Skocz do zawartości

Przenoszenie treści z jednej strony na drugą

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jakiś czas temu tworzyłem dla firm znajomego dwie witryny. Teraz podjął decyzję, że chciałby z nich zrobić jedną, więc muszę przenieść treść z jednej na drugą. To oczywiście nie problem, pytanie jednak co dalej?

Jako, że tylko liznąłem temat seo, chciałbym spytać Was o poradę, która strategia będzie najlepsza, tak aby ponieść możliwie jak najmniejsze straty.

Rozważam dwie opcje:

1. Przeniesienie treści i pozostawienie obydwu stron online, tak aż ta z nowo dodaną treścią zacznie się pojawiać dostatecznie wysoko w wynikach wyszukiwania i wtedy usunę starą stronę.

2. Ustawienie w htaccess 301 i pozbycie się starej strony.

W przypadku 1, obawiam się, że google mnie ukarze za zduplikowaną treść. W przypadku 2 obawiam się, że minie sporo czasu aż strona wypłynie. Hasło na które chce pozycjonować nie jest na szczęście jakieś wymagające, bo chodzi o urządzenia przemysłowe, o których wcześniej w życiu nie słyszałem, więc wiem, że mimo wszystko w niedługim czasie i tak będzie dobrze, ale wiadomo - im szybciej tym lepiej.

Będę bardzo wdzięczny za porady.

Wszystko zależy czy treści się pokrywają czy są uzupełnieniem. Tak jak wyżej kolega napisał w grę wchodzi 301 , ja dodałbym jeszcze jeszcze w przypadku treści "uzupełniających" rozważenie canonicali na z jednej witryny na drugą w przypadku kiedy ta pierwsza ma trochę ruchu "z klawisza" czy z "ulubionych" ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• 2 miesiące temu...

Hej podczepię sie bo mam  podobny temat, natomiast nic nie przenoszę tylko te same treści muszą być widoczne z poziomu obu witryn. 
Są to poradniki, ktore są umieszczne na stronie producenta jak i jego oficjalnym sklepie internetowych.

Taka sytucja:

były dodwana na luzaka treści, ktore pokazują się na obu serwisach bez kombinacji canonical. i google wybierał sobie jakby losowo,  testowo oznaczylem kilka artykulow atrybutem canonical w taki sposob ze na serwisie informacyjnym bylo kilka wskazań jako źródłowych sklep i odwrotnie.

Po kilku dniach zaobserwowoałem spadek pozycji fraz, a tam gdzie powinny się wymienić adresy, tak się nie stało tylko wyleciały daleko...

Zatem zastanawiam się czy to słuszna praktyka. (zakładająć ze skopiowane treści muszą być).

z gory dzieki za podpowiedź i pozdrawiam

(zakładająć ze skopiowane treści muszą być).

I tu tkwi problem.Musisz zadzwonić do googla i im wytłumaczyć że muszą być kopie.

A tak na poważnie to google bardzo nie lubi kopii.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności