minimalna to 200 zł netto za miesiąc pracy przy budżecie na kampanię do 1000 zł. Wiem ile pracy należy włożyć w kampanię przez ten okres czasu. Analiza w Analytics, optymalizacja na bieżąco kampanii. Ale 70 zł? Wyobrażasz sobie, że w Swojej branży pracujesz nad czyimś ogródkiem za 70 zł?

lukass85 zanim wydasz $ na adwordsa zorientuj się jaka jest konkurencyjność w Adwordsach na Twoją branżę. Zadaj sobie pytanie co chcesz osiągnąć dzięki adwords z punktu widzenia biznesowego. Ja osiągam konwersję na poziomie ok 1% z adwordsa co jest niestety "teoretycznie" nieopłacalne. czyli za 1000 wejść x ok 1,2 zł mam przeważnie 10 zamówień. Myślę że w Twojej branży stawki będą znacznie mniejsze za kliknięcie. Co do kwoty 200 zł to już odpowiedź masz, jest ona zdecydowanie za mała. Również sam możesz stworzyć kampanię, nie jest to takie proste, ale akurat google ma niezłą pomoc w tej kwestii.

• 3 miesiące temu...

Jak czytam o tych waszych stawkach to robię się zazdrosny. Nie korzystam z GA od ponad 5 lat, ale już wtedy płaciłem minimum 3.5 PLN za klik. A teraz widzę, że stawki osiągają 30PLN przy wg mnie słabej konwersji. Gdybym miał płacić 2 PLN za klik to nawet bym nie pomyślał o seo. Żeby cokolwiek zarobić na kampanii musiałem wydać co najmniej 10k PLN miesięcznie netto.

https://leczyc.pl - Oferta stacjonarnego leczenia alkoholizmu Warszawa
psychiatra Warszawa - https://psychiatra-gabinet.pl
Interesuje Cię problematyka zależności odwiedź https://medox.org.pl znajdziesz odpowiedź jak leczyć uzależnienia, tu nie leczą pedagodzy i księża tylko lekarze  i psycholodzy z uprawnieniami..

• 2 miesiące temu...

Może ktoś normalnie podpowiedzieć czy warto, czy przynosi to efekty, ile trzeba wydać aby miało to sensowny odzew w sieci.

Czy warto - każdy musi odpowiedzieć sobie sam na to pytanie - ja mogę podać moje skromne doświadczenia.

Próbuję wypromować stronę/sklep drukarni cyfrowej – stronę przygotowała firma zewnętrzna, estetyką, przyjaznością, funkcjonalnością nie ustępuje od przeciętnej strony tego typu w Internecie. Strona nie jest optymalnie pozycjonowana (nikt nad tym jeszcze nie pracował). Domena zarejestrowana jest od 14 lat.

Warto wspomnieć, że konkurencja na rynku poligraficznym jest dość duża i wiele drukarni korzysta z adwords.

Założony został niewielki budżet testowy w wysokości kilkuset zł w 1 miesiącu. Efekt po 3 tygodniach wyświetlania reklamy to ok. 105 tys. wyświetleń i blisko 900 wejść na stronę. Duży udział nieprawidłowych kliknięć, bardzo duży udział wejść/wyjść -  mam na myśli sesje które trwają 1 sek.

Konwersji zero, nikt z klientów nie złożył zamówienia. Czasami mam wrażenie, że wejścia na stronę generują jakieś roboty wyklikujące strony konkurencji. Reklama była optymalizowana przy udziale pracowników googla (na codzień nikt jej nie optymalizuje - brak specjalisty w firmie, za mały budzet kampaniii).

Dziwi mnie ze spośród 900 osób, które rzekomo weszły na stronę nie znalazła się ani 1 która nie była zainteresowana i nie złożyła zamówienia – jest to tym bardziej dziwne, że ceny, które oferujemy są od 30% do 50% niższe niż u konkurencji.

Dla porównania z wykonanego mailingu do ok. 9,5 tys. firm z 1 wybranej branży (przypadkowej), gdzie nie był to przekaz stricte reklamowy tylko prośba o kontakt, wpłynęły 2 zamówienia, wsp. otwarć ok. 12,5%, wejść na stronę ok. 1% - innymi słowy 1 na 50 klientów, który wszedł na stronę dokonał zakupu.

W tej chwili planuję wykupić płatny mailing - jeżeli efekty będą chociaż w części tak dobre w jak w przypadku mailingu testowego to z adwords zrezygnujemy definitywnie - strata czasu i pieniędzy.

na codzień nikt jej nie optymalizuje - brak specjalisty w firmie

z adwords zrezygnujemy definitywnie - strata czasu i pieniędzy

No jeśli żaden specjalista nie kontrolował kampanii, to jak możesz liczyć na jej skuteczność? "Support" googla (zewnętrzna firma) ma na celu złowić jak najwięcej nowych kont, a rzekoma pomoc w tworzeniu kampanii to tylko wabik. Zgłoś się lepiej do jakiegoś freelancera/agencji, a ktoś to w miarę ogarnie. 

Nikt nikogo nie łowił w tym przypadku, pomoc googla sprowadziła się do poprawnego skonfigurowania kilku rzeczy i obniżenia cpc.

Być może damy jeszcze szanse adwords'om - decyzja jeszcze nie zapadła ale pierwsze wyniki są zniechęcające.

A co do specjalisty to nie wiem czy mogę liczyć na wiele przy tak skromnym budzecie jakim dysponujemy.

Obniżenie CPC nie zawsze znaczy, że jest OK. Wyznacznikiem dla Was powinien być współczynnik konwersji, a nawet bardziej zaawansowany wskaźnik czyli ROI. Czasem warto dać większe CPC, ale uzyskać dzięki temu wyższy CR (wsp. konwersji). 

Jak nie przetestujecie i nie zainwestujecie, to się nie dowiecie. Ale jedno jest pewne - skoro konkurencja działa w AdWords, to najpewniej zarabia - dlatego, przy lepszych cenach na pewno możecie doprowadzić do sytuacji, gdzie zaczniecie zarabiać dzięki AdWords. 

Faktycznie, wyżej osoby mają rację.

Support Googla to tlyko założenie konta i heja banana.

Ich cel to tworzenie nowych kont i generowanie zysku dla firmy Google, mają takie same plany sprzedażowe jak inne firmy.

Mają gdzieś Twoją konwersje czy wyniki z Google Analytics. Często nawet nie poruszają tych tematów i poruszają się tylko po danych typu:

CPC, wyświetlenia, kliknięcia, koszty, targetownie reklamy, oraz harmonogram.

A to niestety dzisiaj w wielu branżach zbyt mało, zwłaszcza konkurencyjnych.

Ja ostatnio jak ktoś pyta polecam wprost: https://adwords-ninja.pl/ bo ma kilka plusów, których support Ci nie da:

• dba o Twoje wydatki
  • dba o realizacje konwersji
  • dostarcza Ci raporty i z AdWords i z Analytics

ok, nie dzwoni do Ciebie jak na sranie co chwilka ale dla jednych to plus, a dla innych to minus.

Jeśli ktoś lubi sobie pogadać, ok to nie jest produkt dla niego.

Jeśli ceni efekty i chce kupić święty spokój, to może warto się zainteresować.

Tyle w temacie - nic nie jest złotym środkiem, ale na pewno jest to Ciekawe rozwiązanie w kontekście dotychczasowych wyborów, które wyglądały często tak, że albo zrobię kampanie sam, albo zrobi mi Google (i następnie będzie mnie miał gdzieś) albo pójdę do innej agencji i im zapłacę.

Wybór należy do WAS :) miłej niedzieli wszystkim

"JAKOŚĆ PAMIĘTA SIĘ O WIELE DŁUŻEJ NIŻ CENĘ."

https://devdoit.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności