Skocz do zawartości

Google Search Console - czy warto weryfikować stronę?

droopy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam takie pytanie.

Zrobiłem prostą stronę (html, jedna strona, tekst i grafiki). Zaczynam zabawę i uczę się, sprawdzam różne opcje. Od jakiegoś czasu zbieram linki z różnych miejsc, typowe profile for, komentarze i katalogi. Strona się nie pojawia w wynikach dla pozycjonowanych stron i tutaj się zastanawiam bo nie bardzo wiem o co chodzi. Możliwe, że jest już zablokowana i sprawdzić mogę to na pewno w GSC (Google Search Console). Dla zapytania:

site:domena

strona jest zwracana, więc raczej nie jest zablokowana.

I teraz pytanie. Mogę ją dodać do GSC, ale mam tam wiele innych domen, jeśli google uzna że SEO praktyki, które stosuje są zakazane to czy może zabokować mi konto gmail? Czy może to mieć wpływ na inne domeny, które mam tam popięte? Czy tu nie ma ryzyka a same zalety (związane z danymi które generuje GSC)?

Gdzieś tu czytałem, że lepiej aby google wprost nie wiedziało o nas najwięcej (czyli nie korzystamy z GA czy GSC). Ktoś może mi pomóc?

Polecam gry dla dzieci na Androida i iOS: Puzzle dla dzieci, kolorowanki dla dorosłych iTunes, i coś dla miłośników szybkich gier - The Square puzzles

Może powiem teraz największe bzdury na świecie, ale pamiętam jak kilka lat temu leciały fale filtrów ręcznych i przynajmniej u mnie na tych samych kontach domeny padały jednocześnie. Chociaż nie ma też co popadać w paranoje, to co chcą wiedzieć o twoich stronach i tak wiedzą. 

Konta Gmail ci nikt nie zablokuje za pozycjonowanie :D 

Konta Gmail ci nikt nie zablokuje za pozycjonowanie

Chodziło mi raczej baczne sprawdzenie ręczne domen które mam na tym koncie (a nie konto jako takie poczta Gmail) - byłem mało precyzyjny.

To dodaj na koncie, na którym nie masz innych domen...

No widzisz zastanawiam się czy po dodaniu nie odpala się jakiś dodatkowy proces sprawdzania / weryfikacji, sam nie wiem.

Zastanawiam się bo widzę, że większość stron nastawionych na zarabianie przez polecenie (bez wartościowej treści, ale z dobrym SEO) nie ma w kodzie niczego od google (GA czy GSE), coś mi mówi, że to nie przypadek.

Co myślicie?

Polecam gry dla dzieci na Androida i iOS: Puzzle dla dzieci, kolorowanki dla dorosłych iTunes, i coś dla miłośników szybkich gier - The Square puzzles

Ludze (a raczej boty) ostro muszą jechać po GSC skoro nawet do weryfikacji domeny wymagane jest rozwiązanie nocaptcha recaptcha. Gdzie nie klikniesz trzeba to rozwiązywać.

I teraz czy ograniczaliby wszystko w ten sposób, gdyby wprowadzane dane z konta i powiązanych kont były dla nich istotne?

Zasada jest prosta.  Strony ecommerce,  duże strony firmowe,  portale, tak. Inne strony niekoniecznie.  Są inne narzędzia analityczne. Strony typu zaplecze, precle, katalogi, filmy online itp. zdecydowanie nie. Jedna każdy robi w/g własnego uznania.  

Są inne sposoby na sprawdzenie bana lub filtra.  Nie musi to być GSC.

E.

Trzeba mieć świadomość że nie ma nic za darmo.  Za narzędzia Google płacisz swoimi danymi lub informacjami o stronie. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Moim zdaniem można skutecznie utrudniać rozpoznanie logowania na stronę A czy B. Choćby korzystając z VPN'a, alternatywnej przeglądarki, TOR, do weryfikacji konta prepaid za 5 zł... Nie mówię, że można się schować całkowicie, ale przy wykorzystaniu tych narzędzi na pewno nie jest tak prosto dla G zweryfikować kto jest kim. Trzeba tu dużo samodyscypliny i w ogóle, ale nie o to mi chodzi.

Są inne sposoby na sprawdzenie bana lub filtra.

Szlafrok podpowiesz mi jakie?

Szlafrok podpowiesz mi jakie?

Jeden z nich przefstawiłeś w pierwszym poście.  To podstawowy sposób,  który powinien tobie wystarczyć. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności